Emlak Konut GYO'nun ödenmiş sermayesini 3 milyar 800 milyon TL'ye çıkartmaya yönelik ikincil halka arzında talep toplama süreci 8 Kasım'da sona erdi. 6 Kasım'da başlayan 3 günlük talep toplama sürecinde fiyat aralığı 2.50-2.80 TL seviyesinde belirlenirken, hisselere yatırımcılar yoğun talep gösterdi. Nihai halka arz fiyatı pay başına 2.50 TL olarak belirlenirken, toplam büyüklüğü 1,6 milyar dolar (3,25 milyar TL) olan halka arz, Türkiye'nin yanı sıra Orta Doğu Avrupa, Ortadoğu ve Afrika bölgesinde sermaye artırımı şeklinde yapılan yılın en büyük halka arzı oldu.
104 Yabancı Yatırımcı Emlak Konut'u Seçti
Halka arz edilen hisselerin %80'i Yurt Dışı Kurumsal Yatırımcılara, %10'u Yurt İçi Bireysel Yatırımcılara ve kalan %10'u ise Yurt İçi Kurumsal Yatırımcılara tahsis edildi. Toplamda 104 farklı yabancı yatırımcıdan yaklaşık 2,5 milyar dolarlık (5,12 milyar TL) talep geldi. Yerli yatırımcılara ayrılan 320 milyon dolarlık kısma da tahsis edilenin 3,8 katı kadar talep geldiği belirlendi.
Halka arz süreciyle ilgili düzenlenen basın toplantısına Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum'un yanı sıra, Halk Yatırım Yönetim Kurulu Üyesi Murat Çetinkaya, Merill Lynch Yatırım Bankası CEO'su Elif Bilgili, Emlak Konut GYO Yönetim Kurulu Başkanı Ertan Yetim, Emlak Konut GYO Yönetim Kurulu Üyeleri Veysel Ekmen, Ali Seydi Karaoğlu, Haluk Sur ve Volkan Kumaş katıldı.
Toplantıda konuşan Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum, sermayedarlarına katma değer yaratmak üzere yola çıkan Emlak Konut'un halka arzına gelen talepten memnun olduklarını söyledi. Kurum, hafta başından itibaren ABD ve İngiltere'de yatırımcılarla gerçekleştirilen görüşmelerin son günü olan 8 Kasım 2013 Cuma günü itibarı ile süreci yürüten Merill Lynch ve Halk Yatırım aracılığıyla yatırımcılardan gelen taleplerin değerlendirildiğini açıkladı.
Yabancı yatırımcılara ayrılan arzın 2 kat fazlası kadar talep geldiğine dikkat çeken Kurum, "Bu yabancı yatırımcıların % 49'u ABD, % 29'u ise İngiltere'den geldi. Coğrafi olarak bakıldığında ise Amerika, İngiltere, Kanada, Almanya, Fransa, Orta Doğu, Güney Afrika, Hollanda, Avusturya, İsveç, İsviçre ve Singapur gibi toplam 20 değişik coğrafyadan yabancı yatırımcılar talepte bulundu. 104 yabancı yatırımcı bu halka arza katıldı" diye konuştu.
Yabancı Yatırımcıdan Güven Mektubu
Murat Kurum basın toplantısı sırasında büyük bir yabancı kurumsal yatırımcıdan gelen mektubu da basın mensupları ile paylaştı. Mektupta özetle bu ifadelere yer verildi:
"Emlak Konut ile ortaklık ilişkisine gireceğimiz için çok heyecanlıyız. Nisan 2013'te Emlak Konut'u ofisinde ziyaret ettiğimizden beri, iş modeli, kamu stratejisi doğrultusundaki vizyonu ve hedefleri konusunda çok heyecanlıyız. Kuvvetli bir Emlak Konut, şehir planlamasında ve konut üretiminde global liderlerden biri olacaktır. Bunun sonucu yatırımın gayri safi milli hasılaya oranının artması, Emlak Konut'a çok önemli bir misyon vermektedir. Biz Türkiye'nin makro hikayesine çok inanıyoruz ve Emlak Konut'a yatırım yaparak aslında size, üst yönetime yatırım yapmış oluyoruz. Biz, hissedarlarına tam güven veren ve iş planını kusursuz şekilde uygulayan üst yönetim ve yetkili yönetim kurulu olan şirketlere yatırımlar yapmayı seven bir kurumuz, siz de bu kategoride en ön sıradasınız."
Son 5 Yılda Avrupa'da Yapılan En Büyük Gayrimenkul Halka Arzı
Emlak Konut'un ikincil halka arzının Türkiye'nin bugüne kadar sermaye artırımı yoluyla yapılmış en büyük halka arzı olduğunu belirten Kurum, "Dünya ölçeğinde bakıldığında ise bu yıl Orta Doğu Avrupa, Ortadoğu ve Afrika bölgesindeki sermaye artırımı şeklinde yapılan yılın en büyük halka arzı olmakla birlikte son beş yılda Avrupa'da gayrimenkul sektöründe gerçekleşen ve sermaye artırımı yoluyla yapılan en büyük halka arzdır'' şeklinde konuştu.
