Balıkçıların Başkanından Kanun Talebi - Son Dakika
Güncel

Balıkçıların Başkanından Kanun Talebi

Balıkçıların Başkanından Kanun Talebi

Türkiye Su Ürünleri Kooperatifleri Merkez Birliği (Sür-Koop) Genel Başkanı Ramazan Özkaya, denizlerdeki avlanma kuralları için yasalara ihtiyaç duyulduğunu söyleyerek, Su Ürünleri ve Kooperatifler Kanunu'nun bir an önce çıkarılmasını istedi.

07.06.2016 17:37

Türkiye Su Ürünleri Kooperatifleri Merkez Birliği (Sür-Koop) Genel Başkanı Ramazan Özkaya, denizlerdeki avlanma kuralları için yasalara ihtiyaç duyulduğunu söyleyerek, Su Ürünleri ve Kooperatifler Kanunu'nun bir an önce çıkarılmasını istedi.

Aydın'ın Didim İlçesi'ne gelerek Didim Ziraat Odası'nı ziyaret eden Sür-Koop Genel Başkanı Ramazan Özkaya, Didim Ziraat Odası Başkanı Bahattin Gökdemir ile Akköy Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Cengiz Ovalıoğlu tarafından karşılandı. Didim'in şanslı bir bölge olduğunu belirten Ramazan Özkaya, "Balıkçılık çok önemli. Çünkü dünyada herkesin gözü denizlerde. Bizim de denizlere gözümüz gibi bakmamız lazım. O yüzden balıkçılık kooperatiflerine büyük görev düşüyor. Anayasamızda sektör olarak desteklenme var, fakat uygulamada eksikliklerimiz var. Bu sıkıntıların çözülmesi lazım ama maalesef kanunlar çıkmıyor. 1380 sayılı Su Ürünleri Kanunu ile 1163 sayılı Kooperatifler Kanunu, Bakanlık'ta bekliyor. İkisi de bizleri çok ilgilendiriyor. Temennimiz, bu iki kanunun hemen çıkması" dedi.

Filolarının çok güçlü olduğunu ve yüksek seviyede avlanma kapasitelerinin olduğunu aktaran Özkaya, avlanma kapasitesi çoğaldıkça kontrol etmenin zorlaştığını, bunu başarabilmek için kanunlara ihtiyaçlarının olduğunu belirtti. Özkaya, "Dünyaya baktığımızda üçüncü sektör olan kooperatifçilik, dünya tarımına yön vermiş. Amerika'da enerji sektörünün yüzde 70'i, Avrupa'da gıdanın yüzde 65'i kooperatifçi. Biz de Türkiye'de bunu sağlamamız, Avrupa'daki paydaşlarımızla eşit seviyeye gelmemiz lazım. Su ürünlerine baktığımızda da Avrupa'da kooperatifler balığın fiyatını belirleyebilecek güce gelmiş. Pazara müdahale edebiliyor. Yani öyle bir sistem getirilmiş ki, taban ve tavan fiyatı konulmuş. Bizim de Türkiye olarak bu noktaya erişmemiz lazım" dedi. Özkaya Türkiye'de yapı kooperatiflerinden gelen yanlışlardan dolayı kooperatifçiliğe güvensizliğin oluştuğunu, kendilerinin de bu güvensizliği kırmaya çalıştıklarını, kooperatiflerin şeffaf, denetlenebilir ve halk tarafından da güvenilir olması gerektiğini aktardı.

KOOPERATİFLERE YER İSTEDİ

Didim Ziraat Odası Başkanı Bahattin Gökdemir ise Türkiye'de balıkçılığın turizme zarar verdiği algısının olduğunu söyleyerek, "Dünyada durum böyle değil. Balıkçılık, turizmi destekliyor ve değer katıyor. Yerel halkı, içinde bulunduğunuz nimetlerle bütünleştirmezseniz ne turizm olur, ne de tarım olur" diye konuştu.

Gökdemir, kooperatifçiliğin önemli olduğunu söyleyerek, Didim ve Akbük'ün Su Ürünleri Kooperatifleri Merkez Birliği'ne değer katacağına inandıklarını anlattı. Kendilerine barınabilecekleri bir yer verilmesini istediklerini vurgulayan Gökdemir, "Bizim ilçemizdeki su ürünleri kooperatiflerinin barınabilecekleri alanı yok, kiralama yapılmıyor" dedi.

- Aydın

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Balıkçıların Başkanından Kanun Talebi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement