Zonguldak Havaalanı İçin Eylem Planı - Son Dakika
Ekonomi

Zonguldak Havaalanı İçin Eylem Planı

Zonguldak Havaalanı İçin Eylem Planı

Zonguldak Havaalanı Talep Araştırması çalışması sona erdi.

18.12.2015 13:56

Zonguldak Havaalanı Talep Araştırması çalışması sona erdi. Zonguldak, Bartın ve Karabük illerini kapsayan çalışmada halkın yarısının havacılık sektörünü önemsediği ve halkın uçmak istediği talebi ortaya çıktı. THY başta olmak üzere özel şirketlere resmi talepte bulunması gerektiği bildirildi.

Zonguldak Valiliği ve Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı önderliğinde gerçekleştirilen 'Havaalanı Talep Araştırması' çalışmaları sonuçlandı. Emirgan Otel'de gerçekleştirilen programda havaalanı ile ilgili olarak Karabük, Bartın ve Zonguldak'taki araştırma çalışmalarının sonuçları kamuoyu ile paylaşıldı. Programda BAKKA Genel Sekreteri İbrahim Kuzu açılış konuşması yaparken, Danışmanlık Şirketi temsilcisi Nilüfer Arıak TR81 (Zonguldak, Bartın, Karabük) bölgesinin havaalanına olan talebini anlattı.

Havacılık sektörüne Zonguldak, Bartın ve Karabük'te yoğun bir talebin ortaya çıktığını belirten Vali Ali Kaban, "Bu havaalanından bir umut çıkmasaydı, burada emin olun onu da ifade ederdik. Demek ki havaalanımızda bir ümit var. Bazı konularda insanlar spekülasyon yapmada cesaret gösteriyor. Halbuki bu cehaletten geliyor. Geldiğimde havaalanı konusunda şu kadar sıkıntı var bu kadar şöyle olmuş gibi birçok iddia vardı. Ben o zaman yönetim kurulu başkanı olduğum için orada yönetim kurulunu topladığımda arkadaşlara, 'Birçok iddia var. Yeni başladığım için yorum yapacak değilim. Bunu araştıracağım. İddia edilen gibi şeyler varsa bu işte yokum. Özel idareyi de çekerim' dedim, hızlı şekilde inceleme araştırma başlattık" dedi.

"HAVAALANININ VARLIĞINI DEVAM ETTİRDİK"

Yapılan çalışmalarla spekülasyonlara varan ifadelerin bilgi eksikliğinden kaynaklandığına dikkat çeken Ali Kaban, "Bilgi eksikliğinden kaynaklanan sebeplerle spekülasyonlara varan ifadelerin yapılan çalışmalarla yerinin olmadığı ve görevlendirdiğimiz arkadaşlarımızın çalışmaları göstermiş oldu. Biz de havaalanındaki varlığı devam ettirdik. Bir kısım çıkmazlarımız var. Bunlar gönül isterdi ki olmasın ama realite olarak bunlar da var. Talep araştırması yaptırırken tıraşlama meselesiyle alakalı da BEÜ ile çalışma yaptık. Mühendislik bölümü ile çalışma yaptık. Maniaların ne kadarının ortadan kaldırılması gerektiği hususunda çalışma yaptılar. Havaalanı müdüründen de çok istifade ettiler. Bu maniaların biran önce kaldırılması taleplerine rağmen bilimsel çalışmaların sonucu olumsuz oldu. Maniaların kaldırılma ihtimali hemen hemen olumsuzdur. Bugüne kadar dağdaki tıraşlama faaliyeti 400 bin metreküptür. Ancak orada 30 milyon metreküpün tıraşlanması söz konusu" şeklinde konuştu.

Vali Ali Kaban, 2016 yılının Ocak ayından itibaren gerekli girişimlere başlayacaklarını ifade etti. Vali Kaban, havaalanının büyük ölçekteki uçaklar için yetersiz olduğuna dikkat çekerek, küçük ve orta ölçekli uçaklarla havacılık sektörünü sürdürmek için harekete geçeceklerini ifade etti. Vali Kaban, eylem planını hızlıca harekete geçirmenin yollarını arayacaklarını da sözlerine ekledi.

"ÜÇ İLDE İKİ BİNİ AŞKIN KİŞİYLE GÖRÜŞTÜK"

Teknik altyapıyı inceleyerek çalışmalara başladıklarını ifade eden Danışmanlık Şirketi temsilcisi Nilüfer Arıak, "Daha sonra 2 bin 400 kişi üzerinde 3 ili kapsamak üzere saha çalışmaları yapıldı. Sonucunda bir eylem planı ortaya konuldu. Bölgemiz TR81 bölgesidir. Dağın tıraşlanması söz konusu. Uluslararası standartlara getirilmesi söz konusudur. Anketler birebir ve yüz yüze yapılmıştır. Hemen hemen her bölgede yüzde 50 durumunda uçağa binen ve binmeyen durumunu görüyoruz. Uçağa binmeme nedenini havaalanı olmaması, ulaşım ve bilet fiyatlarını görüyoruz. Kullanma tercihlerinde bütün çalışanlar üzerinde yaptığımız çalışmalarda en büyük uçağa binme arzusu Zonguldak'tadır. İstanbul'un uçağa binmek için en çok arzu edilen varış noktası olarak görüyoruz. Antalya ve Ankara arzu edilen iller arasında geliyor" diye konuştu.

"HALKIN UÇMA İSTEĞİ VAR"

Yapılan araştırmada eylem planının hayata geçirilerek havaalanının alt yapısındaki eksikliklerin süratle iyileştirilmesi gerektiğine dikkat çeken Nilüfer Arıak, "Bölge halkının talebine göre uçuş sayısının arttırılması gerekiyor. İç hatlar için herhangi bir şey söz konusu değil. Uygun bir fiyatlandırma ile en çok talep gören Anadolu Jet ve Türk Hava Yolları gözüküyor. Tüm alanlardaki uçuşları inceledik. Zonguldak'a benzeyen üç alan var. Sinop ve Kastamonu var. THY doğrudan İstanbul'dan uçuyor Kastamonu'ya. Anadolu Jet ya Sabiha Gökçen ya da Ankara'yı kullanıyor. Anadolu Jet olumlu baktı. Sabiha gökçen aktarmalı Zonguldak-Antalya'nın başlangıçta mümkün olabileceğini söyledi. Bunun için de resmi talep yazısının gitmesi bekleniyor. Onların yaklaşık 6 ay pistin durumu ne olursa olsun kendi güvenlik çalışmalarını yapmaları gerekiyor. Biz danışman şirket olarak durumu anlattık. Çalışmanın sonuçlanmasını güvenlik sebebiyle 6 ay ile 1 yıl arasında sürebileceğini ifade ettiler" dedi.

HAVAALANINDAKİ İYİLEŞTİRMELER

Danışmanlık Şirketi temsilcisi Nilüfer Arıak, havaalanındaki eksiklikleri sıralarken yapılacak iyileştirmeleri de şöyle anlattı:

"Zonguldak Havaalanı ICAO uçuş güvenliği standartlarına uygundur. Buna rağmen bugüne kadar kötü hava koşulları nedeniyle 17 uçak planlandığı gibi havaalanına iniş yapamamış, Ankara Esenboğa Havaalanı'na inerek yolcular karayolu ile Zonguldak'a taşınmıştır. Bu durumun tekrarlanmasını önlemek amacıyla ek yatırımlar yapılmalıdır. Ek yatırımlar için 2 milyon TL sermaye artırımına ihtiyaç duyulduğu tespit edilmiştir. Bu kapsamda 1 milyon TL'lik sermaye artırımı yapılmıştır. Yapılması gereken ek yatırımlardan öncelikli olanlar, piste çok yakın olan itfaiye binası tehlike oluşturmaktadır. Herhangi bir kazada pistten çıkan uçağın itfaiye binasına çarpması mümkündür. Bu nedenle itfaiye binası yıkılmalı ve en az 150 metre uzaklıktaki bir noktaya inşa edilmelidir. Pistin uzatılması gerekmektedir. Mevcut durumda havaalanının pistten çıkış için kullanılan taksi yolu uygun değildir. Taksi yolu iyileştirilmelidir. Bostancı Tepesi'nin 150 metrelik bölümü daha önceden tıraşlanmıştır. Tepede ve pistin diğer tarafında bulunan ikinci tepede ek tıraşlama çalışmaları yapılmalıdır. Böylece uçakların inişlerinde kötü hava koşulları engel teşkil etmeyecektir. Apron genişletilmeli ve pist sonu emniyet alanının yapılması gerekmektedir."

Arıak, sunumun sonunda Zonguldak havaalanına olan talebe ilişkin imza kampanyasının yapılmasını önemsediklerini belirtti. Bölge milletvekilleri, sivil toplum örgütü temsilcileri ve bürokratlarla tanıtım faaliyetleri düzenlenmesi gerektiğinin de altını çizdi. Programın sonunda Vali Ali Kaban ve Belediye Başkanı Muharrem Akdemir danışmanlık şirketinin temsilcilerine plaket takdim etti. - ZONGULDAK

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Zonguldak Havaalanı İçin Eylem Planı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement