Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, "Bugün hangi bölgede, hangi ırktan, inançtan, mezhepten olursa olsun, hizmet ürettiğimiz geniş bir yelpazemiz var" dedi.
Çeşitli temaslarda bulunmak üzere kente gelen Şahin, Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz'ı ziyaret etti.
"Bu alanda bizim en büyük ortaklarımız yerel yönetimler" diyen Şahin, "Yerel yönetimler burada ne kadar hizmet üretebilir, sosyal hizmet anlayışını ortaya koyabilirse, hem şehirler hem ülke hem de insanlar kazanıyor. Bundan sonra da sosyal hizmet anlayışı yükselen bir değer olarak devam edecek çünkü Başbakanımızla İstanbul'da başlayan bu yerel yönetim vizyonu artık ustalık döneminde taçlanıyor. İnsanlar artık yol, su, elektrikten daha çok insan odaklı yönetim anlayışını bekliyorlar. Gelecek yıllar bu alan için de çok önemli bir dönemin başlangıcı olacak" şeklinde konuştu.
Şahin, yoksullukla mücadelede kadın, çocuk, yaşlı ve engelli haklarıyla ilgili çalışmaların toplumun bütün kesimlerine dokunabilme imkanı verdiğini belirterek, "Bugün hangi bölgede, hangi ırktan, inançtan, mezhepten olursa olsun, hizmet ürettiğimiz geniş bir yelpazemiz var. Bunun da üzerimize getirildiği çok büyük bir emanet ve sorumluluk var. O yüzden illerimizi tek tek ziyaret ederek, çözülmesi gereken konuları ekibimizle takip ediyoruz" ifadesini kullandı.
Son yapılan çalışmayla 81 ilde nüfusu 100 bini aşan ilçelerde konuk evi açma zorunluluğu getirildiğini hatırlatan Şahin, Bolu'daki bu ihtiyacı da hızlı şekilde gidereceklerini vurguladı.
Şahin, yeniden yapılanma sonucu koğuş sisteminden çıktıklarına dikkati çekerek, şöyle devam etti:
"Çocuklarımız bizim için çok kıymetli ve önemli. Bakanlığımızı yapılandırdık, en güçlü birimimiz çocuk birimi. Şimdi sevgi evleri, çocuk evleri kurduk. Çocuklar hayatın içinde yetişiyorlar. Komşularıyla, diğer çocuklarla beraber yaşıyorlar. Bunun böyle bir faydası var. 18 yaşından sonra kurumdan ayrıldığı zaman o sorumluluğu almazsa, kendine düşen toplumla bütünleşmeyi başaramazsa daha farklı sorunlar yaşanıyor. O yüzden çocuklarımızı hayatın içinde büyütmek ve hayatın her alanında onların yetişmesine önem verdiğimiz için bu şekilde yapılandık. Çocuk evleri bunun bir sonucu. Kendi adresinin, evinin olduğu, kendi yemeklerini yapan çocuklarımızın olması, sorumluluk duygusunun gelişmesi bizim açımızdan da gelecek açısından da çok önemli."
- Engellilere yönelik çalışmalar
Engellilere yönelik çalışmalara da değinen Şahin, takip ettikleri en önemli konunun şehirlerin engellilerin ulaşım sağlayabileceği hale dönüştürülmesi olduğunu vurguladı.
Şahin, engellilerin eğitim almaya başladığını, sağlıkta fırsat eşitliğine ulaştığına işaret ederek, "Ekonomik hayatın içerisindeler. Şimdi alışveriş yapma, okuluna gitmek veya film seyretme ihtiyacı görüyor. Buradaki açık, kapalı alanın, toplu taşıma sisteminin engelliye uygun hale dönüşmesi gerekiyor. O yüzden de bir vali yardımcısı başkanlığında her ilde bir komisyon oluşturduk. O ilin eksiklikleri komisyon tarafından tespit edilecek. Bu komisyondan çıkan kararlara belediye başkanı yeterli hassasiyeti göstermiyorsa o zaman ceza sistemi de başlıyor" şeklinde konuştu.
"Özel rehabilitasyon merkezlerini 2007 yılından beri çalıştırıyoruz" diyen Şahin, engellilerin rehabilitasyona ihtiyacı olduğunu gördüklerini dile getirdi.
Rehabilitasyon merkezlerinin sayısını özel sektör aracılığıyla çoğaltmayı hedeflediklerini kaydeden Şahin, şunları belirtti:
"Her engelliye 2 asgari ücret kadar destek veriyoruz. Maddi destek veriyoruz ki o engelliye bakılsın. Topluma kazandırılsın, destek verilsin. Onların hayatın içinde olmasının sağlanması için bu destekleri veriyoruz ancak zaman zaman bunun suistimal edildiğini, bu mali desteğin alınmasına rağmen yeterince hizmete dönüşmediğini gördük. Denetleme yapmayan ve uygulamayanlara cezai işlem uygulanıyor. Özel rehabilitasyon merkezlerine ilişkin yönetmelik değiştirildi, gerekli denetimler zamanında yapılıyor. Özel Rehabilitasyon Merkezi Yönetmeliği'ni değiştirdik.
Hem fiziki mekan hem de idari olarak güçlendirdik çünkü dediğim gibi verilen mali desteğin verimliliğe ve yönetimde kaliteye dönüşmesi gerekiyordu. Denetim sistemini çok güçlendirdik. Artık eskisi gibi basın üzerinden, bir yerden, bir dayak haberinden daha çok, kendi iç denetimimize bakıyoruz. Baktığımız zaman da aslında basında çıkan vakaların daha önce bizim denetim tarafından tespit edilip, gerekli tedbir alınarak kapatılan kurumlardan olduğunu görüyoruz.. 3-4 ay önce olan olayların yeniden gösterildiğini görüyoruz. Halbuki dönüp baktığımızda bizim kapattığımız kuruluş."
Yeni yönetmelik çıkana kadar rehabilitasyon merkezi açılmadığını ifade eden Şahin, bunun yanında 15 rehabilitasyon merkezini kapattıklarını dile getirdi.
Şahin, daha sonra yöresel ürün pazarını, partisinin il başkanlığını, Sosyal Hizmetler Merkezini ve Elif Çocuk Evini ziyaret etti.
Son Dakika › Güncel › Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Şahin açıklamalarda bulundu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?