Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM) Genel Başkanı Sare Aydın Yılmaz, İslamiyet'in kabulünün, Türk kadınının toplumsal hayattaki etkin konumu ile İslam'ın kadını "insan" olarak değerli gören anlayışının birleşmesini sağladığını belirterek, "Bu durum daha ileri ve güzel bir modeli ortaya çıkarmıştır." dedi.
Yılmaz, İstanbul Ticaret Üniversitesiyle, üniversitenin konferans salonunda düzenledikleri, "3. Toplumsal Cinsiyet Adaleti Kongresi: Kadın ve Aile"nin açılış konuşmasında, toplumun en küçük yapı taşı olan ailenin, toplumsal ilişkilerin sağlam bir şekilde oluşturulmasında önemli rolü olduğunu söyledi.
Ailenin fiziki, psikolojik ve sosyal yönden sağlıklı olmasının, toplumun sağlıklı işleyişi ve kültürel devamlılığı için gereklilik olduğunu dile getiren Yılmaz, kadının, ailenin devam etmesinde, gelecek nesillerin dünyaya getirilip yetiştirilmesinde ve dolayısıyla toplumsal yapının şekillenmesinde birincil derecede sorumlu olduğunu ifade etti.
Yılmaz, kadının Türk toplumunun tarihi seyri içerisinde erkekle eş statüde toplumsal hayata katıldığını anlatarak, "İslamiyet'in kabulü Türk kadınının toplumsal hayattaki bu etkin konumu ile İslam'ın kadını 'insan' olarak değerli gören anlayışının birleşmesini sağlamıştır. Bu durum daha ileri ve güzel bir modeli ortaya çıkarmıştır." diye konuştu.
Kadınların eğitim durumunun geliştirilmesi gerektiğini vurgulayan Yılmaz, şöyle devam etti:
"Toplumun gelecekteki temel yapısını oluşturan çocukların daha iyi yetişmesi, daha sağlıklı ve bilinçli bir neslin oluşması ve ailenin daha sağlam bir zeminde kurulup devam etmesi için kadının eğitimi önem arz etmektedir. Bu öneme binaen kadınların eğitim seviyesinin yükselmesinin bütün toplumun refahının artmasına ve her anlamda daha sağlıklı ailelerin ortaya çıkmasına vesile olacağını kestirmek zor olmasa gerektir. Kadın istihdamının ve girişimciliğinin desteklenmesi de aynı şekilde kadının toplumsal konumu ve ailelerin sosyo ekonomik durumları adına önem arz etmektedir. Kapitalist sanayileşme süreci ve küresel dünya ekonomisi kadınlara farklı piyasalarda istihdam edilme imkanını sağlarken, bir taraftan da ev içi ve annelikle bağlantılı işlerini bir kenara koymalarını gerektirmektedir. Bu durum ise kadınları profesyonel mesleki rolleri ile eş-anne rolleri arasında bir tercih yapma yada her iki rolü birden üstlenme zorunluluğu ile karşı karşıya bırakmaktadır."
KADEM Başkanı Sare Aydın Yılmaz, bu durumun kadınları ikilimde bıraktığını ve bu sorunun çözülmesinin, hem kadın hem de ailenin sağlıklı şekilde gelişmesi için önemli olduğunu kaydetti.
Kadınının toplumsal statüsünün layık olduğu mevkide olmasının, toplumun kalkınması ve toplumsal refah ve huzurun tesisinde önemli yeri olduğunu belirten Yılmaz, "Buna uygun olarak toplumsal, siyasi ve ekonomik açıdan kadın bakış açısının yer aldığı, kadının cinsiyetinden dolayı dezavantajlı pozisyonda bırakılmadığı, erkeklerle birlikte eşit koşulların daha adaleti, dengeli ve ölçülü düzenlendiği karar mekanizmalarında beraber yer almaları gerekiyor." şeklinde konuştu.
"Her toplum kadın ve aileye önem veriyor"
İstanbul Ticaret Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nazım Ekren de kadının toplumsal tarihi ve yeriyle ilgili araştırmalarının son dönemlerde arttığını söyledi.
Kadının başarısı ele almakta önemli analizler yapıldığını dile getiren Ekren, "Kadın tarihi daha kapsamlı olarak ele alınmaya başlandı. Aile toplumun en küçük birimidir. Kültürümüzde aile büyük yer tutuyor. Çağdaş toplumdaki sorunlar ailede bir takım sorunları da ortaya çıkarıyor. Kadın ve aile konusu sadece bir coğrafyanın, toplumun değil, tüm ülkelerin üzerinde titizlikle durduğu, çalıştığı önemli bir alan." ifadelerini kullandı.
Toplantıya, KADEM Başkan Yardımcısı Sümeyye Erdoğan Bayraktar da katıldı.
3. Toplumsal Cinsiyet Adaleti Kongresi: Kadın ve Aile
KADEM ile İstanbul Ticaret Üniversitesi işbirliğinde, kadın çalışmaları alanında yapılan araştırmaları bir araya getirerek, üretilen bilgi birikimini yaygınlaştırmak, kadın literatüründeki mevcut eksikliklerin giderilmesi ile kadın konusunda yeni çalışmaların yapılmasına katkı sağlamak ve kadın ve aile konusuna dikkat çekmek üzere, "3. Toplumsal Cinsiyet Adaleti Kongresi: Kadın ve Aile" kongresi düzenleniyor.
Kongre kapsamında gün boyu düzenlenecek, "Aile ve Evlilik", "Aile İçi Şiddet ve Kadın", "Aile ve Çalışan Kadın", "Aile ve Göç", "Aile ve Toplumsal Cinsiyet Rolleri", "Ailenin Tarihsel ve Mekansal Analizi", "Aile ve Kitle İletişimi" ve "Gelenek ve Modern Arasında Aile" başlıklı oturumlarda, Türkiye'de kadının toplumsal, akademik, siyasal, ekonomik ve sosyal yaşamdaki yeri ve statüsü konuları ele alınacak.
Kongre sonunda bildiri yayınlanacak.
Son Dakika › Güncel › 3. Toplumsal Cinsiyet Adaleti Kongresi: Kadın ve Aile - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?