Pazarda 70 lira ama yüz binlercesi tarlada çürüdü! Üreticilerden çağrı var - Son Dakika
Son Dakika Logo

Pazarda 70 lira ama yüz binlercesi tarlada çürüdü! Üreticilerden çağrı var

13.03.2026 20:20  Güncelleme: 20:54

Bursa kent merkezindeki pazar yerlerinde lahananın tanesi 50 ile 70 lira arasında değişirken 60 kilometre ilerisindeki Yenişehir ilçesinde yüzlerce dönüm lahana alıcısı çıkmayınca tarlada çürüdü.

Sebze üretimi ve ihracatıyla önde gelen Yenişenir'de lahana çiftçileri satamadıkları lahana nedeniyle zarar etti. Üreticiler fazla üretim olduğu benzer dönemlerde Tarım Kredi Kooperatiflerinin alım yapması çağrısında bulundu.

LAHANA ÜRETİCİSİ ZARARDA

Yenişehir'in Menteşe Mahallesi'nde çiftçilik yapan Göksel Akkuş, bu yıl 20 dönüm lahana ektiğini ve bir süre önce 10 dönümünü beklediği fiyatın altında ucuza vermek zorunda kaldığını anlattı.

Geriye kalan 10 dönüm lahananın alıcısı çıkmadığı için tarlada çürüdüğünü vurgulayan Akkuş, 10 dönüme yaklaşık 200 bin lira harcadığını ve büyük zarar ettiğini söyledi.

GEÇEN YIL TÜCCARLAR PEŞLERİNDEN AYRILMIYORDU

Zamanı geçen lahanın bu saatten sonra alıcısının çıkmayacağını dile getiren Akkuş, şöyle konuştu: "Lahanalar 1-2 ay önce kesilmesi gerekiyordu. Tüccarlar geldi ekiliş çok talep yok gibi bahanelerle almadılar. Pazarda 50 ila 70 lira arasında değişiyor. Benden 10 liraya aldı birisi internetten 40-50 liradan sattı. Geçen yıl çok iyiydi. 15-17 liraydı tanesi ve tüccar peşimizden ayrılmıyordu. Bu yıl şu an 3 lira ama onu da alan yok. Tüccarlar bu yıl yüzümüze bakmıyor. Fidesini 5 liradan aldım. 8 liraya satabilsem maliyetimi çıkaracaktım ama olmadı."

"EMEKLERİMİZ PARAMIZ TOPRAĞA KARIŞACAK"

Yeni üretim sezonu geldiğini ve tarlasını değerlendirmek istediğini belirten Akkuş, "Bunun yerine başka ürün ekip zararı kurtarmak istiyorum. Traktörümle birazdan lahanayı parçalayacağım ve tarlayı süreceğim. Şu anda 25 bin lahana yatıyor tarlada. Tarlaya gübre olacak bu lahanalar. Tüm emeklerimiz paramız toprağa karışacak" dedi.

Akkuş, fazla üretim olduğu zamanlarda Tarım Kredi Kooperatiflerinin ürünü ababileceğini ve marketlerde uygun fiyata verebileceğini vurgulayarak, bu konuda destek olunmasını istedi.

Tüccar Fevzi Aksu, lahana ile yaşanan durumdan çiftçi kadar kendilerinin de şikayetçi olduğunu belirterek, "Ben de alyorum satamıyorum. Devletin destek olması lazım. Tarım Kredi Kooperatifleri bu ürünü alıp değerlendirebilir. Ürün az olunca italat yapılıyor, çok olunca da tarladan alınması lazım. 25 bin lahna çöpe gidiyor yazık. Yenişenhir'de benzer şekilde yüzlerce dönüm yüzbinlerce lahana tarlada çürüdü" diye konuştu.

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Pazarda 70 lira ama yüz binlercesi tarlada çürüdü! Üreticilerden çağrı var - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (4)

  • Mustafa Acik Mustafa Acik:
    yeri gelecek kuru ekmeğe muhtaç kalacaz şimdi bolluk var hiç birşeyin değerini bilmiyoruz 9 0 Yanıtla
    Ramazan Katırcı Ramazan Katırcı:
    Bolluk ondan değil bilinçsiz aç gözlü bir toplum olduğumuzdan, bir yıl piyasada birşey tutuyor, ertesi yıl hurra çiftçi ona yöneliyor bir bakmışsın herkes aynı şeyi ekiyor. Ondan sonra tarlada kaldı. Takip edin bunu göreceksiniz. Çiftçi şimdi bundan zarar ettim bir daha ekmeyecem der, bir kaç yer eker onlar fiyatı uçurur. Sonra başka bir mahsulün halı yine bu şekilde olur. Herşeyde bilinçsiz bir toplum normal. 5 1
  • Bayram Izgoren Bayram Izgoren:
    bilerek yapiyokar simsarlar almiyorki mal olmasin fiyat artsin .ciftxilsre yer gosterip pazarda ciftci 20 tlden satabilmeli onunu acmali devletin 6 0 Yanıtla
  • Ra71mo19 Ra71mo19:
    pazarda kilosu 50 lira 2 0 Yanıtla
  • SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement