"Uluslararası İş Makinaları Kongresi 2023'e 10 Kala" - Son Dakika
Ekonomi

"Uluslararası İş Makinaları Kongresi 2023'e 10 Kala"

"Uluslararası İş Makinaları Kongresi 2023\'e 10 Kala"

TUSKON Başkanı Meral: ''Türkiye hızla büyüyor. Geçtiğimiz çeyrekte yüzde 4.4 büyüme oranıyla Avrupa'nın büyüme şampiyonu oldu''

19.09.2013 14:05
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) Başkanı Rızanur Meral, Türkiye'nin hızla büyüdüğünü belirterek, "Geçtiğimiz çeyrekte yüzde 4.4 büyüdü. Bu büyüme oranıyla Avrupa'nın büyüme şampiyonu oldu" dedi.

Meral, "Uluslararası İş Makinaları Kongresi" nin açılışında yaptığı konuşmada, 1980'lerde 2.5 milyar dolar civarında olan Türkiye ihracatının, geçen yıl 153 milyar doalara ulaştığını söyledi.

Türkiye'nin şu anda 240 milyar dolar ithalat yapan çok büyük bir ülke konumunda olduğunu belirten Meral, "54 ülkenin olduğu Afrika kıtasının toplam ithalatı 500 milyar dolar. Yani biz onların yarısı kadar ithalatı tek başımıza yapıyoruz" dedi.

Türkiye'nin önemli bir ülke olduğunu ve daha da önemli olmaya devam edeceğini kaydeden Meral, son 5 yılda yaşanan küresel krizin dünyada önemli değişimlere yol açtığını, Avrupa'yı da derinden etkilediğini anlattı.

Meral, yüksek üretim maliyetleri, ağır çevreci baskı, insanların ağır işlerde çalışmaktan daha fazla kaçınması gibi bir çok sebebin Avrupa'da iş makinası üretimini her geçen gün biraz daha zor hale getirdiğini ifade ederek, bu dönemde Türkiye'nin makina sektöründe çok ciddi bir gelişme sağlayarak çok önemli bir noktaya geldiğini vurguladı.

Türkiye'nin hammadde, yan sanayi, iş gücü gibi bir çok konudaki avantajlarının değerlendirilmesi gerektiğini kaydeden Meral, "Son yıllarda Türkiye'nin yaşadığı büyük ekonomik gelişme kadar, çevresindeki gelişmelerin de önümüzdeki dönemde fırsat olabileceğini düşünüyoruz. Şu anda bölge ülkelerde bir karışıklık, bir gerilim mevcut. Ancak bunun böyle sürmeyeceğini hepimiz biliyoruz. Arzumuz ve temennimiz en kısa sürede bölge ülkelerindeki huzurun, barışın tekrar sağlanması ve kaybedilen büyük kaynakların tekrar yerine konulması için çabaların bir an önce hızlanması. Tabi burada Türkiye'ye çok iş düşeceğine inanıyoruz" diye konuştu.

"Türkiye'de inşaat sektörünün büyüme oranı yüzde 7.6"'

Geçen yıl dünyadaki en büyük 250 müteahhitlik şirketi içinde 38 Türk firması olduğunu belirten Meral, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türkiye hızla büyüyor. Geçtiğimiz çeyrekte yüzde 4.4 büyüme oranıyla Avrupa'nın büyüme şampiyonu oldu. İlk yarı büyümemiz 3.7, yıl sonunu yüzde 4'ün üzerinde büyümeyle kapatmayı hedefliyoruz. Bu büyüme içinde inşaat sektörümüzün büyüme oranının yüzde 7.6 olması Türkiye'nin inşaat noktasında önemli bir ağırlığı olduğunu gösteriyor. Önümüzdeki 10 yılda Türkiye'de 130 milyar dolar enerji yatırımları olacak. 110 milyar doların üzerinde ulaştırma, lojistik yatırımları olacak. 10 milyar doların üzerinde haberleşme, çok büyük miktarda konut ve altyapı yatırımları da olacak."

Türkiye İş Makinaları Distribütörleri ve İmalatçıları Birliği'nin (İMDER) Yönetim Kurulu Başkanı Cüneyt Divriş de, kongre ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ilan ettiği 2023 hedeflerini baz alarak sektörde bir 100 yıl vizyonu ortaya koymak ve bu vizyona ulaşmak yolunda yapılacak çalışmalar ile sorunlar ve çözüm önerileri üzerinde konuşmayı amaçladıklarını söyledi.

2002 yılında satılan iş makinasının 1768 adet olduğunu, satış rakamının 10 yıl içinde 7.2 kat büyüyerek 12 bin 750 adete ulaştığını ve 2012 sonu itibariyle sektörün bir rekora imza attığını kaydeden Divriş, "Ümit ediyorum ki bu kongre sonrasında ülkemiz uluslararası bir çok firmaya kapısını açacaktır" dedi.

Kongre

Türkiye İş Makinaları Distribütörleri ve İmalatçıları Birliği'nin (İMDER) gerçekleştirdiği kongrede, sektöre küresel anlamda yön veren firmaların üst düzey yöneticileri, sektörün geleceğini İstanbul'da ele alacak.

Kongrede, Caterpillar, Komatsu, Liebherr ve JCB gibi büyük firmaların üst yöneticileri (CEO) hem Türkiye'de olası yatırımları ele alacak, hem de küresel iş makinası sektörünün geleceğine İstanbul'dan bakacak. Kongrede ayrıca, mini fuar alanında iş makinaları sergilenecek.

"Türkiye 2023 Projesi" ile ilgili farkındalık yaratmak, projenin Türkiye iş makinaları pazarına nasıl yansıyacağını irdelemek, Türkiye ekonomisi ve iş makinaları sektörünü tanıtmak ve iş makinaları sektöründe Türkiye'ye yabancı yatırım yapılmasını teşvik etmek amacıyla gerçekleştirilen kongre, çeşitli panel ve oturumlar şeklinde düzenlenecek.

Yarına kadar devam edecek kongrede, ilk gün "Yatırımlar ile Dünyanın Parlayan İncisi Türkiye" başlığıyla "2023 Yılına  Kadar Planlanan 1,2 Trilyon Dolar Değerinde Türkiye'deki 1000 Büyük Proje" konulu panel düzenlenecek.  "2023 Yatırım Projeleri Işığında İş ve İnşaat Makinaları Talep Projeksiyonu" konulu ikinci panelin ardından kongre, çeşitli oturumlarla devam edecek.

Kongrenin ikinci gününde ise, dünyanın ekonomik forumunun tartışılacağı oturumlar yapılacak. Kongrede ayrıca "Geçmişten Geleceğe Türkiye'de İş Makinalarının Dönüşümü Sergisi" açılacak. Kongre bitiminde katılımcılar için Bogaz turu düzenlenecek. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi 'Uluslararası İş Makinaları Kongresi 2023'e 10 Kala' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement