Afrika Enerji Forumu... - Son Dakika
Güncel

Afrika Enerji Forumu...

Afrika Enerji Forumu...

Karadeniz holding'in sponsorluğunda düzenlenen Afrika Enerji Forumu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile çok sayıda Afrikalı bakan ve bürokratın katılımıyla Hilton Bomanti Otel'de yapıldı.

18.06.2014 22:18

Karadeniz holding'in sponsorluğunda düzenlenen Afrika Enerji Forumu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile çok sayıda Afrikalı bakan ve bürokratın katılımıyla Hilton Bomanti Otel'de yapıldı.

Forumda konuşan Bakan Taner Yıldız, "2013 yılında dünyada en hızlı büyüyen 10 ülke arasında Afrika'dan 6 ülke bulunmaktadır. Afrika'nın nüfusunun 2035'lere kadar yüzde 2,3'ler civarında artacak olmasıyla, aslında 2 milyar nüfuslu bir potansiyel ile beraber değerlendirilebilecek geniş bir alandan bahsediyoruz. Enerji sektörü, dış politika, ekonomiyle beraber değerlendirilebilen ve korelasyonu yapmaksızın tam manasıyla izah edilemeyen bir sektör. Uluslararası ilişkilerden arındırılamayan ve bütün bu ilişkilerle beraber siyasi yükleri taşıyabilen, hedefimiz olan barışı gerekçelendirebilen bir sektör olarak da karşımıza çıkıyor. Stratejik bir yanı var. Yatıştırıcı ve ekonomik kalkınmayı öngörebilen bir yapısı var" dedi.

"AFRİKA CİDDİ ATILIMLAR YAPMAYI BEKLİYOR"

Afrika'nın, ciddi atılımlar yapmayı bekleyen ve bu hedeflerini belirlemiş bir kıta olduğuna vurgu yapan Bakan Yıldız, şöyle devam etti:

"Ekonomik büyüme ve hızlı nüfus artışı enerji talebinde de reel olarak bir artışı zorunlu hale getiriyor. ve gözönünde bulundurulması gereken önemli kriterler haline getiriyor. Doğal kaynaklar açısından çok zengin bir kıtadan bahsediyoruz. 54 Afrika ülkesinden 45'inin kanıtlanmış ya da olası petrol rezervlerinin varlığı biliniyor. Aynı şey doğalgaz için de söz konusu. Dünya doğalgaz rezervlerinin yüzde 8'e yakını yine Afrika'da bulunmaktadır. Son yıllarda Doğu Afrika'da gerçekleştirilen doğalgaz teşviklerinin yalnız bölge için değil, dünya potansiyeli için de önemli olduğu vurgulamak isterim. Avrupa Birliği standartlarında enerji tüketen yaklaşık 1 milyar insanın toplam küresel enerjinin 4'te 3'üne denk geldiğini bilmemiz lazım. Kabaca bir hesapla, bugün Afrika'daki Güney Sahra bölgesinde bulunan, Güney Afrika'yı hariç tutarsak, yaşayan 890 milyon nüfusun kullandığı elektrik 19,5 milyon nüfuslu New York'un kullandığı elektriğe denk. Bu açıdan, dünyanın aslında yatırımları da, objektif ve adilane bir şekilde almaya ihtiyacı var. ve her geçen gün bu ihtiyaç azalmıyor. Son 10 yılda Afrika'da en fazla varlık gösteren ülkeler sıralandığında, Türkiye, Brezilya, Hindistan ve Çin olarak karşımıza çıkıyor. Başta ülkemizdeki enerji kaynakları olmak üzere, Afrika'nın enerji kaynaklarının Afrikalılara yarar sağlayacak şekilde düzenlenmesi son derece açık ve nettir. Çok yönlü dış politikamızın bir gereği olarak karşılıklı bağımlılığı sağlayacak gerek madencilik sektörü, gerekse barajlar, yenilenebilir enerji kaynakları, petrol, doğalgaz gibi primer enerji kaynakları... Her birisiyle alakalı çok ciddi bir zemin oluşturmak zorundayız.

İKİLİ İLİŞKİLER

Bakan Yıldız, "İkili ilişkiler ayağında önemli gelişmeler yaşanmaktadır. 2009'da tüm kıtada toplam 12 büyükelçiliğimiz varken, bu sayı 35 ülkeye çıkarılmıştır. 4 ülke daha sırada beklemektedir. Bizim Afrika'ya olan ihracatımız 2005'te 9 milyar ABD doları iken, bugün 24 milyar dolar civarındadır" dedi.

IRAK'TAKİ KAOS

Irak'taki son gelişmelerin ardından Türkiye'nin enerji politikasının ne olacağına ilişkin soruya ise Bakan Taner Yıldız, "Henüz stabil duruma gelmiş değil. Enerji sektörü ile ilgili bütün gelişmeleri takip ediyoruz. Yalnızca ifadelerle yola çıkabilecek durumda değiliz. Bu yüzden gelişmelere bakarak değerlendirmelerimizi yapacağız şeklinde cevap verdi.

Bakan Yıldız, konuşmasının ardından, forum dolayısıyla kurulan enerji tanıtım stantlarını gezip, projeler hakkında bilgi aldı. - İstanbul

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Afrika Enerji Forumu... - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement