Akp'li Bakır: "Fransa'ya Karşı Diplomatik Zafer Kazanmış Oluyoruz" - Son Dakika
Güncel

Akp'li Bakır: "Fransa'ya Karşı Diplomatik Zafer Kazanmış Oluyoruz"

Akp\'li Bakır: "Fransa\'ya Karşı Diplomatik Zafer Kazanmış Oluyoruz"

AKP Kayseri Milletvekili Pelin Gündeş Bakır, Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) Genel Kurulunda "Bir insan hakları ihlali olarak zoraki tehcir" başlıklı Avrupa Konseyi kararına bir değişiklik önergesi verdiğini ve değişikliğin Genel...

01.02.2012 16:27  Güncelleme: 09:11

AKP Kayseri Milletvekili Pelin Gündeş Bakır, Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) Genel Kurulunda "Bir insan hakları ihlali olarak zoraki tehcir" başlıklı Avrupa Konseyi kararına bir değişiklik önergesi verdiğini ve değişikliğin Genel Kurulda kabul edildiğini söyledi AKP Kayseri Milletvekili Pelin Gündeş Bakır, Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) Genel Kurulunda "Bir insan hakları ihlali olarak zoraki tehcir" başlıklı Avrupa Konseyi kararına bir değişiklik önergesi verdiğini ve değişikliğin Genel Kurulda kabul edildiğini söyledi. Bakır, "Avrupa Konseyi'nin bu kararı neticesinde, Türkiye yıllardır uğraşıp elde edemediği yasal bir dayanak ve Fransa'ya karşı büyük bir diplomatik zafer kazanmış oluyoruz" dedi.

Bakır, TBMM düzenlediği basın toplantısında, Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) Genel Kurulunda "Bir insan hakları ihlali olarak zoraki tehcir" başlıklı Avrupa Konseyi kararına bir değişiklik önergesi verdiğini ve değişikliğin AKPM Genel Kurulunda kabul edildiğini açıkladı.

22-28 Ocak 2012 tarihleri arasında Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi Genel Kuruluna katıldığını ifade eden Bakır, "Bir insan hakları ihlali olarak zoraki tehcir" başlıklı Avrupa konseyi kararına bir değişiklik önergesi verdiğini söyledi. Bakır, maddede şunları önerdiğini açıkladı:

"Bir tehcir olayının varlığı ve sonuçları ile ilgili olarak eğer iki ülke arasında anlaşmazlık varsa, ilgili ülkeler, arşivlerini açacaklar, her iki ülkenin akademisyenlerinden ve tarih profesörlerinden oluşan bir komisyon kuracaklardır. Eğer ihtiyaç olursa üçüncü ülkelerin arşivlerine de tam erişim sağlanacaktır. Bu husus ilmi bir biçimde incelenecektir. Politikacılar tarafından değil, tarihçiler tarafından en objektif bir biçimde bir ortak görüşe ulaşılacaktır. Tarihin siyasi istismarı hiçbir surette kabul edilemez."

AKPM Başkanı tarafından önergesini savunmasını istenildiğini ifade ede Bakır, önergesinin tarihi olayların siyasi istismarını önleyeceğini ve tarihi gerçeklikleri gün yüzüne çıkaracağını söylediğini belirtti. Önergesine konseyde ezici oy çokluğuyla kabul kararı çıktığını vurgulayan Bakır, kabul edilen önergenin Türkiye için muazzam bir kazanım oluşturduğunu söyledi.

Avrupa Konseyinin kararı, uluslararası platformlarda da önemli bir referans teşkil edeceğini Bakır, "Avrupa Konseyi'nin bu kararı neticesinde, Türkiye yıllardır uğraşıp elde edemediği yasal bir dayanak ve Fransa'ya karşı büyük bir diplomatik zafer kazanmış oluyoruz." dedi. Bakır, şöyle konuştu:

" AİHM, Avrupa Konseyi'nin bir organı. Dolayısıyla AİHM, Avrupa Konseyi'nin kararlarını dikkate almak durumundadır. Bu karar, orada da yasal bir dayanak olarak mağdur Türk vatandaşları, Türk asıllılar tarafından kullanılabilecek.

Örneğin Fransa'da eğer bu kanun yasalaşırsa, Anayasa Konseyinden bir sonuç alınamazsa, oradaki bir vatandaşımız böyle bir soykırımın olmadığını söylerse ve bunun üzerine cezaya çarptırıldığı takdirde Fransa'yı AİHM'e şikayet edebilir. Bu kararı ekleyerek, savunması da iyi yapılırsa Fransa'yı mahkum dahi ettirebilir." - Ankara

Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel Akp'li Bakır: 'Fransa'ya Karşı Diplomatik Zafer Kazanmış Oluyoruz' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement