Eskişehir'de, Anadolu Üniversitesi (AÜ) Fen Fakültesi'nin 20. kuruluş yıl dönümü kapsamında 'Bilgisayar Destekli İlaç Tasarımı' semineri verildi.
Kongre Merkezi Mavi Salon'da düzenlenen seminer, Kadir Has Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Genetik ve Bio-İnformatik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Kemal Yelekçi tarafından verildi. Yelekçi, vücudun ilaç karşısında gösterdiği reaksiyonlardan bahsederek, Türkiye'nin ilaç tasarımı ve üretimi konusunda dünyanın gerisinde kaldığını söyledi. Genetik bilimi, DNA ve ilaç ilişkisini açıklayan Yelekçi, son yıllarda genetik ve tıp biliminin gelişerek çok büyük önem kazandığını ve bu nedenle de ilaç tasarımı ve üretiminin de önem kazandığını aktardı.
ABD'de yürütülen 'Human Genom Project' ile ilgili de bilgi veren Yelekçi, projenin insanların gen haritasını ortaya çıkarmak için yürütüldüğünü kaydetti. Gen üzerine yapılan çalışmaların son yıllarda çok büyük artış gösterdiğini vurgulayan Yelekçi, "Şu an dünyada 4 tane büyük gen bankası bulunuyor. Bu bankalarda saklanan gen sayısı her geçen yıl katlanarak artıyor. Dünyada gen üzerine yapılan çalışmalar da buna paralel olarak artış gösterirken Türkiye'de ortaya konan çalışmalar yetersiz kalıyor" dedi.
Yelekçi, ilaç tasarımının geçtiğimiz yıllarda çok daha zor şartlarda yapıldığını ve ilaç tasarımında bilgisayar desteğinin çok büyük önem arz ettiğini anlatarak şöyle konuştu:
"Bir ilacın tasarımı ve üretiminde 20 binden fazla negatif olasılık var. Yani bir ilacı üretmek için 20 binden fazla olumsuz sonuçla karşılaşabilirsiniz. Bu da çok uzun bir süre ve harcanan para demek. Bilgisayar destekli tasarımda ise, elde ettiğiniz sonuçlar veri tabanına kaydediliyor ve hem zamandan hem de paradan tasarruf ediyorsunuz." - ESKİŞEHİR
Son Dakika › Güncel › Aü'de 'Bilgisayar Destekli İlaç Tasarımı' Semineri - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?