Genelkurmay Başkanlığı, T-129 ATAK helikopterlerini Ankara Güvercinlik'teki Kara Havacılık Komutanlığı'nda basına tanıttı.
ÜÇÜNCÜ ÜLKELERE DE SATIŞI YAPILACAK
T-129 ATAK helikopterleri, Ankara Güvercinlik'teki Kara Havacılık Komutanlığı'nda düzenlenen gösteri uçuşu ile basın mensuplarına tanıtıldı. ATAK programı çerçevesinde Türk Silahlı Kuvvetleri için Türkiye'nin coğrafi ve iklim koşullarına göre tasarlanan, TUSAŞ ve AgustaWestland ortak üretimi taarruz ve taktik keşif helikopteri olan T-129 ATAK, Agusta A129 Mangusta helikopterinin gövdesinin çeşitli aksamlarının değiştirilmesi ve özgün silah ve yazılım sistemlerinin entegre edilmesiyle meydana geldi. Milli bir proje olan T-129 ATAK helikopter projesinin Türkiye'nin yıllar içerisindeki artan taarruz helikopter ihtiyacını karşılayacağı ve çok sayıda ülkeden ATAK helikopterine yönelik talep geldiği belirtildi. Bu kapsamda üçüncü ülkelere satışı yapılacak olan T-129 ATAK helikopteri, havacılık sektöründeki en son modern teknoloji kullanılarak üretildi.
DENİZ SEVİYESİNDE YAKLAŞIK 3 SAAT HAVADA KALIYOR
T-129 ATAK helikopteri, iki pilotun da maksimum çevresel görüşe sahip olduğu tandem adı verilen önlü-arkalı kokpit dizaynı, üstün manevra kabiliyetine sahip ana rotor sistemine ve her biri bin 292 beygir güç üretilebilen, beka kabiliyetini arttıracak yüksek performanslı iki adet motor ile teçhiz edildi. 750 litrelik depo kapasitesi ile standart atmosferlik şartlarda deniz seviyesinde yaklaşık 3 saat havada kalabilen helikopter, 156 deniz milli seyir suratı ile 510 kilometrelik uçuş menziline sahip.
İLERİ DERECE GECE GÖRÜŞ SİSTEMİ
T-129 ATAK helikopteri, beş palli ana rotor sistemi, tekerlekli ana giriş takımları, güçlü ileri teknoloji motoru, yeni hedef tespit sistemi, entegre kask sistemi, etkin hassas ve özgün silah sistemi, sayısal kokpit mimarisi, göreve bilgisayarları ve gelişmiş uçuş ve atış kontrol sistemleri ile yüksek irtifa koşullarında üstün performansla 3 saat havada kalış süresi uzun menzile ve her türlü hava koşullarında gece-gündüz hareket edebilme kabiliyetine sahip. ATAK helikopterinin yeni nesil gece görüş sistemi sayesinde gece çok az ışıklı ortamlarda dahi yapılan uçuşlarla görüş imkanları artarken, gelişmiş termal görüş sistemi sayesinde ise uzak mesafelerde tespit ve teşhis edilerek ateş altına alıyor.
'MIZRAK' VE 'CİRİT' FÜZELERİ BÜYÜK BİR HASSASİYETLE VURUŞ İMKANI SAĞLIYOR
Tamamen milli imkanlarla üretilen kasta entegre görüş sistemi "Avcı" ile de ihtiyaç duyulan tüm uçuş ve referans bilgileri pilotun gözünün hemen önündeki vizöre taşınabiliyor, böylece uçuş ekibi dikkatinin çoğunu helikopter dışına kanalize edebiliyor. Avcı sistemi, helikopterin burun kısmında bulunan 20 milimetrelik topun pilotun bakmakta olduğu noktaya, yapılan baş hareketi ile aynı anda yönelmesini sağlıyor ve bu sayede pilota düşmandan önce ateş etme imkanı kazandırıyor. Ayrıca 'Mızrak' ve 'Cirit' füzeleri ile roket atış imkanı yapabiliyor. 'Mızrak' ve 'Cirit' füzeleri 8'er kilometre menzili ve sadece 1 metre sapma hatası gibi büyük bir hassasiyetle vuruş imkanı sağlıyor.
T-129 ATAK helikopterinde silah sistemi olarak 76 adete kadar 70 mm roket, 500 adete kadar 2 mm top, 8 adete kadar uzun menzilli güdümlü tanksavar füzesi Mızrak, 12 adete kadar güdümlü Cirit ve 4 adete kadar havadan havaya Stınger füzesi mevcut.
Son Dakika › Güncel › Atak T-129 Taaruz Helikopteri Basına Tanıtıldı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Yorumlar (10)