Arap Birliği 142'nci Dönem Dışişleri Bakanları Kahire'de Toplandı - Son Dakika
Güncel

Arap Birliği 142'nci Dönem Dışişleri Bakanları Kahire'de Toplandı

Arap Birliği 142\'nci Dönem Dışişleri Bakanları Kahire\'de Toplandı

Arap Birliği Genel Sekreteri Arabi; "Arap dünyası şu ana kadar görülmemiş zorluklar ve en zor günlerini yaşıyor" dedi.

07.09.2014 16:10  Güncelleme: 16:29

Arap Birliği 142'nci Dönem Dışişleri Bakanları Toplantısı Mısır'ın başkenti Kahire'de başladı.

"ZORLUKLAR KARŞISINDA ACİZ KALIYORUZ"

Kahire'deki Arap Birliği Genel Sekreterliği merkezinde düzenlenen toplantıda konuşan Genel Sekreter Nebil el-Arabi, Arap coğrafyasının maruz kaldığı zorluklar karşısında birliğin aciz kaldığını belirtti.

"EN ZOR GÜNLERİMİZİ YAŞIYORUZ"

Arap Birliğinin kurulduğu 1945 yılından bu yana böylesi zorluklarla karşılaşılmadığını ifade eden Arabi, "Arap dünyası şu ana kadar görülmemiş zorluklar ve en zor günlerini yaşıyor" dedi.

"TEHDİTLER KORKUNÇ BİR HAL ALDI"

Arabi, "Tehditler daha büyük ve korkunç bir hal aldı. Alışılagelmiş yöntemlerle bu tehlikelerle baş etmemiz mümkün değil. Zorluklarla mücadelede daha cesur kararlara ihtiyacımız var. Arap iş birliği kavramı da ne yazık ki artık uzun vadeli olmuyor" değerlendirmesinde bulundu.

Suriye meselesine değinen Arabi, Suriye'nin dünya çapında en büyük insanlık dramının yaşandığı yer olduğunu belirtti.

"İSRAİL'İN SALDIRILARINI KINAMAK GEREKİYOR"

Arabi Gazze konusunda ise " İsrail'in Filistin halkına yönelik saldırılarını kınamak, Mısır'ın girişimini de övmek gerekiyor" diye konuştu.

Dönem Başkanlığını Fas'tan teslim alan Moritanya Dışişleri Bakanı Ahmed Veled Tekdi de Filistin, Yemen, Libya, Irak ve Sudan'da yaşanan gelişmeler konusunda özel bir gündem oluşturulması gerektiğine işaret ederek, "Şiddet olayları, silahlı çatışmalar, bölgeyi tehdit eden mezhepsel gelişmeler bazı Arap ülkelerini zayıflatarak bölmeye yönelik girişimlere başlangıç teşkil ediyor" dedi.

Tekdi, Moritanya halkının Filistinlilerin, başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız bir devlet kurması konusunda her zaman yanında olacağını dile getirdi.

Suriye krizinde de siyasi çözümden yana olduklarını kaydeden Tekdi, bu konudaki çağrılarına devam edeceklerini belirtti.

Arap Dışişleri Bakanları, Birliğin daimi temsilciler düzeyinde Filistin, Suriye, Libya ve Irak'ta yaşanan gelişmelere ilişkin hazırladığı 30 maddelik taslağı masaya yatırması bekleniyor.

Toplantıya, Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) Başkanı Hadi el-Bahra, BM Mülteciler Yüksek Komiseri Antonio Guterres, BM Filistinli Mültecilere Yardım Kuruluşu (UNRWA) Genel Komiseri Pierre Krenpol katıldı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Arap Birliği 142'nci Dönem Dışişleri Bakanları Kahire'de Toplandı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement