Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) Türkiye'nin 1974 Kıbrıs Barış Harekatı için tazminat ödemesine ilişkin kararının, hangi açıdan bakılırsa bakılsın çok tartışılacağını belirterek, "Türkiye olarak adada çözüm için gayretlerimizi devam ettireceğiz ama zamanlaması açısından da uygun olmayan bir karar" dedi.
İsveç parlamentosunun Türkiye doğumlu Süryani milletvekillerinden Robert Halef'i TBMM'de kabul eden Çavuşoğlu, kabul sırasında bir gazetecinin AİHM'in Türkiye kararına ilişkin değerlendirmesini sorması üzerine, kararın hukuki dayanaklarının eksik olduğunu söyledi. AİHM, 1974 Kıbrıs Barış Harekatı'ndan dolayı Türkiye'yi 90 milyon avroluk tazminata mahkum etmişti.
"Bunun bir anlamda siyasi bir karar olduğu da söylenebilir" diyen Çavuşoğlu, mahkemenin Türk yargıcının bu konuda çekincesini koyduğunu ve gerekçesini açıkladığını hatırlattı.
Çavuşoğlu, kararın uygulanmasının zor olduğu konusunda Türkiye'de herkesin hemfikir olduğunu belirterek, şunları kaydetti:
"Zamanlaması da çok kötü. Tam müzakereler devam ederken, hele hele bugün Rum kesiminden gelen mesajları görünce de çözüm sürecine zarar verecek gibi endişelerimiz var. Türkiye olarak adada çözüm için gayretlerimizi devam ettireceğiz ama zamanlaması bakımından da uygun olmayan bir karar. Hangi açıdan bakarsanız bakın, bana göre bu çok tartışılacak bir karar olmuştur. AB Bakanı olarak tazminat konusunda tek başına karar verecek merci değilim. Karar yeni çıktı. Gerekçeleri gelecek, değerlendirilecek. Bu konuyla ilgili hükümetimiz ya da Dışişleri Bakanlığımız gerekli cevabı zaten verecektir."
Çavuşoğlu, İsveç parlamentosu üyesi Halef'i kabulü konusunda konuşurken de Halef'in her zaman Türkiye dostu olduğunu ve Türkiye'nin AB üyeliğine destek verdiğini vurguladı.
Farklı inanç gruplarının bulunduğu Türkiye'de AK Parti hükümetinin bu grupların sorunlarını çözmek için çok çaba gösterdiğini ve yönetmelik ve yasalarla özellikle vakıf mallarının geri ödemeleri ve iadeleri başta olmak üzere birçok konuyu çözdüğünü söyleyen Çavuşoğlu, Türkiye'de yaşayan Süryanilerin haklarını korumak ve sorunlarını çözmek için de çok samimi bir diyalog ortamı oluşturduklarını dile getirdi.
Çavuşoğlu, Mor Gabriel kilisesinin mülkünün geri verilmesinin hükümetin bu konudaki samimi gayretlerinin yansıması olduğunu belirterek, Suriye'de yaşayan Süryanilerin zor durumunu da bildiklerini ifade etti. Bölgede iki din adamının kaçırıldığını hatırlatan Bakan Çavuşoğlu, bu konuda üzerine düşeni yaptıklarının altını çizdi. Mevlüt Çavuşoğlu, "Rehin alınan kişilerin bir an önce sağ salim teslim edilmesi lazım. Bu konuda da uluslararası camianın daha duyarlı, aktif rol oynaması gerekir" diye konuştu.
AB Bakanı Çavuşoğlu, Halef ile Türkiye'de yaşayan Suriyelilerin durumu ve Türkiye'nin AB üyeliği gibi konuları masaya yatıracaklarını kaydetti. - Ankara
Son Dakika › Güncel › AB Bakanı Çavuşoğlu, AİHM'nin Tazminat Kararını Değerlendirdi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?