Uluslararası Rekabetçilik ve İşbirliği Konferansı - Son Dakika
Ekonomi

Uluslararası Rekabetçilik ve İşbirliği Konferansı

Ekonomi Bakan Yardımcısı Sever."Ekonomide oluşturulan ortama, gelinen bu noktaya bütün vatandaşlarımızın, iş alemimizin sahip çıkmaları gerektiğini düşünüyorum""Basit sebeplerle bu ortamın bozulmasına kesinlikle izin vermememiz gerekir".

04.06.2013 12:46

Ekonomi Bakan Yardımcısı Mustafa Sever, "Ekonomide oluşturulan ortama, gelinen bu noktaya bütün vatandaşlarımızın, iş alemimizin sahip çıkmaları gerektiğini düşünüyorum. Basit sebeplerle bu ortamın bozulmasına kesinlikle izin vermememiz gerekir" dedi.

Seven, Uluslararası Rekabetçilik ve İşbirliği Konferansı'nın açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye'de son 10 yılda bütün dünyanın hayranlıkla izlediği gelişmeler olduğunu, birçok alanda önemli ilerlemeler kaydedildiğini söyledi.

Küresel belirsizliklere, yakın coğrafyadaki sorunlara rağmen Türkiye'nin Avrupa'nın en hızlı büyüyen ekonomilerinden biri olduğunu vurgulayan Sever, 2013 itibariyle Avrupa Birliği'nde yüzde 0,3, dünyada 3,3 büyüme hedefi varken Türkiye'nin yüzde 4 civarında büyümesinin öngörüldüğünü ifade etti.

Son dönemde kredi derecelendirme kuruluşlarının da Türkiye'deki gelişmelere kayıtsız kalamadığını belirten Sever, birçok Avrupa ülkesinin çeşitli ekonomik göstergeler açısından Türkiye'nin yakaladığı konuma ulaşmaya çalıştığını kaydetti.

İşsizliğin tek haneye çekildiğine, IMF'ye olan borcun sıfırlandığına işaret eden Sever, Türkiye'nin rekabetçilikte 16 basamak kat ederek 43. sıraya çıktığını söyledi. Sever, toplam mal ve hizmet ihracatının 2012'de 197 milyar dolar gibi rekor bir seviyeye çıktığını, ihracatta sağlanan artışın büyümeye yüzde 4,1 katkı yaptığı vurguladı.

İhracatın ithalatı karşılama oranının yüzde 56'dan yüzde 64,5 düzeyine çıktığını anlatan Sever, pazar çeşitlendirme politikaları sayesinde 42 milyar dolarlık ilave ihracat artışı sağlandığı, ihracat yapılan ülke sayısının 97'ye çıktığını dile getirdi.

Türkiye'nin enflasyon ve faiz sorunun kökten çözdüğüne, işsizlik rakamlarında önemli başarılar sağlandığına değinen Sever, döviz rezervinin 130 milyar dolar seviyesine ulaştığını, bütün sosyal ekonomik göstergelerin hızla düzeldiğini söyledi. Mustafa Sever, şöyle konuştu:

"Ekonomide bu noktaya gelmek kolay olmadı. Gerçekten çok özverili, kararlı çalışmalarla bu noktaya gelindi. Oluşturulan bu ortama, gelinen bu noktaya bütün vatandaşlarımızın, sivil toplum örgütlerimizin, iş alemimizin, ihracatçılarımızın, sanayicilerimizin sahip çıkmaları gerektiğini düşünüyorum. Basit sebeplerle bu ortamın bozulmasına kesinlikle izin vermememiz gerekir."

Cari açığı azaltma adına önemli ilerlemeler kaydedildiğini belirten Sever, bunu kalıcı hale getirmek adına hayata geçirdikleri yatırım teşvik mekanizmasının sonuçlarını almaya başladıklarını ifade etti.

Kümelenme politikası

Sever, vizyonlarının, küresel düzeyde rekabetin anahtarının yerelde olduğu bilinciyle "küresel düşünüp yerel hareket etmek" olduğunu vurguladı.

Firmalar arasında kümelenme anlayışının gelişmesine çok önem verdikleri anlatan Sever, bu alanda son dönemde hayata geçirilen projeler hakkında bilgi verdi. Sever, bu projelerle kümelenme bilinci oluşturulduğunu, yol haritaları hazırlandığını, buradan alınan çıktıların ihracatta devlet politikaları yardımlarına yansıtıldığını, KOBİ İşbirliği ve Kümelenme Projesi'yle bu alandaki uygulamaların daha ileri noktalara taşındığını söyledi.

Sever, konferansın sektörlerin ve KOBİ'lerin uluslararası rekabet güçlerinin artırılmasına, üretim ve ihracat kapasitelerinin artırılmasına katkı sağlayacağına inandığını dile getirdi.

"2023 hedeflerine katkı sağlayacak"

Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkan Yardımcısı Bela Szombati de kümelerin şirketlerin çok daha yenilikçi olmalarını sağladığını belirterek, "Küme dinamiklerinin iyi bir şekilde anlaşılması sayesinde bölgesel büyüme stratejilerinin geliştirilmesi çok daha kolaylaşacak" dedi. Szombati, kümelerin yenilik politikasının çok güçlü unsurları olduğuna ve rekabetçiliği son derece arttırdığına işaret ederek, bu yapıların önemli işbirliği ortamları yarattığını vurguladı.

Türkiye'deki ekonominin çok daha rekabetçi olduğuna değinen Szombati, "Bu proje, uluslararası piyasalarda kuruluşların daha rekabetçi olmasını sağlayacaktır" diye konuştu.

Szombati, projenin Türkiye'nin 2023 hedeflerine ulaşmasına katkı sağlayacağını kaydetti.

Büyük çaplı ilk ağ projesi

ECORYS İş Geliştirme Destek Birimi Koordinatörü Claudy te Boome da projenin Türkiye'deki KOBİ'lerin uluslararasılaştırılması için hazırlanan büyük çaplı ilk ağ projesi olduğunu ifade etti.

Boome; Trabzon, Çorum, Samsun, Kahramanmaraş ve Gaziantep illerini kapsayan projenin, deneyim paylaşımı ve ağ olmanın avantajlarından faydalanmak için yerel küme bilgi merkezleri yanında ulusal ağ sistemleri kurularak yürütüleceğini kaydetti.

Küme haline gelebilmeleri için pek çok KOBİ'yi desteklediklerini anlatan Boome, "Bundaki amacımız, KOBİ'leri kümeler haline getirerek Avrupa KOBİ'leri ile bir araya getirmek ve ihracatın artırılması adına 2023 hedeflerine ulaşabilmek" dedi. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Uluslararası Rekabetçilik ve İşbirliği Konferansı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement