Giresun'da bu akşam bir otelde düzenlenen sünnet düğününe katılan AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, gazetecilerin Balyoz Davası'nda Anayasa Mahkemesi'nin verdiği yeniden yargılamam kararı ve 12 Eylül Davası'nda çıkan kararlarla ilgili sorularını yanıtladı.
"ADALET BÖYLE BİR ŞEY"
Öncelikle Anayasa Mahkemesi'nin verdiği bu kararın özgürlüklerin genişletilmesi, hukuk devleti ilkesinin tama olarak hayata geçirilmesi, eksiksiz uygulanması noktasında önemli bir karar, olumlu bir karar olduğunu düşünüyorum diyen Canikli, "Balyoz Davası dahil diğer benzeri yargılamalardaki sorunlar şuydu; özellikle bazı sanıklar için özel deliller oluşturulduğu, olmayan suçlar için özel yöntemlerle belirli bir grubun organize ettiği bir yapı tarafından özel deliller oluşturuldu ve bazı kişilerin, bazı yargılanan sanıkların bu oluşturulan suni deliller çerçevesinde yargılandığı ve mahkum edildiği şeklinde çok yoğun iddialar gündeme gelmişti. Bu iddialara da kamuoyunun büyük bir bölümünün inandığını biliyoruz. Bu bağlamda bugüne kadar yapılan açıklamaların gerçekten bu iddiaların ciddiye alınması, üzerine gidilmesi, hakikaten yargılanan bazı sanıklar için oluşturulmuş fiftik deliller kullanılarak onların işlemedikleri suçlardan dolayı mahkum edilmesi hususu var ise bunun mutlaka üzerine gidilmesi ve değerlendirilmesi gerekir. Sonuç itibari ile adalet böyle bir şey. Eğer bir ülkede adalet bu özellikleri taşımıyorsa bu toplumun bütün dengesini bozar ve diğer alanlarda da ciddi sıkıntılara yol açar." dedi.
"ANAYASA MAHKEMESİ'NİN KARARI DOĞRU VE YERİNDE"
Canikli, "Anayasa Mahkemesi'nin verdiği bu kararı bu çerçevede düşünmek gerekir. Anayasa Mahkemesi oy birliğiyle bu iddiaların doğru olma ihtimalini çok kuvvetli olma olduğu kanaatini varmış olacak ki sonuç itibariyle tekrar bunların yargılanmaları gerektiği bu nedenle yani bazı delillerin gerçeği yansıtmadığı sonradan üretildiği ve belli bir amaç için üretildiği şeklinde bir kanaate varmış olacak ki böyle bir karar ihtiyas etti. Anayasa Mahkemesi'nin verdiği bu karar Türkiye'deki geçmişte darbeler yapıldığı darbecilerin yönetime el koydukları ve böyle bir geleneğin, altyapının olduğu gerçeğini ortadan kaldırmaz, kesinlikle. Bu iki konuyu ayırmak gerekiyor. Yani Anayasa Mahkemesi darbe teşebbüsü olmamıştır, buna ilişkin cuntaların örgütlenmelerin, zaman zaman geçmişte hükümetimize yönelik bir takım çalışmalar içerisinde olmadıkları anlamında değerlendirilmemesi gerekir. Anayasa Mahkemesi'nin verdiği karar darbelerle, darbeye teşebbüslerle ilgili olarak bunlar tamamen gerçek dışıdır gibi kesinlikle değerlendirilmemeli, böyle bir hataya düşülmemeli. Bu karar hiçbir şekilde bu anlama gelmez. Bütün bu değerlendirmeler çerçevesinde Anayasa Mahkemesi'nin verdiği bu kararın doğru ve yerinde bir karar olduğunu düşünüyoruz" dedi.
"12 EYLÜL DAVASI KARARI TARİHİ BİR ANDIR"
Şuan da hayatta olan o dönemin iki generalleri hakkında müebbet mahkumiyet kararı çıkmıştır diyen Canikli, "Tasdik edilip edilmemesinin çok önemi yok önemli olan yargılama yapılmıştır, yargılanmışlardır ve birinci derece mahkeme tarafından mahkum edilmişlerdir. Bu tarihi bir andır. Darbecilerin yargılanabileceğini, mahkum edilebileceğini bütün Türkiye'ye ve bütün dünyaya gösterilmesi açısından son derece önemlidir. Bundan sonra darbe yapacaklar, darbe teşebbüsü içerisinde bulunacak olanlar binlerce defa düşünmek zorundalar. Bundan sonra hiç kimse kolay, kolay Türkiye'de darbeye teşebbüs edemeyecektir. Türkiye demokrasisi için bir dönüm noktasıdır. Yani Türki siyasi tarihinin o geçmiş darbelerin neredeyse tahammül haline geldiği cezalandırılmadığı adeta teşvik edildiği dönemler geride kalmıştır bitmiştir, AK Parti iktidarı milletten aldığı bu iradeyi gerçek anlamda milletin iradesini canı pahasına korumuştur, onun hakkını vermiştir onun yansımasıdır onun samimi göstergesidir" dedi.
Canikli, gazetecilerin Cumhurbaşkanlığı seçiminde CHP ve MHP'nin çatı adayı konusunda ki soruya ise yanıt vermek istemedi.
Son Dakika › Güncel › AK Parti'den AYM'nin Balyoz Kararına Destek - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Yorumlar (4)