AP'de İsrail Cumhurbaşkanı Herzog'un katılımıyla Holokost kurbanlarını anma töreni yapıldı - Son Dakika
Güncel

AP'de İsrail Cumhurbaşkanı Herzog'un katılımıyla Holokost kurbanlarını anma töreni yapıldı

Avrupa Parlamentosu (AP) Genel Kurulunda, İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog'un katılımıyla Uluslararası Holokost Anma Günü etkinliği düzenlendi.

26.01.2023 15:41  Güncelleme: 18:00

Avrupa Parlamentosu (AP) Genel Kurulunda, İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog'un katılımıyla Uluslararası Holokost Anma Günü etkinliği düzenlendi.

Brüksel'de AP Genel Kurulunda yapılan tören öncesinde AP Başkanı Roberta Metsola ve Herzog basına kısa açıklamalarda bulundu.

Metsola, bu yılki anmanın İsrail'in kuruluşunun ilanının 75'inci yıl dönümü olması nedeniyle önemine dikkati çekerek, "Antisemitizmi kınıyor ve mümkün olan tüm araçlarla onunla mücadele ediyoruz. Dezenformasyon ve nefret söylemiyle mücadeleye ve genç nesilleri eğitmeye özel önem veriyoruz." diye konuştu.

Herzog da "İsrail devleti ile Avrupa arasındaki ilişki, yalnızca geçmişin dehşetlerini hatırlamaya dayanmıyor. Bugünümüzü ve geleceğimizi şekillendiren demokrasi, insan hakları, özgürlükler ve sosyal adalet gibi ortak değerler ve inovasyon, bilim, iklim değişikliğiyle mücadele ve çok daha fazlasına yönelik ortak taahhüdümüzle birbirimize bağlıyız." ifadelerini kullandı.

Kipasını taktı, dua etti

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen'in de katıldığı tören, Holokost kurbanlarını anmak için hazırlanan video ile başladı.

Ardından İsrail Cumhurbaşkanı Herzog, Genel Kurula hitap etti. Herzog konuşmasına başlamadan önce kipa takıp dua ederken, oturuma katılanların ayağa kalktığı görüldü.

Genel Kurul oturumuna katılımın geniş olması dikkati çekti.

İsrail Cumhurbaşkanı'nın antisemitizm, İran ve Filistin ile ilgili mesajları

Herzog, "Avrupa'nın seçilmiş yetkililerine sesleniyorum. Seyirci kalmayın. Uyarı levhalarını okumalı, antisemitizm salgınının belirtilerini tespit etmeli ve ne pahasına olursa olsun onunla mücadele etmelisiniz." dedi.

AP'yi Uluslararası Holokost Anma Birliğinin (IHRA) antisemitizm tanımını kabul etmeye çağıran Herzog, ülkesine yönelik eleştirilerin, İsrail devletinin var oluşunu reddetme çizgisini geçmemesi gerektiğini vurguladı.

Herzog, "Kural basit. Bize yönelik eleştiri, temel adalet ve dürüstlük sınavını geçmelidir." dedi.

İsrail'in Orta Doğu'da son dönemde bazı Arap ülkeleriyle ilişkilerini normalleştirdiği anlaşmalara değinen Herzog, "Filistinli komşularımızla da aynı şeylere ulaşabileceğimiz günler için dua ediyorum." ifadesini kullandı.

Herzog, İran ile ilgili şunları kaydetti:

"İsrail Devleti Başkanı olarak, her şeyden önce İran rejiminden söz ediyorum. Bu sadece alenen ülkemin, İsrail devletinin tamamen yok edilmesi çağrısı yapmakla kalmıyor, aynı zamanda özgürlük, insan ve medeni haklar talep eden kendi yurttaşlarını ve kadınlarını da öldürüyor. Ayrıca Orta Doğu'da iç savaşları körüklüyor. Ukrayna'da Ukrayna vatandaşlarına karşı yürütülen savaşta aktif ve ölümcül bir rol oynuyor ve kitle imha silahları geliştirerek, istikrarı dramatik bir şekilde tehdit ediyor."

Herzog, uluslararası toplumu "İsrail'i yok etmekle tehdit eden karanlık güçlere ve nefrete" karşı mücadele etmeye çağırdı.

Herzog'un konuşmasından sonra Holokost kurbanları için saygı duruşunda bulunuldu.

AP'de Holokost Anma Anıtı açılışı

İsrail Cumhurbaşkanı Herzog ve AP Başkanı Metsola, törenin ardından AP Genel Kurul Salonu girişinde Holokost Anma Anıtı'nın açılışını yaptı.

Auschwitz toplama kampında hayatını kaybeden Yahudi ressam Felix Nussbaum'un yaptığı resmin yer aldığı anıtın açılışına çok sayıda milletvekili, Yahudi toplumunun üyeleri ve AB kurumlarından yetkililer katıldı.

Herzog'un konuşması sırasında çalan zile tepkisi

Herzog'un AP Başkanı Metsola ile basına açıklama yaptığı sırasında milletvekillerini Genel Kurul oturumuna davet eden zil çaldı.

Metsola'nın zilin neden çaldığını açıklaması üzerine Herzog, "Biliyoruz, biliyoruz. Her parlamenter bunu bilir." yanıtını verdi.

Herzog, zilin normalden uzun çaldığını belirterek, ne kadar devam ettiğini sordu. Metsola'nın "Butona basan kişiye bağlı." yanıtı üzerine Herzog, "Kurallarınız olmalı." dedi.

AP\'de İsrail Cumhurbaşkanı Herzog\'un katılımıyla Holokost kurbanlarını anma töreni yapıldı
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel AP'de İsrail Cumhurbaşkanı Herzog'un katılımıyla Holokost kurbanlarını anma töreni yapıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement