Vali Civelek: "Peynirin Tadı Huzurun Adı Kırklareli" - Son Dakika
Ekonomi

Vali Civelek: "Peynirin Tadı Huzurun Adı Kırklareli"

Vali Civelek: "Peynirin Tadı Huzurun Adı Kırklareli"

KIRKLARELİ (İHA) – Kırklareli Valisi Esengül Civelek, “Kırklareli beyaz peynirinin öyle bir tadı vardır ki, ben Kırklareli Valisi olarak Kırklareli’ne ilişkin kullandığım birkaç tanımlamada şu cümle ile bunu açıklıyorum.

16.02.2016 19:07
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

KIRKLARELİ (İHA) – Kırklareli Valisi Esengül Civelek, "Kırklareli beyaz peynirinin öyle bir tadı vardır ki, ben Kırklareli Valisi olarak Kırklareli'ne ilişkin kullandığım birkaç tanımlamada şu cümle ile bunu açıklıyorum. Peynirin tadı huzurun adı Kırklareli" dedi.

Trakya Kalkınma Ajansı tarafından Kırklareli Şeker Fabrikası Depoları konferans salonunda "Yerel Kalkınmanın Anahtarı: Yöresel Ürünler" konulu panel gerçekleştirildi.

"KIRKLARELİ, UMUTLA GELECEĞE YÜRÜMEKTEDİR"

Gerçekleşen panelde konuşma yapan Vali Esengül Civelek, her alanda güçlü potansiyele sahip Kırklareli'nin, umutla geleceğe yürüdüğünü vurguladı. Vali Civelek, "Kuruldukları günden bu yana ajanslarımız, yerel bölgesel potansiyelin dinamiklerini otaya çıkarmak, bölgesel kalkınma sürecini hızlandırmak, sosyo-ekonomik gelişimi arttırmak ve sürdürülebilir kalkınmayı sağlamak üzere uyguladıkları gerek teknik destek programları gerekse mali destek programları ile kaliteli verimli üretim, satış gücünün artırılması ve yenilikçi faaliyetler konusunda girişimcilerimize Kobilerimize, meslek örgütlerimize, sivil toplum kuruluşlarımıza destek ve katkı sağlamaktadırlar. Her alanda güçlü potansiyele sahip Kırklareli, umutla geleceğe yürümektedir. Sanayimiz hızla büyürken, tarım ve hayvancılık sektörümüzde de modernizasyona geçişle birlikte önemli gelişmeler yaşanmaktadır. Tabiatımız, bitki örtümüz, iklim koşullarımız, coğrafi konumumuz, özellikle ve özellikle et ve süt ürünlerine üstün bir nitelik kazandırmaktadır. Hastalıklardan ari bir bölge olarak en nitelikli sığır varlığına sahibiz. Ülkemizde il olarak, Avrupa birliği standartlarında yılda yaklaşık 400 bin ton süt üretiyoruz. Dolayısı ile et ve süt ürünlerimiz, ilimiz bölgemiz ve dolayısı ile ülkemiz ekonomisi açısından büyük önem arz ediyor" diye konuştu.

"PEYNİRİN TADI HUZURUN ADI KIRKLARELİ"

Vali Civelek, Kırklareli'nde ürütülen süt ve süt mamullerinin lezzet ve kalite olarak birinci sınıf olduğunu, ayrıca hardaliye üretiminin de arttığını ifade ederek, "Ben gururla ifade ediyorum ki, modern işletmelerde üretilen süt ve süt mamullerimiz lezzet ve kalite olarak birinci sınıftır. Kırklareli beyaz peynirinin öyle bir tadı vardır ki, ben Kırklareli Valisi olarak Kırklareli'ne ilişkin kullandığım birkaç tanımlamada şu cümle ile bunu açıklıyorum. Peynirin tadı huzurun adı Kırklareli. Diğer yandan şifalı bir geleneksel içecek olan hoş bir tat, hoş bir aromatik koku ve günümüzün en nitelikli ve kaliteli üzümlerinden üretilen hardaliyemizle övünüyoruz. Her geçen gün hardaliye üretimi artarken bağcılık da giderek önem kazanıyor. Şüphesiz çok zengin çeşitlilikte yöresel ürünlere sahibiz. Yöresel ürünlerimiz aynı zamanda bizim kültürel mirasımızdır ve bu kültürel mirası gelecek kuşaklara aktarma gerekliliği söz konusudur. Son yıllarda yöresel ürünlere olan ilginin yöresel ürün üretimini arttırdığını biliyoruz. Üretim artışı istihdam yaratıyor ve özelliklede kadın istihdamını arttırıyor. Kadın yoksulluğu ile mücadelede bir enstrüman haline geliyor. Genelde baktığımız zaman da ekonomik gelişime sosyal gelişime inanılmaz bir katma değer sağlıyor. Tüm bunlar göz önünde bulunduğunda artan rekabet ve değişen pazar koşullarına uyum sağlayabilmek içinde, yöresel ürünlerde markalaşmak ve coğrafi işarete sahip olmak da şart haline geliyor. Bu konuda Odalara, Borsalara, yerel dinamiklere çok önemli görev ve sorumluluklar düşmektedir" ifadelerini kullandı.

Bölgenin kalkınmasında taşıdıkları önemin açıklanması, Coğrafi İşaret Tescili süreci hakkında uzmanlardan bilgi alınması ve Kırklareli'nde tescile değer yöresel ürünlerin tespiti konusunda gerçekleşen "Yerel Kalkınmanın Anahtarı: Yöresel Ürünler" isimli panelde, Türk Patent Enstitüsü Marka Uzmanı Suzan Kılıç Daldal "Yöresel Ürünleri Koruma Sistemi: Coğrafi İşaretler" konusunda, TOBB Türkiye Patent ve Marka Vekilleri Meclisi Başkan Yardımcısı Belgin Sağdıç "Coğrafi İşaretler-Yöresel Değerlerimiz" konusunda, Antalya Ticaret Borsası Coğrafi İşaretler Uzmanı Dr. Rana Demirer ise "Coğrafi İşaretler Sisteminin Etkinliği" konusunda bilgiler verdi.

Gerçekleşen panele; Kırklareli Valisi Esengül Civelek, Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Gider, Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır, Kırklareli Ticaret Borsası Başkanı Turhan Altıntel, Kırklareli Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ertuğrul Ziya Çetintaş, Tekirdağ Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Cengiz Günay, Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin, Kaymakamlar, Belde Belediye Başkanları, Sivil Toplum Örgütleri ve vatandaşlar katıldılar. - KIRKLARELİ

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Vali Civelek: 'Peynirin Tadı Huzurun Adı Kırklareli' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Trabzon Ortahisar Belediyesi'nin Borç Yükü 853 Milyon TL
    17:59 Trabzon Ortahisar Belediyesi'nin Borç Yükü 853 Milyon TL

    Trabzon Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Kaya, belediyenin toplam borcunun 853 milyon olduğunu belirtti. Kaya, borç yükünün ağır olduğunu ancak şikayetçi olmanın bir hakkı olmadığını söyledi.

  • Helal Gıda Bakımından Hayvanların Beslenmesi ve Kesim Yöntemleri Çalıştayı Düzenlendi
    17:44 Helal Gıda Bakımından Hayvanların Beslenmesi ve Kesim Yöntemleri Çalıştayı Düzenlendi

    Dünya Helal Birliği, Bursa Büyükşehir Belediyesi ve Bursa Uludağ Üniversitesi tarafından düzenlenen 'Helal Gıda Bakımından Hayvanların Beslenmesi ve Kesim Yöntemleri Çalıştayı'nda, akademisyenler, uzmanlar ve yetkililer sunumlar yaptı. Çalıştayda hayvanların beslenmesi ve kesim yöntemlerinin helal gıda bakımından tartışıldığı vurgulandı. Çalıştayın sonuçları kitapçık halinde yayınlanacak ve ilgili birimlere rapor olarak sunulacak.

  • Kimyagerler Derneği, özlük haklarının iyileştirilmesini talep etti
    17:40 Kimyagerler Derneği, özlük haklarının iyileştirilmesini talep etti

    Kimyagerler Derneği İç Anadolu Yönetim Kurulu Başkanı Tayfun Oltulu, dernek üyeleri adına yaptığı açıklamada, kimyagerlerin özlük haklarının diğer mesleklere göre geri kaldığını belirtti. Oltulu, kimyagerlerin aynı yetki ve sorumluluğa sahip olmalarına rağmen düşük ek gösterge ve ücretle çalıştıklarını ifade etti. Kimyagerlik mesleğinin cazip hale getirilmesi ve kamu kimyagerlerinin özlük haklarındaki sorunların çözülmesi gerektiğini vurguladı.

  • Çanakkale'nin Gelibolu ilçesinde üretilen peynir helvası coğrafi işaret tescili aldı
    17:39 Çanakkale'nin Gelibolu ilçesinde üretilen peynir helvası coğrafi işaret tescili aldı

    Çanakkale'nin Gelibolu ilçesinde üretilen peynir helvası, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından coğrafi işaret olarak tescil edildi. Gelibolu Ziraat Odası Başkanı Erkan Kaya, helvanın tescili için başlattıkları girişimin olumlu sonuçlandığını belirtti. Coğrafi işaret tescili, Gelibolu'nun kültürel mirasının ve tarımsal ürünlerinin değerinin tanınması anlamına geliyor.

  • Manisa Belediye Başkanı Lüks Makam Odası Hakkında Konuştu
    17:29 Manisa Belediye Başkanı Lüks Makam Odası Hakkında Konuştu

    Manisa Yunusemre Belediye Başkanı Semih Balaban, AKP'li eski başkan Mehmet Çerçi'nin yaptırdığı lüks makam odası hakkında açıklamalarda bulundu. Balaban, imkanlarının olduğu an daha mütevazı bir makam odasına geçmeyi istediğini söyledi.

  • MÜSİAD Erzurum Başkanı: Türkiye'de yüksek enflasyon ticari ahlakı etkiledi
    17:26 MÜSİAD Erzurum Başkanı: Türkiye'de yüksek enflasyon ticari ahlakı etkiledi

    MÜSİAD Erzurum Başkanı Abdulkerim Kavaz, enflasyonla mücadeleden kamu tasarruflarına, asgari ücretten İsrail ile ticaretin kısıtlanmasına kadar birçok konuda açıklamalarda bulundu. Kavaz, Türkiye'de yüksek enflasyonla birlikte ticari ahlakın dozunun kaçtığını belirterek, İsrail'e yapılan boykotun önemli olduğunu ifade etti. Ayrıca, kamu tasarruflarını izleme komitesi kurulması ve alım gücünün artırılması gerektiğini vurguladı.

  • A101'den ESCAMP 6500 Flat Tiny House: Fiyatı ve Özellikleri
    17:11 A101'den ESCAMP 6500 Flat Tiny House: Fiyatı ve Özellikleri

    Türkiye'nin önde gelen zincir marketlerinden A101, ESCAMP 6500 Flat Tiny House'u satışa sunuyor. 16 m² yaşam alanına sahip olan bu ev, uygun fiyatıyla dikkat çekiyor. Özellikleri arasında SCHLEGL 1400 kilogram kapasiteli 2 adet torsiyon frenli dingil, kompozit sandviç panel dış cephe ve laminant parke zemin bulunuyor. A101 tarafından 25 Nisan itibariyle satışa sunulacak olan ESCAMP 6500 Flat Tiny House'un fiyatı 399 bin 900 TL.

  • İzmir'de Esnafın İşleri Durgun, Turistlere Bağlıyorlar
    17:05 İzmir'de Esnafın İşleri Durgun, Turistlere Bağlıyorlar

    İzmir'de esnaf, vatandaşların alım gücünün düşmesiyle işlerinin etkilendiğini belirterek turistlere umut bağladıklarını söyledi. Esnaf, dükkan kiralarını ödemekte zorlandıklarını ve güçlerinin kalmadığını ifade etti. Fiyat artışları ve vatandaşların satın alma gücünün düşmesi nedeniyle esnafın işleri durgunlaşmış durumda. Esnaf, idare etmeye çalıştıklarını belirtirken, turistlerin gelmesini beklediklerini dile getirdi.

  • Van'ın Bahçesaray ilçesinde besiciler hayvanlarını otlatmaya başladı
    17:03 Van'ın Bahçesaray ilçesinde besiciler hayvanlarını otlatmaya başladı

    Bahçesaray ilçesinde çetin geçen kış boyunca ahırlarda beslenen küçükbaş hayvanlar, havanın ısınmasıyla birlikte meralara çıkarıldı. Besiciler, doğanın canlanmasıyla yeşeren meralara götürdükleri hayvanlarını gün boyunca otlattıktan sonra tekrar ahırlara getiriyor. Uzun süre sonra hayvanlarını otlaklara çıkarmanın ve yem masraflarından kurtulmanın sevincini yaşayan besiciler, bu durumdan memnuniyet duyuyor.

  • Kayseri Serbest Bölge'de Yapılan Projeler Firmalara Sunuldu
    16:58 Kayseri Serbest Bölge'de Yapılan Projeler Firmalara Sunuldu

    Kayseri Serbest Bölge Yönetim Kurulu Başkanı ve Melikgazi Belediye Başkanı Mustafa Palancıoğlu, Serbest Bölge'de hayata geçirilen projeler hakkında bölgede faaliyet gösteren firmalara sunum yaptı. Palancıoğlu, Serbest Bölge'nin daha cazip hale gelmesi için yatırımlara devam edeceklerini, doğalgaz, yağmur suyu hattı, içme suyu hattı, kanalizasyon, atık su arıtma tesisinin büyümesi gibi çalışmaları yürüttüklerini belirtti. Serbest Bölge'nin tüm yollarını açtıklarını, kilitli parke yol yapımının devam ettiğini ve birçok bitmiş veya üretime geçmek üzere olan firmanın bulunduğunu ifade etti. Ayrıca, yeşil serbest bölge olma hedeflerine de değinen Palancıoğlu, Kayseri Ticaret ve Sanayi odalarının başkanlarına, yönetim kurulu üyelerine ve sanayicilere teşekkür etti.


Advertisement