Afgan Binicilerin Nefes Kesen Buzkaşi Mücadelesi - Son Dakika
Güncel

Afgan Binicilerin Nefes Kesen Buzkaşi Mücadelesi

Afgan Binicilerin Nefes Kesen Buzkaşi Mücadelesi

Dha DIŞ HABER - Afganistan'ın milli spor dallarından ve geleneksel Türk ata sporlarından olan Buzkaşi her yıl kış aylarında nefes kesen mücadelelere sahne oluyor.

21.12.2015 14:14

Dha DIŞ HABER -

Afganistan'ın milli spor dallarından ve geleneksel Türk ata sporlarından olan Buzkaşi her yıl kış aylarında nefes kesen mücadelelere sahne oluyor. Ülkenin kuzeyinde Özbek ve Türkmenlerin yoğun olarak yaşadığı Şibirgan'da kendisi de Şibirgan'lı olan Özbek General Afganistan Cumhurbaşkanı 1. yardımcısı Raşit Dostum adına düzenlenen Buzkaşi şöleni nefes kesen müsabakalara sahne oldu.

Geleneksel Türk ata sporlarından olan Afganistan'ın milli spor dalları arasında da yer alan Buzkaşi, Afganistan'da kış aylarında yoğun katılımın olduğu müsabakalarla gerçekleştirilen ülkenin en sevilen spor dallarından biri. Özel olarak yetiştirilen Buzkaşi atları bütün bir yıl boyunca kapalı tutuluyor, kapalı alanlarda güçlenmesi ve kas yapmaları için sürekli olarak çalıştırılıyorlar. Soğuk kış aylarında özellikle Aralık ve Ocak aylarında düzenlenen müsabakalar büyük ilgi görüyor. Ülkenin kuzeyinde Özbek ve Türkmenlerin yoğunlukta yaşadığı Mezar-ı Şerif ve Şibirgan sık sık bu aylarda düzenlenen Buzkaşi müsabakalarının merkezi.

Kendisi de Özbek olan Afganistan Cumhurbaşkanı 1. yardımcısı Orgeneral Raşit Dostum Türkiye'de de yakından tanınan bir isim. Şibirganlı olan General Dostum adına memleketinde düzenlenen Buzkaşi festivali nefes kesen müsabakalara sahne oldu. Türkiye'de Kara Harp Okulundan Teğmen olarak mezun olan ve Afganistan ordusunda Üsteğmen olarak görev yapan oğlu Yar Muhammed Dostum'un babasını temsilen katıldığı Buzkaşi şöleninde General Dostum'un oyunların finalinde koyduğu 5000 dolarlık ödül için biniciler kıyasıya mücadele etti.

Doldurulmuş keçi postu yada yeni kesilmiş bir keçinin başsız bedeninin biniciler tarafından yerden alınarak meydandaki bayrağın etrafında gezdirilip kale olarak tabir edilen alana bırakmasıyla kazanılan müsabakada, biniciler postu taşıyan atlının elinden postu alabilmek için mücadele veriyor. Oyun sırasında binicilerin rakiplerini yıldırmak için atlarını üzerlerine sürmeleri, kırbaçlarıyla biniciye vurmaları serbest. Son derece sert bir spor olan Buzkaşi'de çeviklik, ata hakimiyet ve dayanıklılık esas. Geleneksel Türk ata sporu Buzkaşi savaş zamanları dışında atlıların eğitimlerinin ve formlarını korumalarının bir parçası olarak binlerce yıldır süren bir spor dalı.

Görüntü Dökümü:

Alanda bulunan biniciler

Anons

Mücadeleden görüntüler - Buzkaşi

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Afgan Binicilerin Nefes Kesen Buzkaşi Mücadelesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement