Malezya Başbakanı Dato' Sri Mohd Najib Tun Abdul Razak, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile 5 yıl için 5 milyar dolarlık iddialı bir hedef ortaya koyduklarını ve şimdi iş dünyasının buna cevap vermesi gerektiğini belirterek, "Önümüzdeki yıl 1,1 milyar dolarlık yatırımla 20 hastaneyi işletiyor olacağız. Bununla birlikte İstanbul'un ikinci havalimanını da işleteceğiz. Gelecekte daha yakın çalışalım ve bu potansiyeli gerçeğe dönüştürelim" dedi.
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Türkiye'ye gelen Malezya Başbakanı Abdul Razak ve beraberindeki heyetle TOBB'da düzenlenen çalışma yemeğine katıldı. Abdul Razak, yemek öncesi konuşmasında, diplomatik ilişkilerin 50. yıl dönümünde Türk iş dünyası ile buluşmaktan mutluluk duyduğunu belirterek, iki ülke arasındaki ilişkileri artırmayı hedeflediklerini söyledi.
İmzalanacak STA'nın ikili ticaret hacminin artmasında çok önemli olduğunu vurgulayan Abdul Razak, Türkiye'nin stratejik bir konumda yer aldığını ifade etti.
Abdul Razak, "Malezya da dünyanın en hızlı büyüyen bölgesinin ortasında bulunuyor. Başbakan Erdoğan ile 5 yıl için 5 milyar dolarlık iddialı bir hedef ortaya koyduk ve şimdi iş dünyasının buna cevap vermesi gerekiyor. Önümüzdeki yıl 1,1 milyar dolarlık yatırımla 20 hastaneyi işletiyor olacağız. Bununla birlikte İstanbul'un ikinci havalimanını da işleteceğiz. Gelecekte daha yakın çalışalım ve bu potansiyeli gerçeğe dönüştürelim" diye konuştu.
"Vizeler de karşılıklı olarak kaldırılacak" -
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da, Türkiye ve Malezya'nın ekonomik yapıları birbirine benzeyen, küresel siyasette aynı ittifak içinde yer alan, aynı inancı paylaşan ve zenginleşme noktasında benzer hedefleri olan iki ülke olduğunu ifade etti. İki ülkenin de D-8 ve İslam İşbirliği Teşkilatı üyesi olduğunu anımsatan Hisarcıklıoğlu, 50 yılı aşkın diplomatik ilişkilere ve daha eskilere dayanan ticari ilişkilere rağmen ekonomik ilişkilerin boyutunun iki tarafı da memnun etmediğini söyledi. Hisarcıklıoğlu, iki ülkenin ticaret hacminin sadece 1,5 milyar dolar olduğunu belirterek, şunları kaydetti:
"Türkiye ve Malezya'nın hızla dünyaya açıldığı bu dönemde gerçekten çok komik bir rakam. Ben sorunun coğrafi uzaklıkta olduğunu düşünmüyorum. Malezya'nın ABD ile yaptığı ticaret mesafelerin önemsizliğini net şekilde gösteriyor. Her iki ülkenin de son derece önemli lojistik avantajları var. Malezya'nın Asya Pasifik ülkeleri arasında çok önemli bir yeri vardır. Türkiye ise Asya ile Avrupa'yı birbirine bağlamaktadır. Yarınları bugünden planlamak lazım. Avantajlarımızı ekonomik işbirliğimizin temeli haline getirelim."
Türk Hava Yolları'nın 2014 yılı itibarıyla İstanbul ve Kuala Lumpur arasında haftada dört sefer yapma kararı aldığını, bir süre sonra seferlerin her gün yapılmasının planlandığını da belirten Hisarcıklıoğlu, bugün aynı zamanda vizelerin karşılıklı olarak kaldırılmasına dair anlaşma imzalanacağını ifade etti. - Ankara
Son Dakika › Ekonomi › Türkiye-Malezya Çalışma Yemeği - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?