Artık Bebekleri Toprağa Vermek İstemiyorum" - Midilli - Son Dakika
Güncel

Artık Bebekleri Toprağa Vermek İstemiyorum" - Midilli

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ : Midilli'deki Agio Panteleimona mezarlığı Mezarlık görevlisi Hristos Mavrahilis ile röportaj FURKAN NACİ TOP - Türkiye ve Avrupa Birliği (AB) arasındaki mutabakatın yürürlüğe girmesinin ardından bir ay geride kalırken, Ege Denizi'ni aşarak Avrupa yolculuklarında hayatlarını kaybeden birçok kişiyi defneden Midilli'deki kabristan görevlisi Hristos Mavrahilis, gelecekte yeni trajedilerin yaşanmamasını umut ediyor.

21.04.2016 12:29

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ :

Midilli'deki Agio Panteleimona mezarlığı

Mezarlık görevlisi Hristos Mavrahilis ile röportaj FURKAN NACİ TOP - Türkiye ve Avrupa Birliği (AB) arasındaki mutabakatın yürürlüğe girmesinin ardından bir ay geride kalırken, Ege Denizi'ni aşarak Avrupa yolculuklarında hayatlarını kaybeden birçok kişiyi defneden Midilli'deki kabristan görevlisi Hristos Mavrahilis, gelecekte yeni trajedilerin yaşanmamasını umut ediyor.

Yaklaşık 120 Müslümanın defnedildiği kiliseye ait Midilli'deki Agio Panteleimona mezarlığında yaklaşık 6 yıldır çalışan Mavrahilis, şimdiye kadar yüzlerce kişiyi defnettiğini ve artık bu duruma alıştığını söyledi.

Mavrahilis, göç yolunda hayatlarını kaybeden 8 bebeğin de burada defnedildiğini belirterek, "Artık umarım bu ölümler sona erer. İster Müslüman olsun ister Hristiyan, bir yaşında bir bebeği toprağa vermek berbat bir his. İşim de olsa, bu duruma alışmış da olsam, bir yaşında bir bebeği toprağa vermenin ağırlığı çok büyük." şeklinde konuştu.

Mezarlıktaki Müslümanların bir kısmının kimliğinin belli olmadığını dile getiren Mavrahilis, yine de akrabalarının DNA testi yoluyla yakınlarını tespit edebileceklerini dile getirdi.

Mahravilis, İngiltere'de yaşayan Suriyeli bir kişinin bir yakınını aradığını anlatarak, "Önce Türkiye'ye gitmiş. Orada karşıya geçtiğini öğrenmiş. Sonra burada DNA testiyle aradığı kişiyi buldu." dedi.

Mezarlığa defnedilenler tamamen adadaki Suriyeli bir imam tarafından İslami usullere göre gömülürken, mezarların baş taraflarının kıbleye dönük olmasına da dikkat ediliyor. Adada ayrıca, hayatını kaybeden göçmenler için belediyeye ait şu an tadilatta olan bir mezar alanı bulunuyor.

Mezarları başında oyuncak bebekler

Nispeten bakımsız olan mezarların etrafı briketlerle çevriliyken, kimi mezar taşlarında Yunanca'da kimliği belli olmayan anlamına gelen "agnostos" veya küçük anlamına gelen "mikro" yazıyor. Çocuklara ait olan mezarların başlarına ise bazı ziyaretçiler tarafından oyuncak bebekler bırakılmış.

Şu ana dek 400'den fazla göçmenin hayatını kaybettiği Ege Denizi'nde Yunan adalarına geçişler mutabakatın ardından önemli ölçüde azalarak günde 5 bin kişiden, ortalama 100'ün altına kadar geriledi. Ege'de en son 9 Nisan'da Sakız Adası açıklarında bir botun devrilmesinin ardından 4'ü kadın, 1'i çocuk 5 kişi hayatını kaybetmişti.

Düzensiz göç ve insan kaçakçılığıyla mücadele amacıyla Türkiye ile AB arasında 18 Mart'ta Brüksel'de mutabakata varılmıştı. 4 Nisan'da uygulamaya giren mutabakata göre, Türkiye, kendi topraklarından Yunan adalarına 20 Mart'tan itibaren geçtiği ka

Artık Bebekleri Toprağa Vermek İstemiyorum" - Midilli
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Artık Bebekleri Toprağa Vermek İstemiyorum' - Midilli - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement