Başakşehir Belediyesi'nce düzenlenen "7 Güzel Adam" anma programlarının ilkinde, şair-yazar Cahit Zarifoğlu anıldı.
Emin Saraç Kültür Merkezi'nde, moderatörlüğünü Asım Gültekin'in yaptığı programa katılan Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, öğrencilik yıllarında aynı evi paylaştığı Zarifoğlu'nu anlattı.
Avcı, Zarifoğlu'nu sevmek için yüzlerce, binlerce sebebi olduğunu ve her geçen gün bu sebeplerin arttığını söyledi. Zarifoğlu'nun, şairliği ve yazarlığının dışında iyi bir ağabeyi olduğunu belirten Avcı, şöyle konuştu:
"Kendisini tanıdığımızın üstünden sanırım 41 sene geçti. Yanılmıyorsam 72-73'tü. Daha öncesinde kitaplarından tanıyorduk ama yüz yüze tanışmamız asker dönüşüydü. Bu tabi 75-76 yıllarıydı. Askerlikten dönüp tezkeresini aldığı gün yüz yüze tanışmıştık. Cahit abi çok güzel bir insandı. Tanımasanız bile gördüğünüzde 'herhalde bu adam büyük bir sanatçıdır' dedirtecek kadar kendini ele veren bir adamdı. Ankara Bahçelievler'de, benim iddiama göre 27, Nuri Pakdil'in iddiasına göre 20. sokaktı, orada bir bodrum katında öğrenci evimiz vardı. Cahit ağabey ile 1,5 yıla yakın süre aynı evde kaldık. O günlerde ev arkadaşlarımız çok fazla tanınmış isimler değildi. Zaman zaman bu isimler değişkenlik sağlardı. Evimizde 5 oda, bir mutfak ve bir banyo vardı."
Avcı, Zarifoğlu'nun evde kitaplarını kolay yazması için arkadaşlarıyla fazla ses çıkarmadıklarını ve "akıllı" durduklarını ifade etti.
Yazarın hayatını anlatan televizyon dizisini izlemediğini vurgulayan Avcı, "Neden izlemiyorum? Sizin tanıdığınız, sevdiğiniz, gönlünüzde ve zihninizde bir yere yerleştirdiğiniz sanatçıyı bir başkasının gözüyle, yorumuyla, bir başkasının oyunculuğu, bir başkasının algılama biçimiyle izlemek bana biraz tehlikeli görünüyor" diye konuştu.
Avcı, Zarifoğlu'nun hayatını anlatan diziyi çeken ve dizide görev alanların ise şairin tanınmasında büyük bir iş yaptıklarını, bu nedenle kendilerine teşekkür ettiğini dile getirdi.
Moderatörün, "Zarifoğlu'nun 4 bine yakın mektubu olduğu belirtiliyor. Bunlarla ilgili neler söyleyebiliriz?" sorusuna da Avcı, şöyle yanıt verdi:
"Bu mektupların birçoğunu dergi paralarını istemek için yazmıştır. Yani yöneticilik mektuplarıdır ve 'para gönderin', 'abonelikleri yenileyin', 'paraların üstüne yatmayın' şeklindedir. Dergicilikte paraların üstüne yatmak gibi bir milli sporumuz vardır. Onun için yazardı. 'Bak oraya gelirim' diye mektuplarda yazardı. 'Gelirim ve paranızı alırım' şeklinde mektuplarda yazardı zaman zaman. Bunların dışında yazarlara, şairlere katkıda bulunmaları için, teşekkür etmek için de mektuplar yazardı. Yazılarını geciktirmemeleri konusunda mektuplar yazardı." - İstanbul
Son Dakika › Güncel › 7 Güzel Adam' Anma Programları - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?