Bu ilçenin hedefi ahşap oyuncak üretim merkezi olmak
Sinop'un Gerze ilçesi ahşap oyuncak merkezi olma yolunda ilerliyor
İlginç oyuncaklar yapılırken, aralarında Hacivat ve Karagöz de var
SİNOP - Sinop'un Gerze ilçesinde İŞKUR destekli düzenlenen kursta ağaç parçaları, kadın kursiyerlerin ellerinde oyuncağa dönüşüyor.
Gerze ilçesinde üç yıldır açılan tahta oyuncak kursları, hem ilçenin tanıtımına katkı sunuyor hem de kursiyerlere ekonomik gelir sağlıyor. Fakat yeterli atölye sayısının olmayışı hem satışı yavaşlatıyor hem de istihdamı düşürüyor. İlginç oyuncaklar yapılırken, aralarında Hacivat ve Karagöz de var.
Kurs öğreticisi ve ahşap oyuncak ustası Adnan Karagülle bu konu ile ilgili yaptığı açıklamada, "Ahşap ocak ustasıyım, Kültür Bakanlığı sanatçısıyım. Geleneksel ahşap oyuncak üretmekteyim. Yaklaşık 7-8 yıldır bu iş ile uğraşıyorum. Son 5 yıldır Gerze'de bir atölye de bu işi yapıyoruz. İŞKUR ve Gerze Belediyesi ile birlikte kurslar düzenliyoruz. Şu ana kadar yaklaşık 40 kişiye ulaştık ve bu kursiyerlerimizin çoğu bu işi öğrenmiş durumda. Şu anda bu işle burada sadece ben uğraşıyorum. Asıl amacımız burada bu gibi atölyelerin sayısını arttırmak. Çünkü bu geleneksel bir oyuncak, bizim kültür mirasımız. Gerze'de bu iş 4-5 atölyede yapılırsa Türkiye'ye pazarlanabilir. Bu işten Gerze ticari olarak para kazanabilir ve istidam sağlanabilir. Toptan satışımız yok çünkü elle yapıyoruz. Geleneksel olmasının niteliği de budur. Dolayısıyla arz ve talep ne kadar çok olsa da yeterli üretim yok. Biz de bu yüzden atölye sayımızı çoğaltmayı ve geliştirmeyi istiyoruz" dedi.
Yaptıkları bu işin aslında kültür hazinesi olduğuna dikkat çeken Karagülle, "İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünün de bize destek olmasını istiyoruz. Satışını yaptığımız oyuncaklarla çocuklar motor becerisini geliştiriyor. Oyuncağı istediği gibi boyayabiliyor, kabiliyeti gelişiyor, hayal gücü gelişiyor, renk bilgisi oluyor, fırçayı ve kalemi tutmayı öğreniyor. Bunları refleksle yapıyor ve bu oyuncağı değerli hale getiriyor" diye konuştu.
"Gerze'nin ahşap oyuncakla tanınmasını istiyoruz"
Düşünebildiği her şeyin oyuncağını yapabildiğini anlatan Adnan Karagülle, "50 ye yakın farklı çeşitlerde ürettiğimiz oyuncaklarımız var. Burada somut olarak bu işi yapıyoruz. Bizim genel olarak amacımız ev hanımlarını istihdam etmek. Bir diğer amacımız da Türkiye'de bu işi komple yapan hiçbir yer yok şu anda. Sinop'ta tekne yapımı var ve bu şuan tüm Türkiye'ye mal olmuş durumda. İşte biz de Gerze'nin ahşap oyuncakçılığı açısından bu şekilde tanınırlığını istiyoruz. Bunun için birçok atölyemizin halihazırda olması lazım. Burayı ahşap oyuncak üretilen merkez haline getirmek asıl hedefimiz" şeklinde konuştu.
Çiviler bile ahşap, her şey doğal
Atölyede çalışan kursiyer Semra Sazar ise, "Biz burada tahta oyuncak yapıyoruz. Ahşaptan başka hiçbir materyal kullanmıyoruz. Oyuncak da kullandığımız çivilerimiz bile tahtadandır. Beşikten tuttun arabalar, ranzalar, aslında oyuncağa dair yani çocuğa dair ne varsa burada onu yapıyoruz. Ben 2 aydır buradayım, kursiyerim. Yaptığımız bu oyuncakları burada satmaya çalışıyoruz. Şu an ürünlerimizi biriktirme aşamasındayız. Eşe dosta hediye olarak veriyoruz, isteyenler olursa tabii ki satıyoruz. Yaptığımız oyuncaklar da çocuğa zarar verecek hiçbir şey yok. Tahtalarımız da boya yok, vernik yok her şey doğadan. Biliyorsunuz şimdi ki oyuncaklar pilli yahut elektrikli, biz oyuncaklar da sesi de kendimiz çıkarıyoruz. Canlandırma tamamen çocuğa ait oluyor" açıklamasında bulundu.
Son Dakika › Genel › Bu İlçenin Hedefi Ahşap Oyuncak Üretim Merkezi Olmak - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?