Tzob Başkanı Bayraktar Ramazan Ayı Öncesi Üretici ve Market Fiyatlarını Açıkladı - Son Dakika
Ekonomi

Tzob Başkanı Bayraktar Ramazan Ayı Öncesi Üretici ve Market Fiyatlarını Açıkladı

Tzob Başkanı Bayraktar Ramazan Ayı Öncesi Üretici ve Market Fiyatlarını Açıkladı

TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, "Bu yıl ve geçen yıl Ramazan ayı öncesi fiyatları karşılaştırıldığında üretici fiyatlarında, 4 üründe fiyat değişimi olmazken, 5 üründe azalma, 25 üründe ise fiyat artışı oldu" dedi.

04.07.2013 12:19

TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, "Bu yıl ve geçen yıl Ramazan ayı öncesi fiyatları karşılaştırıldığında üretici fiyatlarında, 4 üründe fiyat değişimi olmazken, 5 üründe azalma, 25 üründe ise fiyat artışı oldu" dedi.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Ramazan ayı öncesi üretici ve market fiyatlarını açıkladı. TZOB Genel Merkezi'nde düzenlenen toplantıda, 'Ramazan Fırsatçılığı Yapılmasın' kampanyasının bu yıl da devam ettirildiğini bildiren Bayraktar, Ramazan ayı boyunca fiyatların spekülatif yönde yükseltilmesini önlemek için yürütülen çalışmaları ve bu yöndeki uyarıları devam ettireceklerini söyledi.

Nüfus artışının yanı sıra, toprak, su ve diğer doğal kaynakların sınırlı olması ve küresel ısınmadan dolayı iklimde görülen anormalliklerin zaman zaman tarım ürünlerini etkilemesinin, tarımdaki arz talep dengesini, talep lehine bozduğunu dile getiren Bayraktar, "Bazı ülkelerdeki gelir artışlarından dolayı tüketim alışkanlıklarının değişmesi, yüksek enerji fiyatları sebebiyle biyoyakıtlara olan ilginin artması da tarım ürünlerine talebi artırmaktadır. Arzın, iklimde meydana gelen olumsuzluklar ve tarımsal alanların sınırlarına ulaşılması nedeniyle, hızla artan talebi karşılaması çok kolay görülmemektedir. Bundan dolayı bugün gelinen noktada öne çıkan tarım sektörü, gelecekte de her zamankinden daha çok önem kazanacaktır" diye konuştu.

"RAMAZAN FIRSATÇILIĞI YAPILMASIN"

Bayraktar, tarımsal üretimin oldukça zorlu olduğunu belirterek, üretimin garantisinin olmadığına işaret etti. Tarımsal üretimde yaşanan bir değişimin doğrudan gıda fiyatlarına yansıdığını ifade eden Başkan Bayraktar, "Gıda fiyatlarında yaşanan değişimler, dar gelirliler başta olmak üzere, üreticiden tüketiciye, geniş toplum kesimini büyük ölçüde etkilemektedir" dedi.

Basında, Ramazan ayı öncesinde gıda ürünlerine olan talep artışı nedeniyle özellikle et fiyatlarında artış yaşanacağı yönünde birtakım haberlerin yer aldığına vurgu yapan Şemsi Bayraktar, "Ramazan öncesinde gıda ürünlerinde talep artışının olması normaldir. Bu talep artışı kısa süreli olup, artan talebi karşılayacak gıda, fazlasıyla mevcuttur. Üretimde problem yok. Perakendeye bakılmalı. Burada dikkat edilmesi gereken husus, talep artışının fırsatçılığa dönüştürülmemesidir. 'Ramazan fırsatçılığı yapılmasın', diyoruz. 'Halkımızın mağdur edilmemesi için spekülatörlere fırsat verilmemeli, piyasaların canlanması için Ramazanı dört gözle bekleyen esnaf zan altında bırakılmamalıdır' diyoruz. Halkımızın ağız tadını bozmayalım. Milletçe huzurlu bir Ramazan geçirelim" ifadelerini kullandı.

ET FİYATLARI

Türkiye Ziraat Odaları Birliği olarak fırsatçılık yapanları sıkı bir şekilde takip edip, kamuoyunun bilgisine sunacaklarına dikkati çeken Bayraktar, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker'in basında yer alan açıklamalarında, Et ve Süt Kurumu ürünlerinden kıymada yüzde 4, kuşbaşı ette yüzde 2,2 indirim olacağının bildirildiğini hatırlattı.

Bayraktar, Yeni düzenlemeyle kıymanın kilogramının 28 Haziran 2013'ten geçerli olmak üzere yüzde 4 indirimle 17,75 liraya, kuşbaşının kilogramının ise yüzde 2,2 indirimle 22,50 liraya indirildiğini ve satışa sunulduğunu vurguladı.

MEYVE VE SEBZE FİYATLARI

Bazı meyve ve sebze ürünlerinde mevsimsel şartlar yüzünden fiyat artışları olmasının normal olduğunu belirten Başkan Bayraktar, "Bunun çeşitli nedenleri bulunmakla birlikte, temel sebep, sera ürünlerinden tarla ürünlerine geçiş dönemi olmasıdır. Bu durumun geçici olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. Çünkü, tarımda üretici fiyatlarında geçen yılın aynı dönemine göre düşüş vardır. Tarla ürünlerinde üretim artışı bekliyoruz. Bu yıl da hiç kuşkusuz tarla ürünlerine geçişle birlikte meyve sebzede ucuzluk başlayacaktır" şeklinde konuştu.

"DOMATES FİYATLARI 4 LİRAYA DAYANMIŞTIR"

Fiyatı artan ürünlere bakıldığında, domatesteki fiyat artışının nedeninin, üretimde geçiş dönemi olması nedeniyle arzdaki daralmadan kaynaklandığını söyleyen Bayraktar, şunları kaydetti:

"Antalya bölgesinde, özellikle seralarda Mayıs ayında meydana gelen sıcaklıklar nedeniyle domatesin hızlı olgunlaştığı, aşırı sıcaklıklar nedeniyle çiçeklerde de bir miktar döküm yaşandığı, bu nedenle sera sezonunun geçen yıla göre 10-15 gün daha erken kapandığı görülmüştür. Mersin'de ise seralarda hızlı olgunlaşma nedeniyle sezonun erken kapandığı, açıkta yetiştiricilikte de yağışlar ve toprağın tam ısınmaması nedeniyle dikimin geciktiği saptanmıştır.

Seralarda sezonun geçen yıla göre erken kapanması, tarla ürünlerinin ise yeni yeni piyasaya çıkmaya başlaması, geçiş döneminin etkisinin piyasalarda daha derin yaşanmasına yol açmış, domates fiyatları 4 liraya dayanmıştır. Tarla ürünlerinin tam olarak piyasaya arzıyla birlikte, önümüzdeki günlerde, domates fiyatlarının düşmesi beklenmektedir. Sivri biberde de benzer bir durum söz konusudur. Ancak, domates ve diğer yaş meyve sebzede, tarla ürünlerinde hasadın artmasıyla birlikte, son birkaç gündür fiyat düşüşleri de başlamıştır."

"PATATES REKOLTESİNDE DÜŞÜŞ BEKLİYORUZ"

Patateste görülen fiyat artışının da arzdaki daralmadan kaynaklandığını ifade eden TZOB Başkanı Bayraktar, geçen sezon yaşanan pazarlama problemleri nedeniyle fiyatı çok düşen patatesin bu yıl az ekilmesiyle patates ekim alanlarında bir miktar daralmanın yaşandığına dikkati çekti. Rekoltede düşüş beklendiğini dile getiren Bayraktar, "Patates rekoltesindeki düşüşün yanı sıra içinde bulunduğumuz dönemde yazlık patates çeşitlerinin hasadı devam etmektedir. Piyasada yer alan patatesler yazlık çeşitlerdir. Bu durum doğal olarak patates fiyatlarına yansımıştır" diye konuştu.

"KURU SOĞANDA KIŞLIK ÜRÜNLERİN HASADI BAŞLAMADI"

Kuru soğanda kışlık ürünlerin hasadının henüz başlamadığını belirten Şemsi Bayraktar, arzın yazlık çeşitlerden sağlanmasının fiyat artışında etkili olduğunu bildirdi. Bayraktar, "Kırmızı mercimekte geçen aya göre görülen fiyat artışı üretimin yoğun olarak yapıldığı Güneydoğu Anadolu Bölgemizde üretim döneminde yeterli yağışın olmamasının yanı sıra, hasat dönemine yakın gerçekleşen aşırı yağışlar ürün kaybına yol açarak, rekoltede düşüşe neden olmuştur. Yumurta ve dana etinde yem maliyetlerindeki artış fiyatlara yansımıştır" dedi.

"FİYATI EN ÇOK ARTAN ÜRÜNLER DOMATES, PATATES, KURU SOĞAN, SİVRİ BİBER, HAVUÇ VE MARUL"

Market ve üretici fiyatlarında, bu yıl ve geçen yıl Ramazan ayı öncesi fiyatlarının karşılaştırıldığında fiyatı en çok artan 6 ürünü açıklayan Bayraktar, bunların domates, patates, kuru soğan, sivri biber, havuç ve marul olduğunu söyledi.

Bu yıl ve geçen yıl Ramazan ayı öncesi fiyatlarının karşılaştırıldığında üretici fiyatlarında, 4 üründe fiyat değişimi olmadığını dile getiren Bayraktar, 5 üründe azalma, 25 üründe ise fiyat artışının olduğunu kaydetti.

Maydanoz, kuru kayısı, kuru üzüm ve kuru incirde fiyat değişimi meydana gelmediğini açıklayan Şemsi Bayraktar, "Üreticide kuzu etinde yüzde 11,38, nohutta yüzde 6,52, kirazda yüzde 5,17, limonda yüzde 1,92, salatalıkta yüzde 1,20 fiyat düşüşü görülmüştür" şeklinde konuştu.

"HALKIMIZ MAĞDUR EDİLMEMELİ"

Bu yıl Ramazan ayı öncesi araştırmasının tarla ürünlerinin piyasaya tam olarak çıkmadığı, sera üretiminin de sona erdiği ürünlerin az olduğu geçiş dönemine denk geldiğini ifade eden Bayraktar, "Görüldüğü üzere, arz ve talepteki değişimler fiyatlara yansımıştır. Önümüzdeki günlerde tarla ürünlerinde hasat edilen ürün miktarının artmasıyla birlikte, herhangi bir doğal afet yaşanmaması durumunda, özellikle yaş sebze ve meyve fiyatlarında düşüş bekliyoruz.

Tüketicilerimizin yeterli ve güvenilir gıdaya uygun fiyatla erişebilmesi hepimizin dileğidir. Üreticiden tüketiciye varıncaya kadar, tüm taraflar, bu hususta gereken hassasiyeti göstermelidir" değerlendirmesinde bulundu.

Tüm tarafların Ramazan ayının anlam ve önemine yakışır şekilde hareket etmesi gerektiğine işaret eden Bayraktar, halkın mağdur edilmemesi gerektiğini belirterek, "Gıda denetimleri artırılmalı, halkın sağlığıyla oynanmamalıdır. Bu şekilde hareket etmeyenler, karşılarında öncelikle bizi bulacaklardır. Bundan kimsenin kuşkusu olmasın" dedi. - ANKARA

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Tzob Başkanı Bayraktar Ramazan Ayı Öncesi Üretici ve Market Fiyatlarını Açıkladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement