Macaristan Devlet Bakanı Janos Lazar, Avrupa Birliği'nin (AB) Türkiye ile vardığı göçmen mutabakatına uyması gerektiğini belirterek, "Macaristan'ın Türkiye ile iyi ilişkilere sahip olmasını önemsiyoruz. AB'nin Türklerle vardığı anlaşmaya uymasını bekliyoruz." dedi.
Haftalık basın toplantısında, sığınmacı krizi ve gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunan Lazar, AB ve Türkiye arasındaki göçmen mutabakatının son bulabileceğine ve Avrupa'ya tekrar sığınmacı akınının başlayabileceğine dikkati çekerek, Macaristan'ın tel örgülerle hazırlanması gerektiğini söyledi.
Lazar, Macaristan- Sırbistan sınırına çekilen ikinci tel örgünün mayıs ayına kadar tamamlanacağını, 14 yaş üstü çocuklar da dahil iltica başvurusunda bulunacak tüm sığınmacıların işlemleri devam ettiği sürece konteynerlerde gözaltında tutulmasına olanak veren kanunun 28 Mart'tan itibaren uygulamaya konulacağını belirterek, uluslararası tepkilere neden olan Macaristan iltica sisteminin, AB hukukuna uygun olduğunu iddia etti.
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin (AİHM), Macaristan'ın 2 sığınmacıyı 23 gün kapalı bir sınır bölgesinde tutarak, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin (AİHS) özgürlük ve güvenlik hakkını düzenleyen 5. maddesini ihlal ettiği yönündeki kararı ve Macaristan'ı, sınır dışı ettiği sığınmacılara tazminat ödemeye mahkum etmesini değerlendiren Lazar, " Strazburg'un kararı kabul edilemez, uygulanamaz." dedi.
Lazar, hükümetin mahkemeye itiraz edeceğini, ülkeye kimin kabul edilip, kimin sınır dışı edileceği konusunun Macaristan'ın egemenlik hakkıyla ilgili olduğunu savunarak, "AİHM'e göre Macaristan'da kimin yaşayacağına Macarlar değil de iki Bangladeşliyi savunan Macar Helsinki Komisyonu karar vermeli. Macarların, yasa dışı göçmenleri istemediğini Helsinki Komisyonu'nda çalışan Macarların anlamaması üzücü." ifadelerini kullandı.
Macaristan'ın sığınmacılara karşı aldığı önlemler
Sığınmacıların Batı Avrupa'ya geçmek için kullandığı en önemli güzergahlardan olan Macaristan, sığınmacı akınını durdurmak için Sırbistan ve Hırvatistan sınırına jiletli tel örgü çekmiş, sınır bölgelerinde olağanüstü hal ilan ederek, yasa dışı geçişler için uygulanan cezaları artırmıştı.
Macaristan Meclisi, 7 Mart'ta kabul ettiği yasa ile aralarında çocukların da olduğu tüm sığınmacıların iltica başvurusu süresince sınırda oluşturulacak kamplarda gözaltında tutulmasını zorunlu kılmış, ülke genelinde yakalanan tüm sığınmacıların tel örgülerle çevrili sınırdan Macaristan dışına çıkarılacağını belirtmişti.
Ayrıca birçok sivil toplum kuruluşu, Macar güvenlik güçlerinin, ülkeye giren sığınmacılara şiddet uygulayarak, onları Sırbistan'a geri gönderdiğini öne sürüyor.
Son Dakika › Güncel › AB Türkiye ile Vardığı Mutabakata Uymalı' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?