10. ETR Ödülleri Sahiplerini Buldu - Son Dakika
Güncel

10. ETR Ödülleri Sahiplerini Buldu

10. ETR Ödülleri Sahiplerini Buldu

TÜSİAD ile Türkiye Bilişim Vakıfı tarafından düzenlenen "ETR Ödülleri" sahiplerini buldu.

17.12.2012 13:55  Güncelleme: 13:54

TÜSİAD ile Türkiye Bilişim Vakıfı tarafından bu yıl 10'uncusu düzenlenen Türkiye'nin bilgi toplumuna dönüşümüne katkı sağlamayı amaçlayan "e Türkiye (eTR) Ödülleri" sahiplerini buldu.

TBMM'de düzenlenen törende konuşan Meclis Başkanı Cemil Çiçek, kişileri yaşarken takdir etmediklerini ifade ederek, "Rahmetle andıklarımız hayattayken epey perişan ettiğimiz insanlar. Marifet iltifata tabidir. Güzel işler yapılıyorsa, yapılırken takdir etmek, teşvik etmek başarılarımıza yeni unsur katacaktır" dedi.

Hızlı ve kaliteli hizmet üretenlerin ilan edilmesinin, bilişim teknolojilerini kullanmaya teşvik ettiğini anlatan Çiçek, bu durumun, kamu hizmetlerinde vatandaş memnuniyetini de artırdığını söyledi.

Vatandaşlarda "Allah devlet kapısına düşürmesin" temennisi olduğunu belirten Çiçek, "Bu temenni ne kadar azaldı bilmiyorum, epey çabalar var ama yine de Allah devlet kapısına düşürmesin, 'Bugün git yarın, daha sonra gel, şurası eksik, burası fazla...' vatandaşın canından bezdirildiği de bir vakadır. Çağdaş devletle ilgili pek çok gösterge kullanılabilir ama en önemli göstergelerden biri, vatandaş memnuniyetinin yüksek olduğu devlet, bana göre çağdaş devlettir" diye konuştu.

Çiçek, geçen yıl 7 kamu kurumu ve yerel yönetime ödül verdiklerini anımsatarak, ödüle değer kurumların sayısının artmasının, kamu yönetiminde elektronik hizmet üretme kapasitesinin ve kalitesinin giderek arttığını gösterdiğini kaydetti.

-"Sihirli bir değnek gibi dokunan internet"-

Çiçek, içinde bulundukları yüzyılın en etkili iletişim ve etkileşim aracı olan internetin, dünyayı küçük bir köye dönüştürüp, uzakları yakın ederken, verimliliği de son derece artırdığını dile getirdi. Çiçek, sözlerini şöyle sürdürdü.

"Hayatımıza sihirli bir değnek gibi dokunan internet, toplumsal ilişkilere doğrudan etki etmiştir. Vaktiyle televizyonun yaptığı etkiyi, daha sonra ondan daha güçlü şekilde internet üstlenmiştir. İnternetle birlikte iletişim, interaktif bir boyut kazanmıştır. Bu nedenle, bireylerin birbiriyle ve toplumla olan ilişkilerinden devletle olan ilişkilerine kadar daha önceki davranış biçimleri kökten değişmiştir. Yaşanan bu değişim, bilginin ve kültürün üretim biçimine de etki etmiştir. Dilimize yeni kelime ve kavramlar girerken, çalışma, üretim, ticaret, eğitim, eğlence ve yönetim biçimlerinde köklü değişiklikler yaşanmıştır. Bu değişimin gelecek yıllarda da artarak devam edeceğini söylemek bir kehanet değildir.

Geçirdiğimiz bu değişim, en değerli sermayemiz olan insanımızın ufkunu açmıştır. İletişim ve etkileşimin elektronikleşmesine paralel, e-Türkiye, e-devlet gibi kavramlar karşımıza çıkmıştır. Dünya ile eş zamanlı olarak ülkemizin de elektronikleşmesi, iş yapma hızını artırmıştır."

-"Kırtasiye giderlerinde tasarruf"-

Çiçek, internetin, kurumları yeniden yapılanmaya zorlarken, vatandaşın hayatını çok kolaylaştırdığını vurgulayarak, bu süreçte devletin daha da şeffaflaşırken, vatandaşın talebinin öne çıktığını anlattı.

Kamu hizmetlerinin daha hızlı, etkin ve verimli olmasını sağlayan elektronikleşmenin, devletin hizmet üretme kabiliyetini de geliştirdiğini belirten Çiçek, özellikle kamu yönetiminde elektronik hizmet ağının kullanılmaya başlanmasıyla, kırtasiye giderlerinde önemli bir tasarruf sağlandığını dile getirdi.

Çiçek, artık evrakların bir masadan diğer masaya ulaşması diye bir sürecin yaşanmadığını, elektronikleşmeye paralel, hizmetin takibinin de kolaylaştığını kaydetti.

