Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, "Namerde muhtaç olmamalıyız, kritik dönemlerde, sıkıntılı süreçlerde Türk savunma sanayinin, Türk Silahlı Kuvvetlerinin ihtiyaç duyduğu kritik bütün silahları Türkiye olarak geliştirmeliyiz anlayışıyla 14 yıldır gece gündüz çalışıyoruz. Kamu-özel-vakıf elele Türk savunma sanayinde çok büyük hamleleri ard arda hayata geçiriyoruz. Allah'a hamdolsun bugün artık bütün dünyaya gururla satabileceğimiz kendi milli piyade tüfeğimizin seri üretimini yaptık ve Türk Silahlı Kuvvetlerimize ilk partiyi teslim ettik. Artık kendi silah sistemlerimizi kendimiz üretiyoruz. Yakında inşallah Altay tankının seri üretimini başlatacağız. Artık kendi tankını kendisi geliştiren bir ülke konumuna, kendi insansız hava aracını dünyada üreten sayılı ülkelerden biri haline geldi Türkiye." dedi.
Işık, Tuzla'daki İstanbul Tersanesi'nde düzenlenen denizaltı kurtarma gemisi TCG Alemdar'ın (A-582) Deniz Kuvvetleri Komutanlığına teslim törenindeki konuşmasında, Mehmet Akif Ersoy'un "Tarihi tekerrür diye tarif ediyorlar/ Hiç ibret alınsaydı, tekerrür mü ederdi?" dizelerinin, tarihin ve insanlığın ibretlik hikayesi olduğunu dile getirdi.
Türkiye Cumhuriyeti'nin tarihten ders çıkaran bir konumda bulunduğunu ifade eden Işık, "Tarihimizden ders çıkararak, aynı acıların tekrar yaşanmaması için büyük bir gayret gösteriyoruz. Bugün aslında bu törenimiz, Atılay, Dumlupınar gibi kazaların yaşanması durumunda aynı acıların yaşanmaması için aldığımız bir tedbirdir. O kazalarda belki bugünkü bizim Alemdar gemimiz elimizde olsaydı ve bugünkü teknoloji olsaydı, pekçok denizcimiz hayatta olabilecekti. Elbette o günleri geri getiremeyiz, ama aynı kazaların bir daha yaşanmaması için tedbir alma imkanımız var. İşte bugün aslında bu gururu bu açıdan yaşıyoruz." diye konuştu.
Işık, bu tür bir denizaltı kurtarma gemisine sahip olmanın Türkiye için önemine işaret ederk, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Türkiye, sadece denizaltı kazalarından dolayı tarihten ders çıkarmıyor. 1. Dünya Savaşı sırasında parasını ödediğimiz halde alamadığımız gemilerimiz, Kıbrıs Barış Harekatı'ndan dolayı Türkiye'ye konulan ambargo, 1990'lı yıllarda terörle mücadeleyi bahane ederek Türkiyeye silah satmaktan kaçınan, imtina eden ülkelerin Türkiye'ye karşı tavrı... Namerde muhtaç olmamalıyız, kritik dönemlerde, sıkıntılı süreçlerde Türk savunma sanayinin, Türk Silahlı Kuvvetlerinin ihtiyaç duyduğu kritik bütün silahları Türkiye olarak geliştirmeliyiz anlayışıyla 14 yıldır gece gündüz çalışıyoruz. 74 Barış Harekatı'ndan sonra ASELSAN, daha TUSAŞ ve diğer şirketlerimiz kuruldu. 14 yıldır kamu-özel-vakıf elele Türk savunma sanayinde çok büyük hamleleri ard arda hayata geçiriyoruz. Allah'a hamdolsun bugün artık bütün dünyaya gururla satabileceğimiz kendi milli piyade tüfeğimizin seri üretimini yaptık ve Türk Silahlı Kuvvetlerimize ilk partiyi teslim ettik. Artık kendi silah sistemlerimizi kendimiz üretiyoruz. Yakında inşallah Altay tankının seri üretimini başlatacağız. Artık kendi tankını kendisi geliştiren bir ülke konumuna, kendi insansız hava aracını dünyada üreten sayılı ülkelerden biri haline geldi Türkiye."
Havacılıkta da önemli mesafeler alındığına değinen Işık, bu yıl silahlı Hürkuş'un Türk Silahlı Kuvvetlerine teslim edileceğini bildirdi.
Işık, milli muharip uçağımın yapımına başlanacağını dile getirerek, "Bugün İngiltere Başbakanı Sayın Theresa May'i Türkiye'yi ziyaret ediyor. İnşallah bugün ziyarette önemli bir imzanın atılmasını bekliyoruz, önemli bir imzaya şahitlik yapacağız; uluslararası işbirliğiyle Türkiye kendi milli muharip uçağını geliştirmiş olacak." dedi.
"Özel sektörümüz bizim en önemli dinamizmimizdir"
Denizcilikte pekçok projenin hayata geçirildiğini anlatan Işık, kritik teknolojilerin yerlileştirilmesinin, geliştirilmesinin ve Türk Silahlı Kuvvetlerinin ihtiyaçlarının yerli ve milli imkanlarının karşılanmasının hedeflendiğini vurguladı.
Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, Türk savunma sanayinin, Türkiye'nin en önemli ihracat kalemlerinden biri haline getirilmeye çalışıldığını belirterek, "Hedefimiz, özel sektörümüzle birlikte dünyada savunma sanayinde söz sahibi ülkelerden biri haline gelmek. Bunun yaparken kesinlikle özel sektörümüz bizim en önemli dinamizmimizdir. Özel sektörümüzü dışlayarak, kalıcı bir başarı elde etmenin mümkün olmadığını biliyoruz. Bunun için bakanlığımızı yeniden yapılandırıyoruz. Tersaneler Genel Müdürlüğümüzü kurduk, bugüne kadarki birikimimizi bundan sonra geliştirerek, güçlendirerek, özel sektörün dinamizmini de içine katarak büyütmeye, geliştirmeye devam edeceğiz. Türk savunma sanayi, Türk Silahlı Kuvvetlerinin ihtiyaçlarını azami ölçüde yerli ve milli imkanlarla sağlayacak her türlü çalışmayı yapmaya devam edecek." diye konuştu.
Türkiye'nin büyümeye, gelişmeye ve güçlenmeye devam edeceğini belirten Işık, "Bu büyümenin, gelişmenin ve güçlenmenin en önemli unsurlarından bir tanesi de hiç kuşkusuz Türk Silahlı Kuvvetlerinin güçlenmesi, büyümesi ve gelişmesidir. Bunun için hükümet olarak elimizden gelen her türlü gayreti göstererek, Türk Silahlı Kuvvetlerimizin dünyanın en güzide ordularından birisi olarak kalmasına ve kendisini daha da geliştirmesi çalışmalarına destek vermeye devam edeceğiz." dedi.
Törende, TCG Alemdar komutanına gemi hizmete giriş belgesi ve komutan flandrası verilmesinin ardından, komutan ant içti. Gemi personelinin sevk edilmesi sonrası, Bakan Işık, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu, İstanbul Tersanesi Yönetim Kurulu Başkanı Ertan Şener ve Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Atilla Çiftçigüzeli ile beraberindekiler gemiyi gezdi.
Son Dakika › Güncel › Bakanı Işık: 'Kendi Silah Sistemlerimizi Kendimiz Üretiyoruz' - Son Dakika
Sizin düşünceleriniz neler ?