Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, '-' Bizim şuanda yarışmamız gereken ülkeler artık Tunus, Mısır, çevre ülkeler falan değil. Yarışmamız gereken İtalya, İspanya, Fransaö dedi.
Günay, Nevşehir'in Ürgüp ilçesinde Perissia Oteli'nde bakanlığı tarafından düzenlenen 'Kapadokya Turizminin Bugünü ve Geleceğiö konulu çalıştaya katıldı.
Çalıştayda bakanlık olarak turizmdeki hedeflerini anlatan Günay, turizme başladıklarında Yunanistan seviyesine gelebilmenin büyük hayal olduğunu, ancak bugün Türkiye'ye gelen turist sayısının neredeyse Yunanistan'ı ikiye üçe katladığını söyledi.
Günay, daha önce Mısır'ı bir turizm ülkesi olarak gördüklerini ancak şuanda Türkiye'ye gelenlerin sayısının Mısır'a gelenlerin üç katına çıktığını kaydetti.
Turizmde hedeflerinin İtalya, İspanya ve Fransa olduğunu belirten Günay şöyle devam etti:
'İtalya'ya bakın, İtalya'ya gidenlerin, Roma'ya gidenlerin aklına denize girmek gelmiyor herhalde. Floransa deniz kıyısında değil. İnsanlar bu bölgelere akın akın gidiyorlar. Nedir bu' Oradaki tarihsel ve kültürel varlıkları çok daha şık bir zarf içinde sunma konusunda önemli bir beceri elde etmiş bu ülkeler. Bu ülkeler derken altını çiziyorum, bu ülkeler artık turizmde bizim yarışmamız gereken ülkeler. Biz turizme başladığımız zaman Yunanistan seviyesine gelmek bizim için büyük bir hayaldi. Mısır bize büyük bir turizm ülkesi olarak görünüyordu. Şu anda Türkiye'ye gelenlerin sayısı, Mısır'a gelenlerin üç katına çıktı. Mısır 10'lar civarında dolaşıyor, Türkiye 30'lar civarına çıktı. Yunanistan'ı 2'ye 3'e katlıyor neredeyse Türkiye. Bizim şuanda yarışmamız gereken ülkeler artık Tunus, Mısır, çevre ülkeler falan değil. Yarışmamız gereken İtalya, İspanya, Fransa. Bizim artık yapacağımız İtalya'da ne oluyor, İspanya'da ne oluyor, Fransa'da ne oluyor, bakıp aynısını Türkiye'ye yapmaya çalışmak. Bu çerçevede bizim işin içine tarihsel ve kültürel varlıkları daha fazla katmamız ihtiyacı artık dayattıö
Turizmcilerden kültürel varlıkları, geleneksel el sanatlarını, yeme içme zenginliğin turizme katmalarını isteyen Günay, bu kültürel zenginliklerin işin içine çok katılması halinde, ülkenin turizminin o kadar farklı hale geleceğini, daha yüksek gelir elde edebilir hale gelinebileceğini dile getirdi.
Yeni bir bilinç geliştirmeye çalıştıklarını belirten Günay, deniz kıyısında ağaç boyunu geçmeyen bir yatırım konsepti geliştirmeye çalıştıklarını söyledi.
Günay, ? Anadolu içinde de çevrede bir tarihsel ve doğal bir varlık varsa, tarihsel ve doğal varlığın yüksekliğini, görüntüsü bozmayan bir biçimde, tarihsel bir mekanı kullanacaksanız, onun doğasına, dokusuna uygun malzeme kullanarak, uygun bir yerleşim düzeni içinde yapalım diye uğraşıyoruz. Böyle bir yeni anlayışı da geliştirmeye çalışıyoruzö diye konuştu.
Türkiye'nin neresinde olursa olsun, turizm yatırımı yapanların, kalkınmada çok öncelikli bölgelerdeki bütün yatırım teşviklerinden, imkanlardan yararlanacaklarını da bildiren Günay, 'Kültür turizm bölgesinde, Türkiye'nin neresinde olursa olsun, turizm yatırımı yapanlar, 5'nci bölgedeki, yani kalkınmada çok öncelikli bölgelerdeki bütün yatırım teşviklerinden yatırım imkanlarından yararlanacaklar. Bu iyi bir gelişme. Bu çerçevede mesela Nevşehir 4'ncü bölgede şuanda. Nevşehir'deki öteki yatırımlar 4'üncü bölgeden yararlanırken, Kapadokya'da kültür turizm koruma geliştirme bölgesinde turizm yatırımı yapanlar 5'inci bölgeden yatırım imkanlarından yararlanmış olacakö şeklinde konuştu.
Yerel yöneticilerden her şeyi Ankara'dan beklememelerini isteyen Günay, şunları söyledi:
'Her şeyin Ankara'ya gelmesi, her şeyin basına çıkması, her şeye bakanın, müsteşarın, genel müdürün buraya koşup gelmesi gerekmez. Buradaki yerel yönetici arkadaşlardan da, buradaki tüm etkili, yetkili arkadaşlardan da bu alanlar da biraz daha dikkatli biraz daha duyarlılık istemek gibi hakkımız var. Derinkuyu'da, Kaymaklı'da 200 bin 300 bin 500 bin insanın gelip gittiğini söylediler bana. Kaymaklı Yer altı Şehrinin girişinde orada kahvehanemsi bir mekanın önünde oturan turistlerden utandım. Derinkuyu'da da şehrin ortasında 10 yıl önce bizim bakanlık bir çarşı yapmış. Şuanda ne olduğu belirsiz. Doğru düzgün kullanılmıyor. Böyle bir şey olmaz. Yani ilgili arkadaşlarım şimdiye kadar bu dosyayı alıp, Ankara'nın yoluna düşmemişlerse çok teessüf ederimö
Çalıştayda Kapadokya bölgesinin kendini dünyada kendi doğal varlığı ile iyi tanıttığını, ancak alt yapı konusunda çalışmalar yapılması gerektiğini söyleyen Nevşehir Valisi Abdurrahman Savaş da ağırladıkları bir Brezilyalı heyetten, Brezilyalıların Kapadokya'yı bildiğini ancak Türkiye'de olduğunu bilmediklerini öğrendiklerine dikkati çekti. Savaş, bölgenin dünyanın kabul ettiği kültür hazinesine sahip olduğu bilinci ile çalışmakta olduklarını ifade ederken, yaptıkları çalışmaların çoğunluğunun koruma amaçlı olduğunu, doğal tahribata karşı ve insan eliyle tahribata karşı koruma çalışmalarına da önem verdiklerini anlattı.
Çalıştay'ta Vali Savaş Günay'a Hitit testisi ve halı hediye ederken, Ürgüp Belediye Başkanı Fahri Yıldız da içinde kendi resminin bulunduğu tablo hediye etti.
Çalıştaydan önce Nevşehir'in merkeze bağlı Çardak köyündeki, kiliseden dönüştürülen camiyi inceleyen Günay, çalıştayın ardından da Ürgüp'te yapımı tamamlanan Turgut Özal Kültür Merkezi'ni inceledikten sonra Nevşehir'den ayrıldı.
Son Dakika › Güncel › Bakan Günay Nevşehirde - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?