Hakan Bulgurlu, kadınların iş dünyasına katılımlarının artması durumunda ekonomilerin önemli kazançlar sağlayabileceğine vurgu yaparak, "Global ekonomi, zayıf bir büyüme döneminden geçerken, dünya nüfusunun yarısını oluşturan kadın yetenek havuzunu göz ardı edemeyiz. Birçok uluslararası araştırma, kadınların yetkinliklerinden faydalanarak, yetenek çeşitliliğini artırmamız durumunda, şirketlerin de daha başarılı iş sonuçları elde edebileceğini ortaya koyuyor" dedi.
Kadın iş gücü artışının global ekonomik hedeflere ulaşmadaki stratejik önemini geliştirme amacıyla düzenlenen G(irls)20 Zirvesi, 5-6 Ekim 2015 tarihlerinde İstanbul'da gerçekleştirildi. "Ülkem İçin Toplumsal Cinsiyet Eşitliğini Destekliyorum" projesinin mimarı Koç Holding'i temsilen "Değişimin Erkek Şampiyonları" panelinde konuşan Arçelik A.Ş. Genel Müdürü Hakan Bulgurlu, "Özel hayatlarında ve iş dünyasında birçok engeli aşmak zorunda kalan kadınlar için cinsiyet eşitliğini sağlayacak politikalar geliştirmek, insan haklarının temel gereği olmasının ötesinde, ekonomik büyümeyi hızlandırmak için de hayati önem taşıyor" dedi.
Kadınların iş dünyasına katkısının artması durumunda ekonomilerin de önemli kazançlar sağladığına dikkat çeken Bulgurlu, şöyle devam etti: "Dünya ekonomisi, zayıf bir büyüme döneminden geçerken nüfusun yarısını oluşturan kadın yetenek havuzunu göz ardı edemeyiz. Bu havuzdan faydalanarak, yetenek çeşitliliğini güçlendirmemiz, şirketlerin de performanslarını artırırken, daha iyi iş sonuçları elde edebileceğimiz anlamına da geliyor. Araştırmalar, kadınların iş gücüne katılımının önemli kazanımlar sağlanacağına işaret ediyor. McKinsey'in 'The Power of Parity' başlıklı raporuna göre, kadınların ekonomiye erkeklerle eşit ölçüde katkı sağladığı bir senaryo, 2025 yılı itibariyle dünya gayrisafi yurtiçi hasılasına 28 trilyon dolar katkı sağlıyor. Credit Suisse'in 'The CS Gender 3000: Women in Senior Management' raporu ise yönetiminde cinsiyet ve etnik çeşitlilik sağlayan şirketlerin faaliyet karlarının artacağına işaret ediyor."
Erkeklerin iş dünyasında sahip olduğu gücü, kadınların varlıklarını her kademede desteklemek adına kullanması gerektiğini vurgulayan Bulgurlu, "Koç Topluluğu, toplumsal cinsiyet eşitliğinin tesis edildiği bir Türkiye için kararlı ve çözüm odaklı adımlar atıyor; Türkiye çapında bu alandaki uygulamalara öncülük ediyor; kadınların iş dünyasına katılımını artırmak, kurumsal kültürü dönüştürmek ve en üst düzey standartları oluşturmak amacıyla inovatif ve geniş kapsamlı bir dizi politika geliştiriyor" dedi.
Hakan Bulgurlu, Koç Holding'in, 2006 yılında başlattığı "Ülkem İçin Projesi"nin 2015 – 2017 yılı temasını 'Ülkem İçin Toplumsal Cinsiyet Eşitliğini Destekliyorum' olarak belirlediğini, ayrıca, BM Kadın Birimi tarafından yürütülen HeForShe kampanyasının Türkiye'deki yerel ortağı olarak tüm erkekleri toplumsal cinsiyet eşitliği ve kadın hakları için değişimin savunucusu olmaya çağırdığını da hatırlattı.
Hakan Bulgurlu sözlerini şöyle sürdürdü: "Arçelik A.Ş. olarak, Topluluk politikalarıyla uyumlu şekilde genç kızların ve kadınların iş dünyasına kazandırılması ve bu alandaki varlıklarının güçlenmesi için uygulamalar geliştiriyoruz. Staj programları için genç kızlarımızı önceliklendiriyor, yeni işe alımlarımızda kadınların oranlarını artırıyoruz. Üst düzey kadın yönetici sayımızda da anlamlı artışlar gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. Öte yandan kadınların iş ve aile hayatlarındaki dengeyi sağlamaları için destekleyici projeler hayata geçiriyor, sürekli eğitimlerle kariyer planlamalarına katkı sağlıyoruz."
G(irls)20 Zirvesi'nin genç kızların ve kadınları iş dünyasında güçlendirmek için atılacak adımları ele almak üzere önemli bir fırsat sunduğunu belirten Bulgurlu, iş dünyasının bu alanda geliştirebileceği politikalar hakkında da konuştu. Kreşler ve yaşlılar için bakım evleri gibi destekleyici mekanizmalar ve kadınların iş-aile dengesini kurabilmeleri için çalışma hayatına ara verebilecekleri programlar geliştirmenin önemine vurgu yapan Bulgurlu, "Genç kızların ve eğitim sisteminin dışında kalmış kadınların öğrenimlerini desteklemek, cinsiyet eşitliği konusunda eğitmenlerimizi de eğitmemiz, yetiştirmemiz gerekiyor. Bununla birlikte iş dünyasının kadınların yönetici seviyesindeki temsilini artırmak amacıyla taahhüt ve hedefler belirlemesi de kritik önem taşıyor" dedi.
Son Dakika › Güncel › Arçelik A.Ş. Genel Müdürü G(irls)20 Zirvesi'nde Konuştu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?