Antalya'da parkinson hastalığı nedeniyle 10 yıldır yürümekte güçlük çeken 44 yaşındaki Abdurrahman Yarar, 'beyin pili ameliyatı' sonrasında yürümeye başladı.
Ameliyatı Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tanju Uçar başkanlığındaki ekip gerçekleştirdi. Abdurrahman Yarar'a zorlukla hareket ettiği, yürüme yeteneğini kaybettiği, konuşma ve titremelerinin zor kontrol edilir hale geldiği, durumun daha da kötüleşeceğini belirterek, beyin pili ameliyatının tek çare olduğunu söylediklerini aktaran Prof. Dr. Uçar şunları söyledi:
"Parkinson hastalığı için uygulanan bu cerrahi girişimin özelliği, hastanın ameliyatı tamamen uyanık halde yaşaması. Ameliyat yaklaşık 7- 8 saat sürebiliyor. Bazen bu süre daha kısa veya uzun olabilir. Hastayla ameliyat sırasında iletişim halinde oluyoruz. Hastayı devamlı muayene ederek yaptığımız işlemi test edebiliyoruz. Böylece ameliyat anında yapılan işlemin sonucunu anında alıyoruz."
AMELİYAT SIRASINDA DÜZELME GÖZLENDİ
Abdurrahman Yarar'a beyin pili işlemini başarıyla uyguladıklarını belirten Prof. Dr. Uçar, şöyle devam ettii:
"Beyin pili elektrotları beyine yerleştirildiği anda hastanın kollarındaki katılık yok oldu. El ve kollarındaki hareket becerisinde düzelmeler ameliyat sırasında görüldü. Hasta henüz ameliyat masasındayken yaptığımız işin sonucunu görüyoruz. Hasta ameliyat masasındayken bile bu rahatlamayı hissettiğini bize söylüyor. Biz hekimler de yaptığımız işlemin testini yapma imkanı buluyoruz. Hasta ameliyattan hemen sonra ya da akşam ayağa kalkıyor, taburcu olacak hale geliyor."
'NORMAL HAYATA GEÇTİ'
Yarar'ın 10 yıldır parkinson hastası olduğunu, temel probleminin ise yürüyememek olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Tanju Uçar şunları kaydetti:
"Hareketlerinde donukluk ve ince koordinasyon gerektiren hareketlerde bozulma ve yavaşlama yakınmaları vardı. Çok sayıda ilaç kullanıyordu. İlaçların sayısı çok fazla olunca yan etkiler olabiliyordu. Bu nedenle bu operasyona karar verdik. Hastamızı günlük hayatına kazandırdık. Bu hastamızın mesleği dönercilik, yani ince hareketler gerektiren bir meslek, işini bundan dolayı yapamıyordu. Şu an problem yaşatan tüm yakınmaları tamamen kayboldu, sıfırlandı, normal bir hayata geçti."
Prof. Uçar, bu ameliyatın Türkiye'de birkaç merkezde yapılabildiğini belirterek, "Biz de bir süredir bu ameliyatları yapıyoruz. Hastalarımızda başarılı sonuçlar ortaya çıktıkça, duyup da gelen hasta sayısı arttı" dedi.
HER PARKİNSONLUYA BU İŞLEM YAPILMAZ
Prof. Dr. Tanju Uçar, yaklaşık 8 saat süren ameliyat sırasında hastada bulunan şikayetlerin anında tedavi edildiğini vurgulayarak, bu işlemin en önemli özelliği ve başarısının da bu olduğunu kaydetti. Parkinson hastalığının tek tedavi yönteminin ameliyat olmadığını söyleyen Prof. Dr. Uçar, "Hastaya öncelikle ilaç tedavisi uygulanır. İlaç tedavileri bazen çok uzun sürdürülemiyor. İlaçlara bağlı yan etkiler, bazı maliyet sorunları oluyor. ya da her ilaç hastada istenilen etkiyi yapmıyor. Her parkinson hastasına bu işlem yapılır diye de bir kural yok" diye konuştu.
'KONUŞARAK AMELİYAT OLDUM'
Sağlığına kavuşan Abdurrahman Yarar da, 10 yıldan beri hastalıkla mücadele ettiğini, ameliyattan önce yürüyemediğini ve konuşamadığını söyledi. Yakınlarının tavsiyesiyle Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'ne geldiğini belirten Yarar, "Yaklaşık 10 yıl önce sağ omzumda gelişen bir ağrı sonrasında bu hastalığa yakalandım. Doktorumla konuşarak ameliyat oldum. Çok güzel geçti. Şu anda çok iyi hissediyorum. Ayaklarımı, ellerimi oynatabiliyorum" dedi.
Son Dakika › Güncel › Antalya Parkinson Hastası Beyin Piliyle Yürümeye Başladı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?