Murat Kurum, Emlak Konut'un artık sadece Türkiye'nin en büyük GYO'su değil, aynı zamanda global arenada dünya ligine çıkmakta olan dev bir şirket olduğuna dikkat çekti. Kurum bu sonuçların Türk ekonomisine duyulan güvenin göstergesi olduğunu da belirtti. Kurum "Yabancı yatırımcılar Avrupa ekonomisinde hala tam bir istikrar işaretine ulaşılamadığı bugünlerde, istikrarlı büyüyen Türkiye ekonomisinin en büyük GYO'suna yatırım yapmakta istekli davranarak, Türkiye'nin parlayan yıldızını tescil etmiştir" dedi.
"Bu talebi Mayıs'ta da toplamıştık"
Basın toplantısı sonrası soruları yanıtlayan Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum, mayıs ayında ikincil halka arz için roadshowa çıktıklarında da bu talebi topladıklarını ancak gazete manşetlerinde Türkiye yanıyormuş gibi bir görüntü yaratıldığı için yabancı yatırımcının zarar görmemesi adına halka arz kararını geri çektiklerini belirtti.
Şirket hisse senetlerinin Çarşamba (13 Kasım) tarihinden itibaren borsada yeniden işleme açılacağı belirtildi. Murat Kurum bu halka arzla birlikte Emlak Konut'un 10 milyar liranın üzerinde iş yapma kapasitesine sahip olacağına dikkat çekti. Şirket elde edeceği kaynakla kısa sürede yeni arsalara yatırım yapacak.
Minimum İskonto Yapıldı
Hisselerin iskonto oranına dair bir soruyu da yanıtlayan Murat Kurum, şirket hisselerinin tahtasının kapatıldığı gün borsadaki fiyatının 2.77 TL olduğunu, buna göre iskonto oranının yüzde 10 seviyesinde olduğunu belirtirken, "Aslında bu dünyada yapılacak minimum iskonto oranıdır. Biz bu iskontoyu yapmasak da talebi toplardık ama yabancı yatırımcı çeşitliliğini sağlamak adına fiyatı bu seviyede belirledik. Biz yatırımcıları bundan sonraki süreçte de korumak zorundayız" dedi. İkincil halka arzda hisse fiyatı 2.50 TL seviyesinde belirlendi.
Bunu Her Şirket Başaramaz
Cuma günü borsadaki düşüş nedeniyle şirket hisselerine talebin etkilenip etkilenmediğine dair bir soru üzerine yanıt veren Merril _Lynch Yatırım Bankası CEO Elif Bilgili "Talebi azaltan da oldu, artan da oldu. Ama Fed kaynaklı belirsizlik piyasalarda uzun süre devam edecek. Buna rağmen böyle bir talebin gelmesi Türkiye'ye ve Emlak Konut'a duyulan güveni gösteriyor. Bunu her ülke ve her şirket başaramaz" dedi.
Konut sektöründe balon olduğuna ilişkin bir soruyu da yanıtlayan Murat Kurum, "Bizim son iki projemizde gelen talepler bile buna bir cevap oluşturmaktadır. Hoşdere'de 3 bin, Kayabaşı'nda 25 in başvuru aldık. Talep var, güven var. Yabancı yatırımcı bizim ülkemizi bizden daha iyi takip ediyor" dedi.
"GYO'lara Güven ve Cesaret Verecektir"
Murat Kurum, şirketin hisselerine gelen bu talebin, halka arzı düşünen diğer GYO'lara da güven ve cesaret vereceğini dile getirdi.
1953'te kurulmuş olan Emlak Konut GYO, 2002'de GYO statüsü kazanırken, 2010 yılında Türkiye'nin en büyük gayrimenkul yatırım ortaklığı olarak paylarının ilk halka arzını gerçekleştirdi.
Halk Yatırım Menkul Değerler A.Ş. liderliğinde gerçekleştirilen ikincil halka arzın, yurtdışındaki liderliğini Merrill Lynch International üstlendi. Emlak Konut ve TOKİ halka arzdan sonra 180 gün boyunca hisse senedi satmama taahhüdü veriyor. Ayrıca halka arz gelirinin yüzde 10'una kadar olan kısım fiyat istikrarını sağlamak için kullanılabilecek.
Eylül'de Kar 886 Milyon Lirayı Aştı
2003 yılından bugüne, 65 proje dahilinde yaklaşık 60 bin adet bağımsız birimin satışını gerçekleştiren şirketin satış cirosu 30 Eylül 2013 itibariyle 4.3 milyar liraya ulaştı. Eylül 2013 döneminde şirketin bağımsız bölüm satışları 10 binin üzerinde gerçekleşti. Murat Kurum bu rakam içinde bir kısım projelerin dahil olmadığını belirterek "Dolayısıyla yıl sonu için öngördüğümüz 15 bin adetlik satış hedefini tutturabileceğimizi öngörüyoruz" dedi.
2012 yılında 523 milyon lira net kar elde eden şirketin 30 Eylül 2013 itibariyle net karı 886 milyon lirayı aştı.
Son Dakika › Emlak › Emlak Konut GYO'nun Dev Halka Arzına 2,3 Kat Talep - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?