Uludağ Üniversitesi (UÜ) Ziraat Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. N. Alper Kumral, Marmara Bölgesi başta olmak üzere ülke genelinde görülen şiddetli yağışların, tarımsal ürünlerin hem miktarını hem de kalitesini düşürerek çok büyük ekonomik kayıplara neden olduğunu bildirdi.
Kumral, yazılı açıklamasında, yağışlar sonucunda geçen mayıs ayında dikilen domates, biber ve benzeri sebzelerin su altında kaldığını veya gelişemediğini, bunun sonucunda söz konusu fidelerin yeniden dikildiğini belirtti.
Yoğun yağış ve bazı yörelerdeki dolunun, özellikle kirazda çatlamalara neden olduğunu anlatan Kumral, ortaya çıkan "kara leke" hastalığının elma ve armutta çok önemli enfeksiyonlara yol açtığını bildirdi.
Kumral, "halkalı leke" hastalığının zeytinde ikinci bir enfeksiyona yol açarak yaprak dökümüne neden olduğunu, ilaçlama yapılamadığı için zeytin güvesinin de çok yüksek düzeyde çiçek zararına ortam hazırladığını ifade etti.
Aşırı yağışların ayrıca, mısır, ayçiçeği ve benzeri tarla ürünlerinin tohum ekiminin zamanında yapılamamasına, gelişim geriliğine neden olduğunu belirten Kumral, hayvanlar için önemli kaba yem kaynakları olan fiğ ve yonca hasadının zamanında gerçekleştirilememesine, hasat edilenlerin ise toplanamadan tarlada çürümesine yol açtığını anlattı.
Kumral, bu süreçte tarımsal ilaç kullanımının da artığına dikkati çekerek, "Yoğun yağışla birlikte bahçe ve tarlalarda aşırı bir yabancı ot gelişimi gözlenmiş ve bu da gerek işçilik giderlerini gerekse herbisit kullanımını artırmıştır. Yoğun yağışların ardından hava sıcaklıklarının birden bire artması sonucu ortaya çıkan yüksek nem birçok bahçe ve tarla ürününde hastalık gelişimi için çok uygun ortam bir ortam oluşturmuştur. Bu da zorunlu olarak üreticilerin daha fazla fungusit kullanmasına yol açmıştır" değerlendirmesinde bulundu.
Tarımsal ürünlerin hem kalite hem de miktarının düştüğünü vurgulayan Kumral, "Meteoroloji Genel Müdürlüğünün uzun yıllar ortalamaları incelendiğinde 2014 yılı mayıs ve haziran aylarında meydana gelen ve Marmara Bölgesi başta olmak üzere ülkemizin çoğu yöresinde görülen bu anormal hava koşulları tarımsal ürünlerin hem miktarını hem de kalitesini düşürerek çok büyük ekonomik kayıplara neden olmuştur. Bu nedenle üreticilerimiz, söz konusu hava koşullarının artçı etkilerinden korunmak ve kayıplarını en aza indirmek amacıyla yapmaları gereken uygulamalar hakkında bilgi almak için gerek fakültemize gerekse diğer kamu kurum ve kuruluşlarına başvurabilirler" görüşüne yer verdi. - Bursa
Son Dakika › Güncel › Aşırı Yağış, Tarımsal Ürünlerin Kalitesini ve Miktarını Düşürdü' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?