Kamu hizmetlerinde elektronik tabanlı hizmet verilmesinin, vatandaşın hizmet alma maliyetini de düşürdüğünü, bu durumun yaşam kalitesinin yükselmesine yol açtığına dikkati çeken Çiçek, "Hizmet üretiminde yapılan yeniliklerden, başlatılan yeni uygulamalardan vatandaşların haberdar olması önemlidir. Kamu, yaptığı yeniliğin vatandaş tarafından keşfedilmesini beklemeden, iletişim kanallarından bu yenilikten vatandaşı haberdar etmelidir. Bu kamu için bir yükümlülüktür" diye konuştu.

-"Dokuz mahalleye duyurabiliyorlar"-

"Yüzünü görmediğimiz insanlara hizmet vermeyi angarya gibi görmemeliyiz" diyen Çiçek, vatandaşın şikayetlerini asgariye indirmek, taleplerini en hızlı şekilde karşılamak, sorularına açıklıkla ve ivedilikle cevap vermenin esas olduğunu vurguladı.

Çiçek, kamu hizmetlerinin elektronikleşmesinin, bu konuda önemli bir fırsat verdiğini, bu fırsatı vatandaşın güvenini sarsmadan yerine getirmelerinin devlet-toplum ilişkisini pozitif yönde etkileyeceğini söyledi.

Kamudan aldığı hizmetten memnun olan ya da olmayan vatandaşların, eskiden bunu eşiyle, dostuyla konuşurken, bugün artık ülke, dünya çapında tartışıldığını, sosyal medyada gündeme geldiğini, tartışma forumlarına yazıldığını, mail gruplarıyla paylaşıldığını belirten Çiçek, "Yani dokuz mahalleye iyiliği de kötülüğü de duyurabiliyorlar" görüşünü dile getirdi.

Çiçek, "Günümüz insanı, insani ilişkiler konusunda giderek yalnızlaşırken, internet ortamında kendilerine yeni paydaşlar bulabiliyorlar. Bu anlamda bir çok insan bir kimlik devrimi yaşıyor. Yarının dünyasını anlamak adına üzerinde durmamız gereken bir konudur. Bu durum iyi midir kötü müdür-, ayrı bir tartışma konusudur. Giderek yaygınlaşan internetle birlikte cevabını aradığımız bunun gibi pek çok soru var" diye konuştu.

-"Aksi halde bilginin tüketicisi oluruz"-

TBMM Başkanı Çiçek, sözlerini şöyle tamamladı:

"Bugün yaşanan kolaylıkların ne büyük nimet olduğunu benim ve benden daha küçük yaşta insanlar gayet iyi biliyor. Bir zamanlar hayal edilmeyecek şeyler oluyor. Artık vergi memurunun yüzünü görmeden ödemelerimizi yapıyor, memurun yüzünü görmeden internet üzerinden sigorta ödemelerimizi yapabiliyoruz. Pek çok insan maaşına elini sürmeden harcama yaparken, fatura ödemek için vezne kuyruğuna girmek neredeyse tarih oldu. İhaleler bile internet üzerinden yapılmaya başlandı. Artık telefon numarası ezberlemiyor, gideceğimiz yerin adresini bile cihazlarla buluyoruz.

Yapılan araştırmalara göre ülkemizdeki 19 milyonu aşkın hanenin yüzde 52'sinde bilgisayar mevcuttur. Bu evlerin yüzde 41'inde internet kullanılmaktadır. Aynı şekilde cep telefonundan internetten bağlanma oranı da yüzde 63'lere ulaşmıştır. 66 milyon cep telefonu abonesi olduğu düşünüldüğünde bu oranın yüksekliği bir kez daha üzerinde durulmalıdır. Bu oranlar dikkate alındığında, kamunun elektronik hizmetlerini yaygınlaştırmasının önemi daha iyi anlaşılmaktadır.

İçinde bulunduğumuz bilişim çağına Türkiye olarak daha çok katkı sunmamız ve bilgiyi menkul değerler gibi katma değere dönüştürmemiz gerekiyor. Türkiye'yi küresel ekonomide etkin hale getirmemiz de ancak böyle mümkün olacaktır. Bu noktada bilginin ve teknolojinin üretilmesi önem kazanmaktadır. Gerçek değişim ancak bu şekilde mümkün olacaktır. İçinde bulunduğumuz çağa adını veren bilişim araçlarının hayatımızı değiştirmesi kaçamayacağımız bir gerçekliktir. Ancak bu değişimin ne tarafında olduğumuz sorusuna da cevap bulmamız gerekmektedir. Bilişim teknolojilerini kullandığımız kadar, bilişim teknolojilerini üretebiliyor muyuz- Yani değiştiren bilginin sahibi biz miyiz, başkaları mı- Bu sorunun cevabını 'evet' şeklinde verebiliyorsak sorun yok. Aksi durumda bilginin tüketicisi oluruz. Eğer dünyadaki rekabet gücümüzün artmasını istiyorsak, bilgiyi ve teknolojiyi hem üreten hem de kullanan bir toplum olmak zorundayız. Bunu başaracak bilgi birikimi, irade ve insan gücü ülkemizde mevcut. Eğer birileri başarabiliyorsa, bizimde başarmamız mümkündür."

-"İnternete güven arttıkça e-devlet uygulaması da artacak"-

TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner, bilgi ve iletişim teknolojisindeki gelişmelerle, toplumsal iletişimin şekilleri değişirken işletmelerin de yeni ürün, yeni hizmetler geliştirerek pazara sunmak için yeni yöntemlerden yararlandığını belirtti.

Boyner, devletin ise daha ucuz, daha hızlı ve daha etkili çevrimiçi hizmetleri, vatandaşa ve işdünyasına sağladığını dile getirdi. Boyner, bu kapsamda kamu hizmetlerini, bilgi ve iletişim teknolojilerini sunan e-devlet uygulamalarının, daha verimli hizmet ve daha demokratik bir yönetim anlayışını güçlendirdiğini anlattı.

E devletin, katılımcı, paylaşımcı, etkileşimli bir vatandaş-devlet ilişkisini kurmak için kendilerine önemli fırsat sunduğunu ifade eden Boyner, internet ve bilişim teknolojilerinin yaygınlaşmasıyla Türkiye'de e-devlet projelerinin nicelik ve nitelik açısından geliştiğini vurguladı.

Boyner, e-devlet, e-belediye uygulamalarının vatandaş ve işdünyası için en önemli avantajın zaman ve maliyetten tasarruf olduğunu belirterek, bu kolaylıkların daha geniş kitlelerce bilinmesini sağlamak için farkındalık çalışmalarının artırılmasının önemine işaret etti.

Bu hizmetlerin bilinirliği ve internete güven artıkça e-devlet kullanımının da artacağını vurgulayan Boyner, bunun sonucunda hem kamu hem yerel yönetimlerde verimliliğin yükseleceğini, vatandaşların, iş dünyasının işinin kolaylaşacağını söyledi.

Boyner, "Vatandaşlarımızın, devlet kapısında yüz yüze iletişimle vakit kaybetmek yerine e-devlet uygulamalarıyla işlerini halledebildiği noktaya varmalıyız" dedi.

Boyner, "Dünya ekonomileri arasında ilk 10'a girmeyi hedeflediğimiz bir dönemde ekonomi alanındaki performansımızı toplumsal gelişmişlikle destekleyerek, kalıcı kılmak için eğitimin niteliği ve yenilikçilik konusunda önemli bir mesafe katetmek zorundayız. Çünkü bilgi toplumu olmanın yolu, bilgiyi üretecek, yorumlayacak ve kullanacak nitelikli insan kaynağına sahip olmaktan geçiyor. Bu noktada eğitim sisteminin yaratıcı, yenilikçi ve analitik düşünen bireyler yetiştirebilmesi belirleyici rol oynayacaktır" diye konuştu.

Türkiye Bilişim Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Eczacıbaşı da bu yıl 56 projenin başvurduğunu, 10 yıl içinde ise bu sayının 297'yi bulduğunu, 48 kamu kurumunun ödül aldığını bildirdi.

Eczacıbaşı, e-devlet uygulamasıyla kurumların verimliliğinin arttığını, devlete tasarruf sağladığını ifade ederek, ülke kaynaklarını bilinçli kullanmaları gerektiğini söyledi.

-Ödül kazananlar-

Konuşmaların ardından finale kalan projeler yapılan oylama sonucu belirlendi. Buna göre, "Kamudan vatandaşa eHizmetler" kategorisinde iki kuruma ödül verildi. "Görme engelli vatandaşlara sesli kitap hizmetiyle" Milli Kütüphane Başkanlığı, Söke Ovası Akıllı Sulama Projesiyle Söke Ovası Sulama Birliği ödül aldı.

"Kamudan iş dünyasına eHizmetler" kategorisinde UYAP Kurum Portal Bilgi Sistemi ile Adalet Bakanlığı, "Kamudan kamuya eHizmetler" kategorisinde e-İçişleri Projesi ile İçişleri Bakanlığı ödüle değer görüldü.

Orta ölçekli belediye kategorisinde Bakırköy Belediyesi, büyük ölçekli belediye kategorisinde Konya Büyükşehir Belediyesi ödüllendirildi.

Ankara Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı "Özel Ödül", Orman Genel Müdürlüğü de "En İyi Gelişme Gösteren Proje" kategorilerinde ödüllerini aldı.

Muhabir: Meltem Yılmaz

Yayıncı: Sefa Salantur - TBMM

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 10. ETR Ödülleri Sahiplerini Buldu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement