Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı, ekmeğin 61 kuruştan satılmasının mümkün olmadığını vurgulayarak, "Ekmek fiyatları illere, ilçelere göre değişiklik arz etmektedir. Çünkü her yerde kira ve ekmek tüketimi aynı değil" dedi.
Balcı, federasyonda düzenlenen toplantıda, ekmek fiyatlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Ekmek fiyatlarıyla ilgili kamuoyuna yansıyan haberlerin kendilerini üzdüğünü dile getiren Balcı, "Ankara'da ekmek fiyatlarında bir değişiklik olmamasına rağmen fiyatların yüzde 33 değiştiğini göstermek, İstanbul'da ciddi anlamda bir değişiklik olmamasına rağmen ilin tamamında fiyatların yüzde 25 artığını göstermek doğruyu yansıtmamaktadır" diye konuştu.
Balcı, Ankara'nın bazı ilçelerinde ekmeğin fiyatının 1 lira, birçok ilçesinde ise 75 kuruş olduğunu belirterek, "İşletme giderlerinin artması, çalışanların ücret farkı ve un fiyatlarındaki yükselişten dolayı 1 lira yapmak zorunda kalınmıştır. Bu fiyat, 2014 yılı ocak ayında alınan tarifedir" ifadesini kullandı.
Ankara'daki ekmek fiyatının Türkiye'nin 40-50 ilinde yaklaşık 2,5-3 yıldır uygulandığını anımsatan Balcı, Karadeniz Bölgesi, Bolu, Düzce, Kocaeli, Sakarya illerinde de benzer fiyatlarda satış yapıldığını belirtti.
İstanbul'da ekmek fiyatları
İstanbul'daki ekmek fiyatlarına da değinen Balcı, ilde toplam 39 ilçe bulunduğunu, bunların 6'sında 2013'ten bu yana ekmeğin 1 lira 25 kuruştan satıldığını anlattı. Balcı, son dönemde mevcut 6 ilçeye 4 ilçenin daha dahil olduğunu belirterek, " Ataşehir, Küçükçekmece, Ümraniye ve Pendik'te ekmek 1 liraya da 1 lira 25 kuruşa da satılıyor. Geri kalan ilçelerde ekmek fiyatları 80 kuruş ile 1 lira arasında değişiyor. Ekmek fiyatlarında 2,5-3 yıldır bir değişikliğe gidilmemiştir. Biz bugüne kadar olduğu gibi en az Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı kadar, en az bakanımız kadar hem fırıncı esnafını hem de tüketici olan halkımızı düşündük ve bu şekilde de düşünmeye devam edeceğiz" diye konuştu.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik ile konuya ilişkin görüşmelerinin devam edecek olmasının önemine dikkati çeken Balcı, "Günde 6 milyon ekmek israf edilirken, Cumhurbaşkanımızın başlattığı kampanya neticesinde 1 milyon 100 adet ekmeği israf edilmekten kurtardık. Günlük 4 milyon 900 bin adet ekmek maalesef israf ediliyor. Bunun da yaklaşık yüzde 50'si yani 2,5 milyon adedi fırınlardaki israftan kaynaklanıyor. Biz bu çalışmaları geçmişte olduğu gibi bakanlığımızla müşterek devam ettireceğiz. Bizim birinci önceliğimiz hijyen ve sağlıklı yerde üretimin yapılmasını sağlamak, ikinci önceliğimiz kaliteli haklımızın damak tadına hitap eden ekmeği üretmek, üçüncü önceliğimiz ise makul fiyata halkımıza satmaktır. Bu doğrultuda çalışmalarımıza devam edeceğiz" değerlendirmesinde bulundu.
"Ekmeğin 61 kuruştan satılması mümkün değil"
Konuşmasının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Balcı, Bakan Çelik'in ekmeğin satış fiyatının 61 kuruş olması gerektiği yönündeki sözlerinin hatırlatılması üzerine şunları söyledi:
"Ekmeğin 61 kuruştan satılması mümkün değil. Ekmek fiyatları illere, ilçelere göre değişiklik arz etmektedir. Çünkü her yerde kira ve ekmek tüketimi aynı değil. Belki Bakanımız Bursa Halk Ekmek'i baz alarak söylemiş olabilir, biz Halk Ekmek'in imkanlarına sahip değiliz. 2002 yılında önce yılda 4 defa ekmek fiyatı değişirken, yaklaşık 3 yıldır ekmek fiyatı değişmedi. Bu bizim hassasiyetimizden kaynaklanıyor. Çok zor durumda kalmadıkça ekmek fiyatlarını değiştirmeyi geçmişte de düşünmedik şimdi de düşünmüyoruz. Bugün bir ilde ekmek fiyatı 90 kuruştan satılmışsa bu azami fiyattır. Bir rekabet oluşup da 60 kuruşa düşmüşse, sonra tekrar 90 kuruşa çıkmışsa, vatandaşımızda ve değerli basın mensuplarında yüzde 50 zam olduğu algısı oluşuyor. Fakat bu ekmeğin fiyatı 90 kuruştu, haksız rekabetten dolayı 60 kuruşa satılırken gerçek fiyatına gelmiş oluyor. Bu fiyata geldiğinde zam olmuş gibi gözüküyor."
Bakan Çelik ile yaptıkları görüşmeyi hatırlatan ve bürokratların ekmek fiyatlarını masaya yatıracağını belirten Balcı, esnafı ve tüketiciyi kollayacak tedbirlerin anılacağını söyledi. Balcı, "Ekmek fiyatlarını her ne kadar odalarımız belirlese de her fiyata ilgili belediyenin veya valiliğin itiraz etme hakkı var. Kanun o yetkiyi o ilin mülkiye amirine vermiş" diye konuştu.
"Ekmek fiyatlarının enflasyonu tetiklemesi söz konusu değil"
Balcı, bir ekmeğin maliyetinin 48 kuruş olmasının mümkün olmadığına dikkati çekerek, "Bugün sadece unun ekmekteki maliyeti 30-32 kuruştur. Bunun yanında 25 kalem maliyet vardır. Her ilde hatta her ilçede ayrı ayrı maliyet söz konusudur. Dolayısıyla 'Ekmek maliyeti Türkiye'de bu fiyat' demek çok gerçekçi değil. 2015 yılında bir artış söz konusu değil. Merkez Bankası başkanının söylediği gibi ekmek fiyatlarının enflasyonu tetiklediği de söz konusu değil. 2015 yılında 3 vilayette 250 gram ekmek 1 lira olmuş. Dolayısıyla ekmek fiyatlarında artış yokken enflasyonu tetiklediği doğru değil. 3 senedir ekmek fiyatlarının değişmediği bir süreçte esnafımızın bu derece eleştiriyi hakkettiğini düşünmüyorum" değerlendirmesinde bulundu.
Un fiyatlarının 2013 Mart'ta 53-55 lira olduğunu hatırlatan Balcı, bugün ise fiyatların 67-70 lira arasında değiştiğini kaydetti. Herkesin üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmesi gerektiğinin altını çizen Balcı, "Bu konuda sayın bakanımızın ve bakanlığımızın başlatacağı, ortaklaşa yürüteceğimiz çalışma neticesinde, tüketici olan halkımızın lehine olan çalışmaların bir an önce neticeleneceğini düşünüyorum" dedi.
Son Dakika › Ekonomi › Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Balcı Açıklaması - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?