Cumhurbaşkanı Erdoğan, paralel yapı okulları kapatılsın dedi, Milli Eğitim Bakanlığı ise hemen harekete geçti.
Paralel yapının yurtdışında 160 ülkede faaliyet gösteren okullarının kapatılması, Milli Eğitim Bakanlığı'na devredilmesi ya da bu okulların yerine başka okulların ikame edilmesiyle ilgili çalışmanın detaylarına ulaşıldı. Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı tarafından önceki gün Bakanlar Kurulu'na sunulan taslağın, şubat ayında tamamlanması ve ardından yasalaşması planlanıyor.
ERDOĞAN GÜNDEME GETİRMİŞTİ
Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçen haftaki Etiyopya ziyareti sırasında Gülen Cemaati'nin bu ülkedeki okullarının kapatılmasını istemişti.
İLK ÖNERİ: AJANS KURULSUN
Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) hazırladığı dosyada ilk öneri, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) benzeri bir ajans kurulması oldu. 'Uluslararası Eğitim Ajansı Başkanlığı' adını taşıyacak ajans, dünyanın her yerinde örgütlenecek. Bağımsız bir başkanlık olacak. Yurtdışındaki yapılanmayı, uzman koordinatörler yürütecek. Ajans, yurtdışına öğrenci götürecek, yabancı öğrencileri Türkiye'ye getirecek. Sivil toplum örgütleriyle işbirliğine gidecek. Yurtdışındaki okulların müfredatını MEB belirleyip ders kitaplarını hazırlayacak. Bir 'çatı' kuruluş olacak ajans, kamudan, genel bütçeden pay alacak. Ayrıca bağış da toplayabilecek, iştirakler kurup alım-satım işleri yapabilecek.
AĞIRLIKLI GÖRÜŞ: VAKIF OLSUN
Öne çıkan bir diğer öneri ise bu çalışma için ajans yerine bir vakıf kurulması. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın da vakıf fikrine sıcak baktığı öğrenildi. 'Uluslararası Eğitim Vakfı' adını taşıyacak vakıfla ilgili detaylar ise şöyle:
SİVİL YAPI: Dünyanın her yerinde devlet okulu kurmanın güçlükleri göz önüne alınarak, sivil bir yapı oluşturulacak. Başka bir devletin eğitim kurumuna sıcak bakmayan ülkelere, Türkiye Diyanet Vakfı gibi sivil kuruluşlarla girilecek.
KANUN ÇIKACAK: Uluslararası Eğitim Vakfı kanunla kurulacak. Bir mütevelli heyeti olacak.
DİPLOMATİK PASAPORT: Vakfın yönetiminde görev yapacak isimler diplomatik pasaport sahibi olacak.
BAŞBAKANLIK DENETİMİ: Doğrudan Başbakanlık tarafından denetlenecek.
HARCIRAH: Yurt dışında görevlendirilecek öğretmenler için Harcırah Kanunu'nda değişiklik yapılacak.
RUHSATLAR İPTAL: Cemaat okullarının özellikle Afrika ve Asya ülkelerinde Türk büyükelçilikleri aracılığıyla ruhsat aldıkları göz önünde bulundurularak, bu vakfa devredilmeyen veya satılmayan okulların lisansları iptal edilecek.
KALİTELİ EĞİTİM: Okulların devredilmediği yerlerde, bu vakıf aracılığıyla kaliteli eğitim ve burs imkânları sunularak, yeni okulların cazibesi artırılacak.
ABD VE AVRUPA: ABD'de ve bazı Avrupa ülkelerinde 'charter okul' formülü işletilecek. Hazır binalar ve okullar satın alınacak veya kiralanacak.
BÜTÇE: Birkaç milyar dolarla bu işin bitirilebileceği, vakfın ayakta kalabilmesi için bir kamu bankasının hisselerinin yüzde 10'unun ve bir devlet üniversitesinin harç gelirlerinin kaynak aktarılabileceği belirtiliyor.
Kaynak : Habertürk
Son Dakika › Güncel › Bakanlık Formülü Buldu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?