Tzob Genel Başkanı Bayraktar: Yağışlar En Fazla Sera Ürünlerini Vurdu - Son Dakika
Ekonomi

Tzob Genel Başkanı Bayraktar: Yağışlar En Fazla Sera Ürünlerini Vurdu

TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, son günlerde gerçekleşen yağışların en fazla sera ürünlerine zarar verdiğini belirtti Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Akdeniz ve Ege bölgelerinde aşırı yağışlar, bazı yerlerde görünen fırtına ve hortumun en fazla sera ürünlerine zarar verdiğini bildirerek, "Odalarımızın da içinde yer aldığı hasar tespit çalışmaları devam ediyor.

10.01.2012 13:32

TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, son günlerde gerçekleşen yağışların en fazla sera ürünlerine zarar verdiğini belirtti Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Akdeniz ve Ege bölgelerinde aşırı yağışlar, bazı yerlerde görünen fırtına ve hortumun en fazla sera ürünlerine zarar verdiğini bildirerek, "Odalarımızın da içinde yer aldığı hasar tespit çalışmaları devam ediyor. Oluşan zararın boyutları önümüzdeki günlerde netleşecek" dedi.

Bayraktar, yaptığı açıklamada, mevsim itibari ile tarlada ürün olmamasının avantaj olduğunu ve zararın azalmasını sağladığını kaydetti. Ziraat odalarının da içinde yer aldığı hasar tespit çalışmalarının devam ettiğini vurgulayan Bayraktar, ancak özellikle sera üreticilerinin zararının fazla olduğunun göründüğünü belirtti. Hasar tespit çalışmalarını takiben öncelikle çiftçilerin bankalara olan kredi borçlarının faizsiz ertelenmesi gerektiğine dikkat çeken Bayraktar, "Çiftçilerimiz Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerinin dışında diğer bankalardan da kredi kullanmaktadırlar. Özel bankalar da bu durumu göz ardı etmemeli, kredi borçlarını faizsiz ertelemelidir" açıklamasında bulundu.

-ZİRAAT ODALARINDAN ALINAN İLK BİLGİLER-

Akdeniz Bölgesi'nde gerçekleşen yağışlar, fırtına ve hortumun serada yetiştirilen önemli ürünlere zarar verdiğini belirterek, Ege Bölgesinde yaşanan aşırı yağışlar sonucu meydan gelen seller ve derelerin taşması ve kanalların patlaması sonucu ortaya çıkan taşkınların, yerleşim yerleri yanında, tarım arazilerini sular altında bıraktığını, hasadı devam eden narenciye ürününü vurduğunu bildirdi.

- "Antalya KUMLUCA'DA ZARARIN 1 MİLYON TL'YE ULAŞMASI BEKLENİYOR"-

Bayraktar, ziraat odalarından alınan ilk bilgiler konusunda şunları kaydetti:

"Antalya Kumluca: Türkiye serada yetiştirilen domates üretiminin yüzde 60'ını gerçekleştiren Kumluca ilçesinde gerçekleşen kuvvetli hortum 30 dekar alanda yer alan projeli tünel seraların yarıdan fazlasının çökmesine neden oldu. Seraların çoğunluğunda domates olmakla birlikte, biber ve patlıcan ürünleri de bulunuyordu. Kumluca'da zarar gören seralarda sigorta yaptıran çiftçi sayısı yok denecek kadar azdır. Sigorta yaptırmamanın önemli nedeni tapuların hisseli olmasıdır. İlk gözlemlere göre hortumun neden olduğu zararın 1 milyon TL'ye ulaşması bekleniyor. İlçede 1 dekar tünel seranın maliyeti 45-50 bin TL'yi buluyor. Maliyetin yüksek olması zararın boyutunu artırdı.

- Muğla KÖYCEĞİZ VE ORTACA DA HASAR OLUŞTU-

Antalya Merkez: Muratpaşa ve Kepez ilçelerinde yaklaşık 150-200 dekar serada domates başta olmak üzere, kesme çiçek ve çeşitli sebzeler zarar gördü.

Antalya Demre: İlçede gerçekleşen fırtına ve hortum 120 dekar sera alanında seralara ve biber, domates ve kabak ürünlerinde zarar meydana geldi. Bu alanlarda yer alan seraların bir kısmının naylonu sökülürken bir kısım serada da çökme oldu.

Muğla Köyceğiz: 6 Ocak Cuma günü başlayan yağışlar çay ve derelerin taşmasına neden oldu. İlçe merkezin de birçok eve zarar verdi. Tarım arazileri sular altında kaldı. Özellikle narenciye bahçelerine henüz girilemedi.

Muğla Ortaca: İlçede gerçekleşen fırtına seraların camlarının kırılmasına ve plastiklerinin yırtılmasına sebep olurken ürünler önemli zarar gördü. Fırtına ayrıca narenciye bahçelerinde meyvelerin dökülmesine neden oldu.

-AŞIRI YAĞIŞLAR Denizli'YİVURDU-

Denizli Sarayköy: Aşırı yağışlar Büyük Menderes nehrinin taşırmış, oluşan taşkın ilçedeki ova köylerde tarım alanlarının sular altında kalmasına neden oldu. Bir iki ay önce ekimi yapılmış olan buğdaylarda tohumların çürümesinden endişe duyuluyor.

Denizli Tavas: Aşırı yağışlar özellikle drenaj alanlarındaki dar kanalların patlamasına neden oldu. Buğday, arpa ekili alanlar sular altında kaldı.

Denizli Kale: Akçay dere kenarında bulunan arazilerde sıkıntı yaşandı. Üretim dönemi itibariyle arazide fazla ürün olmaması zararı azalttı. Kale biberi ekim dönemi olması nedeniyle yağışlar Kale biberinin ekim zamanının gecikmesine neden oldu.

Edirne: Son birkaç günde gerçekleşen yağışların nehir kapaklarının açılmasını gerektirecek kadar olmadığı ilde tarımsal konuda herhangi bir sorun olmadı. Tunca nehrinin debisinin zaman zaman arttığı yağışlar devam ederse bir sıkıntı oluşabilir." - Ankara

Kaynak: ANKA

Son Dakika Ekonomi Tzob Genel Başkanı Bayraktar: Yağışlar En Fazla Sera Ürünlerini Vurdu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement