Avukat Akyüz: Engin Alan'a 28 Şubat Eziyeti - Son Dakika
Güncel

Avukat Akyüz: Engin Alan'a 28 Şubat Eziyeti

Avukat Akyüz: Engin Alan\'a 28 Şubat Eziyeti

Balyoz Davası kapsamında halen tutuklu bulunan MHP İstanbul Milletvekili Engin Alan, 28 Şubat Soruşturması kapsamında da tutuklandı Balyoz Davası kapsamında halen tutuklu bulunan MHP İstanbul Milletvekili Engin Alan, 28 Şubat Soruşturması...

22.10.2012 18:03

Balyoz Davası kapsamında halen tutuklu bulunan MHP İstanbul Milletvekili Engin Alan, 28 Şubat Soruşturması kapsamında da tutuklandı Balyoz Davası kapsamında halen tutuklu bulunan MHP İstanbul Milletvekili Engin Alan, 28 Şubat Soruşturması kapsamında da tutuklandı. Alan hakkında Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 4 ay önce verilen tutuklama kararı ancak bugün yüzüne okunabildi. Avukatı Yakup Akyüz ise Alan'ın İstanbul'dan tutukluluk kararının yüzüne okunması için Ankara'ya getirilmesini, "28 Şubat eziyeti" olarak değerlendirdi.

"Balyoz Planı Davası'nda tutuklu bulunan Alan, sabah saatlerinde, 28 Şubat Soruşturması kapsamında ikinci kez Ankara Adalet Sarayı'na getirildi. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü 28 Şubat Soruşturması'nda, "Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ni cebren devirmek, hükümetin görevlerini kısmen veya tamamen engellemek, engellemeye teşebbüs etmek, darbeye teşebbüs etmek" suçlamaları yöneltilen Alan, TMK'nın 10. Maddesiyle görevli Hakim Nihal Uslu tarafından sorgulandı.

Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nin duruşma salonundaki sorguya Alan'ın avukatı Yakup Akyüz de katıldı. Eylül 1996 ile Ağustos 2000 arasında Genelkurmay Başkanlığı Özel Kuvvetler Komutanlığı yaptığını ifade eden Alan, atılı suçlamalara ilişkin dönemde, sınır ötesinde, Kuzey Irak'ta PKK terör örgütüyle macadele ettiğini anlattı. " Batı Çalışma Grubu'na dair hiçbir çalışmadan haberdar olmadığını" kaydeden Alan, suçlamaları reddetti. Hakim Uslu, Alan'ın, üzerine atılı Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ni cebren devirmek, hükümetin görevlerini kısmen veya tamamen engellemek, engellemeye teşebbüs etmek, darbeye teşebbüs etmek" suçlamalarından tutuklanmasına karar verildiğini açıkladı.

-KARAR İSTANBUL'DA DA OKUNABİLİRDİ -

Tutuklama kararının gerekçesinde, Alan'ın, 5237 sayılı TCK'nın 312. maddesi, mülga 765 sayılı TCK'nın 147. maddesinde belirtilen eylemleri işlediğine dair kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösterir olguların bulunması, sevk maddesinde belirtilen eylemler için öngörülen cezaların alt ve üst sınırları, adli kontrol kararının yetersiz kalacağı ve eylemlerin TCK'nın 100/3 (a) maddesinde sayılan katalog suçlardan olmasının dikkate alındığı kaydedildi.

28 Şubat Soruşturması'nı yürüten savcılar, soruşturma kapsamında ifadesini aldıktan sonra tutuklama talebiyle sevk ettikleri Alan'ın nöbetçi hakimlik tarafından serbest bırakılmasına itirazda bulunmuştu. İtirazı, Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nce karara bağlayan mahkeme, "atılı suçun niteliğini" dikkate alarak, Alan hakkında "yakalama kararı" çıkartmıştı. Balyoz Davası nedeniyle Silivri Cezaevi'nde tutuklu bulunan Alan'ın avukatı Yakup Akyüz, 4 aydır kendilerine tutuklama kararıyla ilgili bir tebligat gelmediğini belireterek, "Müvekkilim zaten tutuklu, 18 yıl hapis cezası verilmiş, kaçma şüphesi bulunmayan biri yeniden tutuklanıyor. Üstelik bu kararı 4 aydır bir türlü tebliğ edemiyorlar. Tutukluluk kararı yüzüne okunsun diye İstarnbul'dan Ankara'ya geliyoruz, bu resmen 28 Şubat eziyedi" dedi. İstanbul'da da TMK'nın 10. maddesiyle görevli mahkemelerin bulunduğunu ve bu kararın bu mahkemeler tarafından da okunabileceğine dikkat çeken Akyüz, 4 ay önce çıkan tutukluluk kararını gazetelerden öğrendiklerini belirtti.

Tutuklama kararının verilmesinden sonra müvekkilinin en geç 24 saat içinde hakim karşısına çıkması gerektiğini ifade eden Akyüz, "Bu kadar süre geçiyor üzerinden haberimiz olmuyor, bu da insan özgürlüğünü hafife alan hukuk darbesidir" diye konuştu. - Ankara

Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel Avukat Akyüz: Engin Alan'a 28 Şubat Eziyeti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement