Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, ithal muzun fiyatının ucuzlamasına izin verilmemesi gerektiğini belirterek, "Ucuz fiyatla muz girişi, hem muz üreticimizi mağdur ediyor hem de vergi kaybına neden oluyor." ifadelerini kullandı.
Bayraktar, yazılı açıklamasında, son yıllarda hem üretimi hem tüketimi hızla artan muzda, zaman zaman yüksek gümrük vergisine rağmen ithal ürünün fiyatının ucuzlaması ve yerli ürün muz fiyatına yaklaşmasının yerli üreticiyi zor durumda bıraktığını aktardı.
Muz üretiminin 2000-2015 döneminde 64 bin tondan 270 bin 500 tona yükseldiğini vurgulayan Bayraktar, özellikle muzda örtü altı tarımın yaygınlaşmasıyla üretimde hızlı artışın sağlanabildiğine dikkati çekti.
Muz tüketiminin 1,5-2 kilogramdan 5-5,5 kilograma çıkması nedeniyle ithalatın devam ettiğini vurgulayan Bayraktar, "Halen ülke muz ihtiyacı 470 bin ton dolaylarındadır. Bunun 270 bin tonu iç üretimle, 200 bin tonu ise ithalatla karşılanmaktadır. İthalat için 2012 yılında 110,4 milyon, 2013 yılında 115,3 milyon, 2014 yılında 102,5 milyon, 2015 yılında ise 99,5 milyon dolar ödenmiştir. Muzda yerli üretim arttıkça, ithalat azalmaktadır." değerlendirmelerinde bulundu.
Bayraktar, 20 kilogramlık koli için belirlenen 9,5 dolarlık referans fiyatın altında düşük fiyatlı faturayla muz girişlerinin hem Türkiye'deki üreticilerin mağduriyetine hem de vergi gelirlerinde kayıplara neden olduğunu ifade ederek, şöyle devam etti:
"Referans fiyatla yapılan ithalatta yüzde 145,8 düzeyindeki gümrük vergisiyle kolide fiyat 23,35 dolara çıkıyor. Bu da yerli üreticiyi koruyor. Referans fiyat yerine muz kolisi 5 dolar fiyatla ülkeye girerse, bu durumda fiyatı 12,29 dolara iniyor. Hem ithal muzun fiyatı yarı yarıya düştüğü için yerli üretici mağdur oluyor hem de devletin gümrük vergisi geliri kolide 13,85 dolardan 7,29 dolara geriliyor. Geçen yıl 200 bin tonun üzerinde yapılan muz ithalatına 100 milyon dolara yakın döviz ödendi. Üretim desteklenirse ithalatta büyük düşüşler olur. Bu yıl muzda üretimin yüzde 3,6 artışla 280 bin tonu aşmasını bekliyoruz. Üretim artışının devamı, 470 bin ton dolaylarındaki tüketiminin büyük bölümünü karşılar."
"Yerli üreticinin rekabet etmesi imkansız"
TZOB Başkanı Bayraktar, normal koşullarında yerli üreticinin, muz üreticisi ülkelerin üreticileriyle rekabet etmesinin imkansız olduğunu belirterek, Gümrük ve Ticaret ile Ekonomi bakanlıklarına konuya ilişkin rapor sunduklarını bildirdi.
Bayraktar, şunları kaydetti:
"Denetimlerin artırılması ve dolardaki yükselme sonucu son günlerde ithal muz fiyatlarında bir miktar artış görüldü. Şu anda büyükşehirlerde marketlerde yerli muz 4 liradan, ithal muz 6-7 liradan satılıyor. Fiyat farkı korunmalıdır. İthal muz fiyatı artınca, yerli muz fiyatı da üretici de 1 lira 60 kuruştan 2 lira 10 kuruşa çıktı. Bu durum üreticimiz açısından olumlu bir gelişmedir. 1995 yılında bir kilogram muzun fiyatının 4 kilogram elma fiyatıyla aynı olduğunu düşündüğümüzde 4 liralık fiyat son derece yetersizdir. Bugün yerli muzun fiyatı elma fiyatıyla aynıdır. Yerli muz tüketimi ancak ve ancak fiyat avantajıyla artırılabilir. Bundan dolayı ithal edilen muza gözetim uygulaması getirilmesi, gümrüklerden muz geçişlerinde kırmızı hattın uygulanması önemlidir. Diğer bir konuda ülkemize sınır ticareti şeklinde özellikle İran'dan giren muzdur. Muzda kaçakçılığın ve sınır ticaretinin denetim altına alınması, bu kapsamında yapılan ithalatın iç piyasaya sürülmemesi gerekir."
Son Dakika › Ekonomi › Tzob Genel Başkanı Bayraktar Açıklaması - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?