ALTUĞ ACER/ BURAK AKAY - Tarihin en şanlı savaşlarından birine sahne olan Çanakkale'de 101 yıl önce vatan topraklarını savunan Balkanlar'daki Osmanlıların torunları, dedelerinin şehit ya da gazi olduğu Gelibolu Yarımadası'nda hüzün ve gururu bir arada yaşadı.
Başbakanlık Tanıtma Fonu, Kültür ve Turizm ile Gençlik ve Spor bakanlıkları, Ankara Büyükşehir, Çanakkale ve Eyüp belediyeleri ile Gelibolu Yarımadası Tarihi Alan Başkanlığınca desteklenen "1. Uluslararası Çanakkale Buluşması" projesi kapsamında, Balkanlar'dan kente gelen 101 şehit ve gazi torunu, "ecdadın ortak kabrini" ziyaret edip dua okuma fırsatı buldu.
Bulgaristan, Sırbistan, Bosna Hersek, Kosova, Makedonya, Karadağ ve Arnavutluk'tan gelen ziyaretçiler, Gelibolu Yarımadası'ndaki anıt ve şehitlikleri inceledi, top, siper gibi unsurların önünde hatıra fotoğrafı çektirerek anı ölümsüzleştirdi.
Proje sorumlusu Feridun Cesur, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Balkan ülkelerinde yaşayan ve Çanakkale Savaşları'nda yakınları şehit ya da gazi olan 101 kişinin kente geldiğini söyledi.
Şehit ve gazi yakınlarına ulaşabilmek için uzman ekiple Kosova, Karadağ, Bosna Hersek gibi ülkelerde ön araştırma yaptıklarını, çok değerli isimlere ulaştıklarını anlatan Cesur, şöyle konuştu:
"Bizlere Türkiye'nin kendilerine çok uzak olmadığını ve buraya gelerek vefa borçlarını ödemek istediklerini belirttiler. Bizim de bu ahde vefa sırtımıza bir yük olmuştu, 'Bu insanları Türkiye'ye getirmeliyiz' dedik. Ankara'da çeşitli temaslarda bulunduk. Bakanlık, Başbakanlık düzeyinde görüşme yaptık. Başbakanlık Tanıtma Fonundan olumlu yanıt geldi. Bu gücü arkamıza alarak yola çıktık. Geçtiğimiz ay 8 ülkeyi dolaştık. Köy köy, kasaba kasaba dolaştık ve bu isimleri tespit ettik. Kan gruplarına kadar bilgilerini aldık. 'Sağlığım el verir' raporu alındıktan sonra işlemler başladı. Bu grubu Türkiye'ye getirdik."
Bununla yetinmeyeceklerini belirten Cesur, "Orada çeşitli temaslarda bulunduktan sonra o yörenin ulaşamadığımız insanları, bize talepte bulundular. 'Bizi de götürün, biz de gelmek istiyoruz' dediler. Biz de onların gönüllerini 'Bu ziyaret sadece 101. yıla özel olmayacak, seneye de sizleri getireceğiz' diyerek aldık. Bu gücü devletimizden alıyoruz." dedi.
"İyi ki onun torunuyum"
Dedesi Çanakkale gazisi olan Kosovalı İsmail Kazaz da bölgeye ayak bastığı ilk andan itibaren tarif edilemez duygular yaşadığını bildirdi.
Gazi dedesinin savaştan sonra da Çanakkale'de kaldığını dile getiren Kazaz, "Acı, onur, gurur, güzel ve kötü ne varsa her şey, karışık duygular içindeyim. O dönemde bütün aileyi bırakıp buralara gelmek yürek, aşk, sevgi ister. Dedem iyi ki burada savaşmış, iyi ki gazi olmuş iyi ki onun torunuyum." diye konuştu.
Başarılı bir organizasyonla bu duyguları kendisine yaşatan Türkiye Cumhuriyeti'ne teşekkür eden Kazaz, şunları kaydetti:
"Bana göre Türkiye Cumhuriyeti dünyada en çok sevap kazanan devlet. Ne kadar aç insanı besliyor, bir şey olmaz Türkiye'ye. Türkiye güçlüdür. 1999'da Kosova'daki savaşı bizzat gördüm. O dönemlerde bayağı zor günlerimiz geçti. Esir düştüm. Azerbaycan'da da durum aynı, Suriye'de olsun, diğer Müslüman devletlerde olsun, durum aşağı yukarı aynı. Galiba bütün Müslüman devletlerin son bir imtihanı oluyor. İnşallah bu durumdan sonra savaşlar olmaz. İnşallah herkesin yüzü güler ve aydınlığa kavuşuruz. Burada 101 yıl sonra ecdadımıza kavuştuk."
"Türk milletini çok seviyoruz"
Arnavutluk'tan Bujar Gilani de babası Recep Gilani'nin Çanakkale Savaşı'na katıldığını ve 2 yıl sonra gazi olarak memleketine döndüğünü söyledi.
Organizasyonda emeği geçenlere teşekkür eden Gilani, "Türk milletini çok seviyoruz ülke olarak. Çünkü son zamanlarda sadece ekonomi olarak değil ama kültürel ve sosyal faaliyetler için de çok yardımcı oldular bizlere." dedi.
Kosovalı Feizo Kaplani de Osmanlı'nın torunları olarak Çanakkale'de bulunmaktan gurur duyduklarını ifade etti.
Çanakkale'nin sadece Türk ve İslam coğrafyası için değil tüm dünya açısından önem taşıdığını vurgulayan Kaplani, kendi ülkesindeki birçok kişinin Çanakkale ve şehitlik bölgesini ziyaret etmek istediğini dile getirdi.
Kosova'dan Gelibolu Yarımadası Tarihi Alanı'na gelen Serif Aga da 101 yıl önce Çanakkale'de gazi olan yakınına ait "savaşa katılım belgesi"ni taşımaktan büyük gurur ve mutluluk duyduğunu belirtti.
Son Dakika › Güncel › 101 Yıl Sonra Ecdadımıza Kavuştuk' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?