26 Yaşındaki Chowdhury'nin Su Arıtma Şirketi Dünyayı Kurtaracak - Son Dakika
Güncel

26 Yaşındaki Chowdhury'nin Su Arıtma Şirketi Dünyayı Kurtaracak

26 yaşındaki Minhaj Chowdhury'nin kurduğu Drinkwell adlı su arıtma şirketi dünyayı kurtarabilir.

25.01.2016 15:59  Güncelleme: 17:09
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Johns Hopkins Üniversitesi'nden 26 yaşındaki Minhaj Chowdhury'nin kurduğu su arıtma şirketi Drinkwell, su kirliliğiyle mücadele için verimli bir teknoloji ve sürdürülebilir bir ekonomik model öneriyor. Drinkwell küresel bir problem haline dönüşen su kıtlığına çözüm olabilir.

663 MİLYON İNSAN İÇME SUYUNA ULAŞAMIYOR

UNICEF'e göre 663 milyon insan içme suyuna ulaşamıyor, yaklaşık iki buçuk milyar insanın da temizlik için yeterli suyu yok. Su kıtlığı dünyanın en büyük problemlerinden biri.

2025'DE DÜNYANIN ÜÇTE İKİSİ SU KITLIĞI ÇEKECEK

Bu gidişle 2025 yılında dünyanın üçte ikisi su kıtlığı sorunları yaşayacak. Gelecekte bu problemin daha da büyümesinden endişe ediliyor. Ama 26 yaşındaki bir genç bütün bu problemleri çözebilir.

DRINKWELL ARSENİKLİ SUYU ARITIYOR

Johns Hopkins Üniversitesi'nde kamu sağlığı çalışan Minhaj Chowdhury 2013 yılında Drinkwell adlı bir şirket kurdu. Bu şirket sularında insanları ölüme götürecek kadar tehlikeli derecede arsenik ve florit olan fakir bölgelere su arıtma hizmeti veriyor.

İşin acı tarafı sudaki arsenik kirlilğinin kaynağının da gelişme olması. IMF ve Dünya Bankası'nın fon sağladığı yardım projeleriyle açılan foseptik kuyuları farkında olmadan topraktaki arseniğin su kaynaklarına karışmasına sebep olmuş. Bu özellikle Bangladeş ve Hindistan'da milyonlarca insanı etkileyen zehirlenmelere sebep olmuş.

"SU İNSAN HAKKI OLMALI"

Chowdhury Mic'e yaptığı açıklamada şöyle diyor: "Su kesinlikle bir insan hakkı olarak düşünülmeli. İhtiyaç sahibi insanlara su sağlanması kar amaçlı olmamalı, bu develtin görevi. Ama kurumlar işlemiyor. Sivil toplum kuruluşları da sürdürülebilir şekilde çalışıyorlar."

EKONOMİK SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞİ OLAN BİR MİKRO-İŞLETME MODELİ

Drinkwell bu probleme çözüm olarak bir mikro-işletme modeli öneriyor. Küçük yerel şirketler arıtma tesislerini kendini sürdürebilen işletmeler haline getiriyor. Chowdury bu ekonomik kazancın uzun vadede bu tesislerin çalışması ve bakımının yapılması için gerekli olduğunu söylüyor.

Drikwell'in danışmanlarından Trisha Chakraborty "Geçmişte arıtma tesisleri ancak dış yardımlarla ayakta duruyordu" diyor, "ama bugün mikro-kredilerle girişimcileri temiz su satmaya teşvik edebiliyoruz, bu şekilde dış yardımla yapılabileceklerin çok daha ötesine geçebiliriz. Böylece insani yardıma bağımlı olmayan, kendi ayakları üzerinde durabilen bir iş modeli geliştirmiş olacağız."

YENİ VE ÇOK DAHA VERİMLİ ARITMA TEKNOLOJİSİ

Drinkwell'in farkı, su arıtmayı çok daha verimli yapabilmesi. Suyun yarısını israf eden alternatiflerine karşın, şirketin kurucularından Arup K. SenGupta'nın geliştirdiği teknoloji sadece yüzde 1 su kaybediyor. Bu şu ana kadar geliştirilenlerin en mükemmeli.

Kaynak: mic.com

26 Yaşındaki Chowdhury\'nin Su Arıtma Şirketi Dünyayı Kurtaracak

Son Dakika Güncel 26 Yaşındaki Chowdhury'nin Su Arıtma Şirketi Dünyayı Kurtaracak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (2)

  • zaa: Ellin oğlu yapsın bizimkiler anca bildiri yayınlasın başka bişeye yaramıyorlar çünkü 6 2 Yanıtla
  • Dr. Ogba: Şimdi bu adam müslüman olmadıgı için cehenneme mi gidecek? 2 3 Yanıtla

Advertisement