Bakan Bozdağ'ın AP Türkiye Raportörü Piri'yi Kabulü - Son Dakika
Güncel

Bakan Bozdağ'ın AP Türkiye Raportörü Piri'yi Kabulü

Adalet Bakanı Bozdağ: "23. ve 24. fasıllarda AB blokajı var. Ama biz blokaja rağmen reformlar konusunda en ufak bir geri adım atmıyoruz.

11.12.2014 17:22

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, "23. ve 24. fasıllarda AB blokajı var. Ama biz blokaja rağmen reformlar konusunda en ufak bir geri adım atmıyoruz. Fasıl açılsa tüm kriterlerin karşılandığı görülür. Biz kendi yapacaklarımız konusunda herhangi bir blokaj uygulamıyoruz. Uygulamamız da düşünülemez. Çünkü biz bunları kendi insanımız için yapıyoruz" dedi.

Bozdağ, Avrupa Parlamentosu (AP) Türkiye Raportörü Kati Piri ve beraberindeki heyeti kabul etti ve Piri'ye yeni görevinde başarılar diledi.

AB üyeliğinin Türkiye için stratejik bir hedef olduğunu belirten Bozdağ, "Bugüne kadar kimi engellerle bu üyelik gerçekleşmemiş olsa da biz bu hedeften vazgeçmeyeceğiz. Şu anki hedefimiz, ilgili fasılların açılmasıdır. Özellikle 23. faslın açılması, demokratikleşme ve reform süreçleri açısından oldukça önemli olacaktır" diye konuştu.

Piri de raportör olarak ilk ziyaretini gerçekleştirdiğini, Türkiye'de siyasetçiler ve sivil toplum kuruluşları ile görüştüğünü, bu görüşmelerden edindiği bilgilerin taslak raporunun temelini oluşturacağını söyledi.

Demokratikleşme ve reform süreçleri açısından önemli bakanlıklardan birinin Adalet Bakanlığı olduğuna işaret eden Piri, "Biz de istişareden yanayız ve bunu önemsiyoruz. Mevzuat alanında karşılıklı işbirliği kapsamında ihtiyaç olan teknik desteği vermekten mutluluk duyarız. Biz önceki dönemde de 23. faslın açılmasını istemiştik. Bu çağrımızı tekrarlayacağız. Ancak bu fasıllar üzerinde var olan blokaj Türkiye'nin demokratikleşme süreçlerini olumsuz etkilemez" değerlendirmesinde bulundu.

-AB İlerleme Raporu

Görüşmede, ilerleme raporundaki bazı konular da gündeme geldi.

Bakan Bozdağ, işbirliğinin önemini vurgulayarak, "23. ve 24. fasıllarda AB blokajı var. Ama biz blokaja rağmen reformlar konusunda en ufak bir geri adım atmıyoruz. Fasıl açılsa tüm kriterlerin karşılandığı görülür. Biz kendi yapacaklarımız konusunda herhangi bir blokaj uygulamıyoruz. Uygulamamız da düşünülemez. Çünkü biz bunları kendi insanımız için yapıyoruz" dedi.

HSYK'da 2010 referandumunun ardından yapılan değişiklikle Kurulun yapısının katılımcı bir hale getirildiğini anlatan Bozdağ, kurulun çoğulcu bir yapıya kavuştuğunu belirtti.

Bozdağ, üyelerin çalışacağı dairelere genel kurulda yapılan seçimle karar verildiğini, Adalet Bakanının kurul başkanı olarak sadece genel kurul toplantılarına katıldığını, disipline ilişkin oylamalara katılmadığını söyledi.

Yapılan değişikliğin bilinçli olarak Avrupa'ya yanlış aktarıldığını kaydeden Bozdağ, "Süreçler incelendiğinde kurulun bağımsız olduğu ve yürütmenin kurul üzerinde hiç bir etkisinin olmadığı açıkça görülür. Bu konuda bazıları bilinçli olarak yanlış bir algı oluşturmaya çalışıyor. Mevcut HSYK yapısı, AB üyesi ülkelerdeki yapılardan çok daha fazla katılımcı ve demokratik yapıya sahip. Bize 'AB'nin HSYK'ya ilişkin bir standardı var ve siz de buna uyun' denilirse biz uyarız ama AB'de bu yok. Ülkelere göre değişen farklı yapılar var" ifadelerini kullandı.

- "AİHM bu süreyi makul buldu"

Bozdağ, ayrıca, Terörle Mücadele Kanunu konusunda bugüne kadar çok değişiklik yapıldığını, gelecek süreçte de bazı değişiklikler planlandığını dile getirdi.

Tutukluluk süresinin 5 yıla inmesine karşın ilerleme raporunda eleştiri konusu yapıldığını anımsatan Bozdağ, "AİHM'in İngiltere'ye ilişkin bir kararında 5 yıl 6 ay olan tutukluluk süresi konusunda İngiltere'ye ihlal verilmedi. Yani AİHM bu süreyi makul buldu. Ancak ilerleme raporunda 5 yıla ilişkin düzenleme konusunda eleştiri yapılmıştı. Umarım bir sonraki raporunuzda bu durumu değerlendirirsiniz" dedi.

Bakan Bozdağ, Yargıtay ve Danıştay'a yeni daireler kurulması ve yeni üyeler atanmasına ilişkin çalışmanın iş yükü nedeniyle yapıldığını anlattı.

Üyelerin HSYK tarafından seçileceğini belirten Bozdağ, "Yürütmenin bu seçimlerde herhangi bir rolü söz konusu değil. Şuan Yargıtay ceza dairelerinde bekleyen 760 bin dosya, 220 bin hukuk dosyası var. Başsavcılıkta ise 353 bin dosya var. Bu düzenleme ile sadece ceza dairesi kurulmaktadır. Bunun nedeni ise var olan dosya sayısıdır" ifadelerini kullandı.

Bozdağ, yüzde 10'luk seçim barajı konusuyla ilgili de Hükümetin geçen yıl 3 ayrı teklif sunduğunu, ancak diğer partilerin konu hakkında görüş belirtmediğini aktardı.

Konunun hem Anayasa Mahkemesi hem de AİHM'e taşındığını dile getiren Bozdağ, şunları kaydetti:

"Bu iki mahkeme de baraj konusunu anayasaya aykırı bulmamış ve hak ihlali görmemiş. Baraj konusu TBMM işidir. Seçime bir yıldan az süre varken yapılan düzenlemeler uygulanmaz diye anayasa kuralı da var. Tüm bu gerçeklere rağmen Anayasa Mahkemesi bu konuyu gündeme alınca tartışma çıktı. Biz sadece Anayasa Mahkemesinin yaptığının anayasaya aykırı olduğuna ilişkin itiraz ediyoruz. Yoksa baraj konusuna ve indirilmesine bir itirazımız yok. Seçime 6-7 ay var ve Anayasa Mahkemesi seçim barajı konusunda karar vermek istiyor. Bu doğru değil."

Bakan Bozdağ, Venedik Komisyonu ile çalışma konusunda kararlılıkla hareket ettiklerini de belirterek, yeni anayasa konusu gündeme geldiğinde komisyonun en önemli partnerleri olacağını sözlerine ekledi. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Bakan Bozdağ'ın AP Türkiye Raportörü Piri'yi Kabulü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement