Son yıllarda yerli ve yabancı turistler tarafından ilgi çeken ve yayla turizmi bakımından en zengin bölge olan Doğu Karadeniz Bölgesi'ne gelen Arap turist sayısının her geçen yıl arttığı açıklandı.
Doğu Karadeniz Projesi (DOKAP) İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanan 'Doğu Karadeniz Bölgesi'nde Arap Turizmi' adlı rapora göre, 950 yaylaya sahip, 70 tanesi bilininirliği ve turizm faaliyetleri ile bilinen ve Türkiye'de Turizm Merkezi ilan edilen 36 yaylanın 26 tanesine sahip Doğu Karadeniz Bölgesi'ne 2014 yılında 260 bin Arap turistin ziyaret ettiği belirtildi.
Özellikle Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Kuveyt ağırlıklı olduğu Arap turistlerin bölgeye gelen toplam yerli ve yabancı turistlerin yüzde 60'ını oluşturduğu kaydedildi. Belirlenen rakamlara göre Doğu Karadeniz Bölgesi'ne 2010 yılında 30 bin Arap turist gelirken, bu sayının 2011 yılında 65 bine, 2012 yılında 130 bine, 2013 yılında ise 190 bine yükseldiği, son olarak bunun 260 bine ulaştığı vurgulandı.
DOĞU KARADENİZ'DE ARAP TURİZMİNİN ÖZELLİKLERİ
DOKAP'ın hazırladığı rapora göre, bölgeye gelen Arap turistlerin daha çok Trabzon ve Rize'yi tercih ettiği ancak son dönemde yavaş yavaş Giresun, Ordu ve Gümüşhane'nin bazı merkezlerine doğru bir hareket gözlendiği vurgulandı. Hazırlanan raporda, Doğu Karadeniz Bölgesi'nde Arap turizminin özellikleri şöyle sıralandı:
"Bölgeye gelen turistler çoğunlukla kendi ülkelerinde orta gelir grubuna dahildir. Üst düzey gelir grubuna dahil müşterilerin az da olsa bölgeye geldikleri ancak hizmet kalitesinden memnun kalmayarak ziyaretlerini 1-2 gecede tamamlamaktadır.
Bölgeyi ziyaret eden Arap turistler yoğunlukla aile gruplarıdır. Ziyaretlerini 7-14 gün aralığında gerçekleştirmektedir. Memnuniyet durumuna göre süre uzamaktadır.
Bölgede Arap turizmi ile uğraşan acenteler artmaktadır. Ancak profesyonel sayılacak anlamda bu işi yapan firmalar Trabzon'da olup sayıları 9-10 kadardır.
Arap turistlerin beklentileri özellikle güler yüz ve ilgidir. Arap turistlerin bakir turistik yerlere ilgileri fazladır.
Uzungöl, Ayder ve Zigana en çok ziyaret ettikleri yerlerin başında gelmektedir. Günübirlik Rize, Ordu ve Giresun'a gitmektedirler.
Arap turistler uçuş hariç bölgede kişi başına 3 bin dolar harcamaktadır. Bu oran 7-10 günlük ortalama kalış için hesaplanmıştır. Harcamalarını temelde ulaşım, yeme-içme, ulaşım ve araç kiralama için yapmaktadırlar. Bunun dışında alışveriş için yoğun harcama yapanlarda bulunmaktadır. Bazen 5 kişilik bir aile 5 bin-7 bin dolarlık alışveriş yapmaktadır. Alışverişlerde giyim, takı, el sanatları ve hediyelik ürünler başta gelir.
Bölgede Arap yatırımcılarda kendini göstermektedir. Suudi bir yatırımcının iki oteli satın aldığı yeni yatırımlar için girişimde bulunduğu bilinmektedir. Dubai menşeli bir yatırımcının ise beş yıldızlı otel yatırımı için tahsis işlemleri mevcuttur. Ayrıca Uzungöl ve Beşikdüzü gibi merkezlerde teleferik yatırımı için Arap sermayeli şirketler girişimlerde bulunmaktadır." - ORDU
Son Dakika › Güncel › Arap Turizminin Gözdesi Karadeniz - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?