Mısır'daki askeri darbenin ardından yaşanan katliamları unutturmamak için ilan edilen "14 Ağustos Dünya Rabia Günü" etkinlikleri kapsamında yaklaşık 200 kişiyle Karaköy'den hareket eden ve şehrin farklı noktalarına uğrayacak "Rabia Gemisi"nin ilk durağı Üsküdar oldu.
Üsküdar Belediyesi'nin himayesinde, Uluslararası Rabia Platformu, Milli Türk Talebe Birliği ve MÜSİAD gibi çeşitli sivil toplum kuruluşlarının gençlik örgütlerince düzenlenen etkinlik kapsamında Karaköy İskelesi'nde bekleyen geminin dışına, üzerinde Rabia işareti ile Mısır'daki darbeyi kınayan yazıların bulunduğu pankart asıldı.
Yarıya yakını Mısırlı yaklaşık 200 kişinin bulunduğu gemi, Karaköy'deki iskeleden ayrılarak, Üsküdar'a geldi. Gemide, Kur'an-ı Kerim okundu.
Gemi, Üsküdar'da bazı vatandaşlar ve Mısırlılar tarafından karşılandı. Üsküdar'da gemiden inen katılımcılar, vatandaşlara, Mısır'daki darbe sonrası yaşanan katliamı ve bugünün önemini anlatan broşürler ile çocuklara "Rabia" yazılı balon dağıttı.
"Protesto yapmak değil yeni bir dünya kurmak istiyoruz"
Burada açıklama yapan Uluslararası Rabia Platformu Koordinatör Cihangir İşbilir, geminin farkındalık oluşturmak için İstanbul'da meydan meydan dolaşacağını söyledi.
Bütün eylemlerini, faaliyetlerini bugüne hapsetmek istemediklerini, hafızlarını tazeleyip bir yıl boyunca mazlumlar için neler yapacaklarını konuşmak ve istişare etmek istediklerini dile getiren İşbilir, darbelere, katliamlara karşı güçlü bir duruş sergilenmemesi durumunda tekrar bu darbe ve katliamların başlarına gelebileceğini ifade etti.
İşbilir, "Artık protesto yapmak istemiyoruz. Yeni bir dünya kurmak istiyoruz. İslam dünyası yeni bir medeniyet kurma eşiğinde. Darbeleri tamamen hayatından silmenin eşiğinde. Vesayetleri yok etmek istiyoruz" dedi.
Rabia Platformu Sözcüsü Abdurrahman Dilipak, Türkiye'nin atanmamış ve seçilmemiş bir şekilde dünyadaki mazlumların sözcüsü olduğunu belirterek, geçen bir yıl içerisinde herkesin Türkiye'ye baktığını söyledi.
Bir insana yönelik haksızlığın bir topluma yapıldığını dile getiren Dilipak, Mısır ile Türkiye'nin 100 yıl önce aynı devlet içerisinde olduğunu, bu devletin bölücülerce parçalandığını aktardı.
Dilipak, Mısır halkının herşeyden önce insan olduğunu vurgulayarak, Rabia direnişinin sadece insanları birleştirmediğini, dünyada demokrasi ve insan hakları dersi veren devletlerin maskesini de indirdiğini bildirdi.
Mısır'daki darbe ile ilgili bir yıl sonra raporların yayınlandığını, gecikmiş adaletin adalet olmadığını dile getiren Dilipak, Rabia'nın Türkiye'deki Amerikancıları, işbirlikçileri ve darbecileri de ortaya çıkardığını aktardı.
"Dünya mazlumlarının gözü Türkiye üzerinde"
Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, bugün darbenin yıl dönümü olduğunu hatırlatarak, özelikle Batı dünyasının bu darbe ve katliama sessiz kalmasını eleştirdi.
Gerek sivil toplum kuruluşlarının gerekse duyarlı vatandaşların, kamuoyunun yakından tanıdığı siyasilerin bu tür haksızlıklara ses çıkardığını belirten Türkmen, haksızlık yapan kim olursa olsun karşısında duracaklarını söyledi.
Türkmen, bir yıldır Mısır'ın kanayan yara kale geldiğini dile getirerek, "Bugün dünya mazlumlarının gözü Türkiye üzerinde. Türkiye sadece Türkiye'deki değil, tüm dünyadaki mazlumların, mağdurların umudu olmuştur. Bu umut hiçbir zaman yitirilmemiştir. Bu umudu hayal kırıklığına uğratacak bir pozisyonda olmamıştır" diye konuştu.
Başkan Türkmen, darbeleri ve darbecileri şiddetle kınadıklarını kaydederek, Türkiye'deki uyanışın bütün dünyadaki mazlum coğrafyalara dalga dalga yayılacağını sözlerine ekledi.
"Rabia Gemisi " Çengelköy, İstinye, Bebek, Kadıköy, Beşiktaş'a da uğrayacak. - İstanbul
Son Dakika › Güncel › 14 Ağustos Dünya Rabia Günü' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?