Merkez Bankası ve Borsa İstanbul'dan peş peşe kararlar! İkisi de süresiz durduruldu - Son Dakika
Son Dakika Logo

Merkez Bankası ve Borsa İstanbul'dan peş peşe kararlar! İkisi de süresiz durduruldu

01.03.2026 23:11

ABD-İsrail-İran arasındaki çatışmalar şiddetlenirken, Merkez Bankası'ndan dikkat çeken bir açıklama geldi. Merkez Bankası, 1 hafta vadeli repo ihalelerini durdurma kararı aldığını açıkladı. Borsa İstanbul'da da pay piyasalarında açığa satış işlemleri yasaklandı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, 1 hafta vadeli repo ihalelerini durdurdu.

VADELİ REPO İHALALERİ DURDURULDU

ABD-İsrail- İran arasındaki çatışmaların devam ettiği dönemde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'ndan çarpıcı bir önlem geldi. Merkez Bankası, 1 hafta vadeli repo ihalelerini durdurduğunu açıkladı.

BORSADA AÇIĞA SATIŞ İŞLEMLERİNE YASAK

Borsa İstanbul'da da açığa satış işlemleri yasaklandı. Sermaye Piyasası Kurulu'ndan yapılan açıklamada, "Bölgemizde jeopolitik gerginlik ve çatışmaların sermaye piyasasına olası etkilerinin sınırlandırılmasını, sermaye piyasasının güvenilir, şeffaf, etkin, istikrarlı, adil ve rekabetçi bir ortamda işleyişinin ve gelişmesinin sağlanmasını, yatırımcıların hak ve menfaatlerinin korunmasını teminen bazı tedbirlerin alınması gereği hasıl olmuştur.

Bu sebeple, 02.03.2026 tarihinden 06.03.2026 tarihi seans sonuna kadar, Borsa İstanbul AŞ pay piyasalarında açığa satış işlemlerinin yasaklanmasına, Kredili sermaye piyasası işlemlerinin devamı süresince öz kaynak oranının esnetilerek uygulanmasına karar verilmiştir. Kamuoyuna saygıyla duyurulur." denildi.

MERKEZ BANKASININ BU ADIMI NE ANLAMA GELİYOR?

Merkez Bankası'nın (TCMB) 1 hafta vadeli repo ihalelerini durdurması, piyasadaki Türk lirası likiditesini doğrudan kısmaya yönelik sıkılaştırıcı bir para politikası hamlesidir. Normal şartlarda bankalar, ihtiyaç duydukları fonlamayı en düşük maliyetli kanal olan politika faizi (1 hafta vadeli repo) üzerinden sağlarlar. Bu ihalelerin iptal edilmesi, bankaların bu ucuz kaynağa erişiminin kesilmesi ve daha maliyetli olan Geç Likidite Penceresi veya Gecelik Borç Verme gibi üst koridor kanallarına yönlendirilmesi anlamına gelir.

Bu durumun temel amacı, piyasada dolaşan fazla parayı çekerek Türk lirasının değerini korumak ve enflasyonist baskıları kırmaktır. Fonlama maliyeti artan bankalar, bu maliyet artışını kredi faizlerine yansıtmak durumunda kalır; bu da piyasada kredi genişlemesini yavaşlatır ve tüketimi dizginler. Özetle bu hamle, Merkez Bankası'nın resmi politika faizini değiştirmeden piyasadaki fiili faiz oranını (Ağırlıklı Ortalama Fonlama Maliyeti) yukarı çekmek için kullandığı örtülü bir faiz artırımı yöntemidir.


Son Dakika Ekonomi Merkez Bankası ve Borsa İstanbul'dan peş peşe kararlar! İkisi de süresiz durduruldu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (6)

  • mesut mesut:
    Savaşlar başkası patlayan biz niye Ekonomi çokk eyii yeğenimm 59 21 Yanıtla
  • 205622 205622:
    Avrupa bizi kıskanıyor bir hafta içinde herşeye zam dış güçler tarafından yapıldı denilecek 30 9 Yanıtla
  • Salim Cicekli Salim Cicekli:
    merkez bankası işlem yapmaya başladıysa kur artışı hızlanacak gibi duruyor 34 4 Yanıtla
    123612e6 123612e6:
    Bu dolaylı faiz artışı sinyali gibi geldi bana. yarın borsalar da tehlike büyük olabilir. 0 0
  • Hakan as Hakan as :
    :) 10 2 Yanıtla
  • hnprz7dtcw hnprz7dtcw:
    abilerim bu Türkiye de savaşa girecek demek mi çok anlamıyorum bu işlerden 0 0 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız
    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement