'Barış Konferansında' Rusya'ya Rol Biçildi - Son Dakika
Güncel

'Barış Konferansında' Rusya'ya Rol Biçildi

\'Barış Konferansında\' Rusya\'ya Rol Biçildi

Malta'nın Başkenti Valletta'da Dün Başlayan, 'Ortadoğu Barışı İçin Senaryo ve Modeller' Uluslararası Konferansı, İkinci ve Son Gün Sunumlarıyla Sona Erdi.

10.12.2010 21:03
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Malta'nın Başkenti Valletta'da dün (9 Aralık'ta) başlayan, 'Ortadoğu Barışı için Senaryo ve Modeller' Uluslararası Konferansı, ikinci ve son gün sunumlarıyla sona erdi. Türkiye'den katılımcının olmadığı konferansın kapanış günü, sabah oturumunda, Ortadoğu barışının sağlanmasındaki rolüne değinilirken, Türkiye'nin 'Arap dünyasıyla yakınlaşması' yorumları yapıldı. Genel olarak Rus katılımcıların altını çizdiği bu iddia temelinde, Ortadoğu'da istikrarlı bir barış ortamı sağlanmasında Türkiye'ye böyle bir rol verilmesinin, verimsiz sonuçlar doğuracağı öne sürüldü. Öğleden sonraki kapanış oturumunda ise, barış tesisi çalışmalarında arabuluculuk konusunda Rusya'ya rol biçildi ve bu ülkenin etkili bir görev yerine getirebileceğine işaret edildi.

İlki, Aralık 2009'da Ürdün'de gerçekleştirilen Valdai Tartışma Kulübü (Valdai Discussion Club) konferans serisinin ikincisi, 'Ortadoğu Barışı için Senaryo ve Modeller' Uluslararası Konferansı, Perşembe günü Malta'nın Başkenti Valletta'da başladı ve 10 Aralık Cuma günü yapılan oturumlarla sona erdi. Kapanış oturumlarında, sonraki konferansların, üçüncü ülkelerden ziyade taraf ülkelerde yapılabileceğine işaret edilirken, bir dahaki buluşmanın, konferanslarda ağırlığını hissettiren Rusya'nın Başkenti Moskova'da yapılabileceği de tavsiye edildi.

RUSYA'NIN ETKİLİ ROL OYNAYABİLECEĞİ GÖRÜŞÜ AĞIRLIKLI DİLE GETİRİLDİ

Türkiye hakkında, 'Arap dünyasıyla yakınlaşma' yorumları yapılan ve bu iddia temelinde, Ortadoğu'da istikrarlı bir barış ortamı sağlanmasında Türkiye'ye bir rol verilmesinin, verimsiz sonuçlar doğuracağı öne sürülen konferansta, Amerika Birleşik Devletleri de 'nasibini' aldı ve bazı katılımcılar tarafından bu ülke, sorunun çözülmesi çalışmalarında monopol oluşturmakla eleştirildi. Söz konusu görüşü paylaşan bazı katılımcılar, ABD'nin hariç tutulduğu, Rusya, Avrupa Birliği ve Birleşmiş Milletler'den oluşan bir platformda, Ortadoğu sorununa çözüm aranabileceği ve özellikle Rusya'nın bu noktada önemli bir arabuluculuk rolü yerine getirebileceği görüşlerinde birleşti.

İki gün süren konferansın kapanış konuşmasını, Rusya'nın eski Başbakanı Evgeniy Primakov yaparken, son günün moderatörlüğünü ise, Rusya Bilimler Akademisi Doğu Çalışmaları Enstitüsü Direktörü Vitaly Naumkin yaptı.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel 'Barış Konferansında' Rusya'ya Rol Biçildi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement