Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Galip Zerey, "Ulusal Genişbant Stratejisi ve Eylem Planı yakında sayın Bakanımız tarafından açıklanacak, çalışmalar bitmek üzere." dedi.
Zerey, YASED Bilgi ve İletişim Teknolojileri Çalışma Grubu tarafından hazırlanan ve Türkiye'nin ulusal genişbant hedeflerine ulaşması için atılması gereken adımlara yönelik 72 öneri içeren "Ulusal Genişbant Planı" başlıklı raporunun açıklandığı basın toplantısında yaptığı konuşmada, Ulusal Genişbant Stratejisi ve Eylem Planı'na Bakanlık olarak çok önem verdiklerinin altını çizerek, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun (BTK) yanı sıra sektörle plan üzerinde uzun zamandan beri çalıştıklarını söyledi.
Ön çalışmalarda üç operatörün önemli katkıları olduğunu aktaran Zerey, çalışmaların bitmek üzere olduğunu, Eylem Planı'nın yakın zamanda Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan tarafından açıklanacağını bildirdi.
Zerey, fiber altyapı ile birlikte Türkiye'de genişbantın yaygınlaştırılması çalışmalarının önemine dikkati çekerek, şunları söyledi:
"Fiber altyapının yaygınlaştırılması çok önemli. 1 Nisan 2016 yılı itibarıyla 4,5G altyapısını kullanmaya başladık, 1 yılı geçti. 5G ile ilgili çalışmalar yapıyoruz. 2020 yılında 5G altyapısına geçmeyi planlıyoruz, bu kolay bir iş değil. Geçmişte 2G, 3G, 4,5G teknolojilerine geçişe Türkiye olarak biraz gecikerek başladık. 5G teknolojisine zamanında, diğer gelişmiş ülkelerle birlikte, aynı zamanda da yerlilik oranında artıracak şekilde geçmeyi planlıyoruz. Bu nedenle 5G Türkiye Forumu şemsiyesi altında hem operatörlerimizle hem sektörümüzle hem de STK'larımızla çalışıyoruz. Bu çalışmalarımızda yabancı üreticilerden de katkılar bekliyoruz. Yabancı üreticilerden teknoloji transferi, Türkiye'de ekosistemin oluşması ve Türkiye'de bazı konularda yerli üretimin devam etmesi ve artırılması yönünde katkılar bekliyoruz."
BTK'nın imtiyaz sözleşmesi nedeniyle o dönem ihaleyi kazananlar tarafından Türkiye'de Ar-Ge merkezleri kurulduğunu ve bu şirketlerin Türkiye ve çevresindeki operasyonlarını Türkiye'den yönetmeye başladığını anımsatan Zerey, 4,5G'de de bu sürecin devam ettiğini anlattı.
Zerey, Ankara'da da Ostim ve BTK işbirliğinde mobil haberleşmede yerlilik şartını yerine getirmek için yapılan çalışmalara atıfta bulunarak, "Bakanlık olarak BTK ile koordineli çalışırken, sektörle de yakın işbirliğinde bulunmak istiyoruz. Sektördeki firmalarla görüştüğümüz gibi, STK'larla da çalışmayı tercih ediyoruz. STK'lar üzerinden daha hızlı ilerlediğimizi düşünüyorum. Eylem Planı üzerinde emeği geçen herkese teşekkür etmem gerek." diye konuştu.
"500 sayfaya yakın görüş ve öneri geldi"
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Haberleşme Genel Müdürü Ensar Kılıç ise YASED'in yaptığı bu çalışmanın çok kıymetli olduğunu kaydetti.
Kılıç, bu çalışmalardan istifade ettiklerini ifade ederek, şunları dile getirdi:
"Bakanlık olarak çalışmalarını tamamlamış olduğumuz Ulusal Genişbant Stratejisine ilişkin YASED gibi 11'e yakın kurum, kuruluş ve STK'lardan birer uzman talep ederek, bu çalışmamızı ortak akılla tamamladık, nisan ayının içerisinde de kamuoyunun görüşüne açıktık. 70 kurum, 4 vatandaştan olmak üzere 500 sayfaya yakın görüş ve öneri geldi. 500 sayfa çok gözükebilir ama bazı kurum ve kuruluşlardan mükerrer görüşler de gelmişti. Bu görüşleri titizlikle inceledik. Şu anda son şeklini vermiş durumdayız. Bakanımıza önümüzdeki günlerde arz edeceğiz. Bakanımızın katılımıyla Ulusal Genişbant Stratejisini hem kamuoyu hem de sektör ile paylaşmış olacağız. Bizim Bakanlık olarak YASED ve bu konuda çalışma yapan birçok STK, kurum, kuruluşlarla yaklaşım olarak çok bir farkımız yok, bundan da memnuniyet duyuyoruz."
Sektörün nasıl büyütülebileceği, üzerindeki yüklerin nasıl alınabileceği, istihdam yaratılabileceği üzerinde durduklarını aktaran Kılıç, hazırlanan strateji belgesindeki hedefleri gerçekleştirmenin önemini vurguladı.
Kılıç, sektörün önünde engel olarak duran konuların çözümünün hızlandırılması konusunun Bakan Arslan tarafından gelecek günlerde Bakanlar Kuruluna sunacağını anlatarak, "Ulaştırma Bakanlığı genelde yol, havaalanı yapan algısı yüksektir ama hem Başbakan Yıldırım'ın döneminde hem de Bakan Arslan'ın döneminde bilişime oldukça önem verildi. Sektörün kendi yapısından kaynaklanan, yapıyorsunuz yapıyorsunuz ama çok fazla yankı bulmuyor." dedi.
"Ülkemiz için büyük önem taşıyor"
Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Erdem ise bilgi iletişim ve teknoloji sektörünün tüm tarafları ve Deloitte iş birliğiyle hazırlanan raporu paylaşmaktan memnuniyet duyduğunu söyledi.
Türkiye'deki uluslararası doğrudan yatırımların yüzde 75'ini temsil eden YASED'in hükümetin Türkiye'deki genişbant internet arz ve talebini artırmaya yönelik perspektifini desteklediğini ifade eden Erdem, şunları kaydetti:
"Geleceği Nesnelerin İnterneti ve Sanayi 4.0 gibi güçlü bir iletişim alt yapısını gerektiren olguların şekillendirdiği bir dönemde yaşıyoruz. Global rekabetçilik için bunlar olmazsa olmazdır. Türkiye'nin bilgi toplumuna dönüşmesi hepimizin ortak gayesi. Kalkınma Bakanlığımız tarafından 2015 yılında yayınlanan 2015-2018 Bilgi Toplumu Stratejisi ve Eylem Planı da bu konuya dikkat çekiyor ve hepimiz için bir yol haritası belirliyor. Bu yol haritasının önemli bir maddesi olan ve Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığımız ile düzenleyici kuruluşların katkısıyla hazırlanarak çok yakın zamanda kamuoyuna duyurulması beklenen 'Türkiye Ulusal Genişbant Strateji Planı' ülkemiz için büyük önem taşıyor. Bu nedenle, bizler de hazırladığımız raporla, 'Türkiye Ulusal Genişbant Strateji Planı'na önemli bir girdi ve katkı sağlamayı amaçladık. YASED'in teknoloji sektöründe faaliyet gösteren tüm üye şirketlerinin görüşleri, önerileri ve mutabakatı ile hazırlanan raporumuzda, ülkemizin ulusal genişbant hedeflerine ulaşması için atılması gereken adımlara yönelik olarak toplam 72 öneri sunduk. Bu önerilerimizi, bakanlık ve BTK yetkililerimiz ile paylaştık. Kendilerinin de Ulusal Genişbant Planı çalışmalarında bu görüşlerden faydalanacaklarını iletmeleri bizleri çok memnun etmiştir."
Erdem, 2016 yılı verilerine göre, Türkiye'deki fiber internet abone sayısının 1,8 milyona ulaştığını anlatarak, Bilgi Toplumu Stratejisi ve Eylem Planı'na göre, 2018 yılı için belirlenen hedefin ise bu sayıyı 4 milyona çıkarmak yönünde olduğunu dile getirdi.
Türkiye'nin ayrıca, alternatif DSL işletmecilerinin sabit geniş bant pazar payının da 2018'de yüzde 25'e ulaşmasını hedeflediğini, mevcut oranın yüzde 17 civarında olduğunu aktaran Erdem, "Bu hedeflere ulaşmak ve ötesine geçmek içinse hem geniş bant internet arzında hem de talebinde artış olması gerekiyor. Geniş bant internet altyapısının gelişmesinin, toplumun daha geniş bir kesiminin bu teknolojiye erişiminin sağlanmasının, yaşam kalitemizin yanı sıra Türkiye'deki iş ve yatırım ortamının iyileşmesine de büyük katkı sağlayacağına inanıyoruz." diye konuştu.
Erdem, YASED olarak Türkiye'de geniş bant arz ve talebini artırmaya yönelik çeşitli gelişim alanları bulunduğunu gördüklerini belirterek, bu alanlarda, kamunun rehberliğinde ve uluslararası yatırımcıların katkısıyla atılacak adımların başarılı olacağına inandıklarını kaydetti.
Hazırladıkları raporda yer alan görüş ve önerilerin, gelecek dönemde yürütülecek politikalara ve hayata geçirilecek uygulamalara katkı sağlamasını ümit ettiklerini ifade eden Erdem, şunları söyledi:
"Türkiye'de uluslararası yatırımcıların en etkin temsilcisi olan YASED 37 yıldır, ülkemizdeki yatırım ortamının iyileştirilmesi, sürdürülebilir ve öngörülebilir bir yatırım ikliminin oluşturulması için sorumluluk alıyor ve kamunun çözüm ortağı olarak çalışmalarını sürdürüyor. Türkiye'nin her yıl daha fazla uluslararası doğrudan yatırım çekebilmesi, yatırım ortamının sürekli iyileştirilmesine bağlı. Bu amaçla ekonomimizin rekabet gücünü artıracak reformları destekliyoruz ve bu konulardaki en iyi uluslararası örnek uygulamaları tespit ederek ile sık sık paylaşıyoruz. Geride bıraktığımız 1 yıllık dönemde Ar-Ge, Uluslararası İşgücü, Bölgesel Merkez, Fikri Mülkiyet ve Patent Hakları, Gümrükler ve vergisel teşvikler gibi çok önemli alanlarda yasal düzenlemeler yapıldı, yeni kanunlar yürürlüğe girdi. Tüm bu çalışmalarda YASED olarak hükümetimizle çok yakın bir iş birliği yapmaktan, önerilerimizi sunmaktan ve görüşlerimizin de bu düzenlemelerde yer aldığını görmekten büyük memnuniyet duyuyoruz."
Erdem, gelecek dönemde de teknolojiden eğitime, istihdamdan vergilere, yasal altyapıdan çevreye, iş ortamının hemen hemen her alanında ortaya çıkan yeni ihtiyaçları karşılamayı sağlayacak, yeniliklere ve fırsatlara ulaşmayı kolaylaştıracak konularda yapısal reform önerilerinde bulunmaya devam edeceklerini kaydetti.
YASED Yönetim Kurulu üyesi Murat Kansu da hedeflere ulaşmak için hem genişbant internet arzında hem de talebinde artış sağlanması gerektiğini söyledi.
YASED Ulusal Geniş Bant Raportörü Tolga Yaveroğlu da rapor hakkında bilgi verdi.
Son Dakika › Ekonomi › Ulusal Genişbant Planı' Raporu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?