Amerikalı Gelin, Kayınvalidesi Yazdığı Romanda Anlattı - Son Dakika
Güncel

Amerikalı Gelin, Kayınvalidesi Yazdığı Romanda Anlattı

Amerikalı Gelin, Kayınvalidesi Yazdığı Romanda Anlattı

Amerikalı yazar Judy Light Ayyıldız, 1993 yılında 92 yaşındayken hayatını kaybeden Kırklarelili kayınvalidesi Adalet Ayyıldız'ı, yazdığı romanında anlattı.3 hafta önce satışa sunulan roman için Kırklareli'nde düzenlenen imza gününe çok sayıda kişi katıldı.

30.11.2011 12:39

Amerikalı yazar Judy Light Ayyıldız, 1993 yılında 92 yaşındayken hayatını kaybeden Kırklarelili kayınvalidesi Adalet Ayyıldız'ı, yazdığı romanında anlattı. 3 hafta önce satışa sunulan roman için Kırklareli'nde düzenlenen imza gününe çok sayıda kişi katıldı.

Amerika'ya giden ilk Türk doktorlar arasında yer alan Vedii Ayyıldız, 50 yıl önce tanıştığı müzik öğretmeni Judy Light Ayyıldız evlendi ve bu evlilikten 3 çocukları oldu. Vedii Ayyıldız'ın Kırklaleri'nde yaşayan ve gelini gibi müzik öğretmeni olan annesi Adalet Ayyıldız 1993 yılında 92 yaşındayken hayatını kaybetti. Kayınvalidesini çok seven Amerikalı gelin Ayyıldız, 10 yıl boyunca kayınvalidesini araştırdı ve onu anlatan bir kitap yazmaya karar verdi. Kitap için Türkiye'yi 10 yıl boyunca dolaşan Ayyıldız, tarihi kaynaklara başvurdu ve Cumhuriyetin vefakar kadın öğretmeni olarak bilinen Adalet Ayyıldız'ın, Balkan Savaşı'ndan Kurtuluş Savaşı mücadelesine, oradan Cumhuriyetin ilk yıllarına uzanan hayat hikayesini kaleme aldı.

Toplanan bilgilerin ardından Kırklareli'nin isminden yola çıkarak 'Kırk', kayınvalidesi Adalet Ayyıldız'ın, yokluk yıllarını anlatan günleri nedeniyle de 'diken'e benzetti ve İngilizce olarak 'Kırk Diken' adlı kitabı hazırladı. Ancak Amerika'da bu kitabı bastıramayınca Türkiye'ye geldi ve Türkçe'ye çevrilen kitap aynı isim altında 326 sayfa olarak basıldı ve 3 hafta önce piyasaya 17,5 liradan satışa sunuldu.

Kırklareli Kent Konseyi'nin davetlisi olarak Ayyıldız çifti Kırklareli'ne geldi ve İl Halk Kütüphanesi'nde imza günü düzenledi. Buraya gelen çok sayıda kişi ise kitabın yazarı Judy Light Ayyıldız'a kitabı imzalattı ve hatıra fotoğrafı çektirdi.

Bu kitabın Adalet hanımı anlattığını belirten Kırklareli Kent Konseyi Başkanı Münir Saygın, "Bu kitap Adalet hanımı anlatan bir roman. Genellikle Kırklareli'nin romanı. Kırklareli'nin Bedre köyünden başlayarak, Yayla Mahallesi, Şeytandere ile Alpullu, Lüleburgaz anlatan romanın içinde Türkiye de var. Kırklareli'nden Hakkari'ye kadar olan tüm Türkiye'yi anlatan bir roman. Romanın içinde yazarımız, Türklerin trafik kurallarına uymayışını çok güzel veciz bir şekilde anlatıyor" dedi.

Judy Light Ayyıldız ise, "Ben Türk ailemi çok seviyorum. Elimden geldiğince Türkiye'ye gelmeye çalışıyorum. Kitapta da Türkiye'yi ve bir dost olarak bildiğim kayınvalidemi anlatmaya çalıştım" dedi.

İmza törenini ardından Kırklareli Vali Yardımcısı Taceddin Özeren, Judy Light Ayyıldız'a palaket verdi.

AÜÜ(LK/AAA) - Kırklareli

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Amerikalı Gelin, Kayınvalidesi Yazdığı Romanda Anlattı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement