Gine Ticaret Bakanı Muhammed Dorval Doumbouya, Türkiyeli iş adamlarına Afrika ülkelerinde her zaman yer olduğunu belirterek, "Türkiye'nin ayağa kalkıp hakettiği yeri alması bizim için de çok önemli" dedi.
Gine Ticaret Bakanı Doumbouya, Ekonomi Bakanlığı ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) destekleriyle, Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) tarafından 145 ülkeden 2 bin iş insanının katılımıyla düzenlenen "Türkiye-Dünya Ticaret Köprüsü 2013"ün gala yemeğinde, bu organizasyonun aralık ayında gerçekleştirilecek Dünya Ticaret Örgütü Bakanlar Toplantısı öncesinde önemli bir mesaj olduğunu söyledi.
Türkiyeli iş adamlarına Afrika ülkelerinde her zaman yer olduğunu ifade eden Doumbouya, "Bizim Türkiye gibi gelişen, yükselen ülkelere ihtiyacımız var. Türkiye'nin ayağa kalkıp hakettiği yeri alması bizim için de çok önemli. Dünya Ticaret Örgütü hasta. Biz Türkiye'ye güveniyoruz. Askıda olan sorunların çözüm bulması için sizinle olan işbirliğimize güveniyoruz" diye konuştu.
Tanzanya Yatırım Bakanı Mary Magu ise etkinliğin temasının gıda ve tarım olarak belirlenmesinin yerinde olduğunu belirterek, bu alanda stratejik iş ortaklıkları kurmayı amaçladıklarını dile getirdi.
Afrika'nın bu konuda çok istekli olduğunu ifade eden Magu, "Türkiye, bu birliktelikler sayesinde diğer ülkelerle de iş birliği yapmamızı sağlıyor. Afrika dünyaya gıda güvenliğini temin edebilecek bir kıtadır. Çünkü tarıma müsait toprakları çok zengindir. Hükümetimiz sizlerle çalışmak istiyor ve elinden gelen her şeyi yapacaktır. Yatırım yapmak için Afrika'ya hoşgeldiniz" diye konuştu.
TİM Başkan Vekili Mustafa Çıkrıkçıoğlu da organizasyonun teması olan "Gıda, Tarım, Hızlı Tüketim Ürünleri ve İlgili Makineler" sektörlerinin dünya genelinde stratejik sektörler haline geldiğini belirterek, giderek artan, şehirleşen, ihtiyaçları çeşitlenen ve daha fazla tüketen bir dünya nüfusu olduğunu söyledi.
Dünyadaki tarıma elverilişi topraklar ve kullanılabilir su kaynaklarının gittikçe azaldığına işaret eden Çıkrıkçıoğlu, bunun sonucunda sürdürülebilir gıda arzının öne çıktığını, Türkiye'nin de bu alanda önemli bir oyuncu olmaya devam edeceğini dile getirdi.
Türkiye-Dünya Ticaret Köprüsü organizasyonunun ihracat hedeflerine ulaşma noktasında kendileri için önem taşıdığını belirten Çıkrıkçıoğlu, "Afrika, Ortadoğu, Asya, Pasifik bölgesi önem verdiğimiz bölgelerin başına geliyor. Kazan kazan ilkesine dayalı bir şekilde işbirliğimizi geliştirmeyi hedefliyoruz. Sizleri de Türkiye ile işbirliğine çağırıyouz" diye konuştu.
TUSKON Yönetim Kurulu Başkanı Rızanur Meral ise organizasyonun gıda ve tarım başlığıyla düzenlenmesine dikkati çekerek, gelecek 30 yılda dünyanın gıda talebinin yüzde 50 artacağını, sadece tedarik değil aynı zamanda güvenilir gıda üretiminin de önemli olduğunu söyledi.
Rızanur Meral, sadece ticaretin artırılmasını değil aynı zamanda yatırım yollarının da bulunmasını amaçlayan bu organizasyonun ülkeler arasında dostluğun pekişmesine katkı sağladığını da sözlerine ekledi. - İstanbul
Son Dakika › Ekonomi › Türkiye Dünya Ticaret Köprüsü Gala Yemeği - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.