Osman Baydemir, Tahliye Edilen Vekilleri Kucakladı - Son Dakika
Güncel

Osman Baydemir, Tahliye Edilen Vekilleri Kucakladı

Osman Baydemir, Tahliye Edilen Vekilleri Kucakladı

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, tahliye olan BDP'lileri karşılarken kucakladı.

04.01.2014 22:28  Güncelleme: 23:00

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, yeni dönemin eş başkan adayı Fırat Anlı, milletvekilleri, barış anneleri dahil pek çok kişi yaklaşık 5 yıldan bu yana tutuklu bulunan BDP Van Milletvekili Kemal Aktaş ve Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız'ı karşılayarak kucakladı. Çiçekle karşılanan vekiller güvercin uçurdu.

Daha önce 20 yıl cezaevinde kalan ve 14 Nisan 2009 tarihinde KCK'dan tutuklanan Kemal Aktaş ve Faysal Sarıyıldız, Anayasa Mahkemesi'nin "uzun tutuklulukla yasama faaliyet hakları ihlal edildiği" gerekçesiyle ihlal kararı verdi. Kararın Diyarbakır Özel Yetkili Ağır Ceza Mahkemesi'ne ulaşmasından daha önce tahliyede direnen mahkeme tahliye kararı verdi. Saat 13.00'ten sonra da BDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan, Van Milletvekili Nazmi Gür, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Hakkari Belediye Başkanı Fadıl Bedirhanoğlu, GABB Genel Sekreteri Ahmet Ertak, BDP İl Eş Başkanı M. Emin Yılmaz, barış anneleri dahil pek çok kişi cezaevi önünde saatlerce bekledi. Kendisi de tahliye olan ve önümüzdeki dönem BDP'den Büyükşehir Belediyesi Eş Başkan adayı olan Fırat Anlı da cezaevi önünde bekleyenler arasında yer aldı.

ÇİÇEKLERLE KARŞILANDI, GÜVERCİNLER UÇURDULAR

Akşam saatlerinde bir minibüsle cezaevinin dış kapısına getirilen Kemal Aktaş ve Faysal Sarıyıldız çiçeklerle karşılandı. Aktaş ve Sarıyıldız karşılama sırasında getirilen güvercinleri uçurdu.Büyük bir izdihamın yaşandığı karşılamada Kemal Aktaş başta hasta tutuklular olmak üzere herkesin sıcak selamlarını topluluğa iletti. 14 Nisan 2009 operasyonları ile gözaltına alındıklarını ve bu operasyonları "siyasi soykırım operasyonları" olarak değerlendirdiklerini belirten Aktaş, "Bugün Türkiye'de yaşananlar ve olağanüstü süreçler bu operasyonların hangi hedefleri amaçladığını çok iyi ortaya çıkardı" dedi. 5 yıla yakın bir süredir hukuksuz ve gayrı meşru bir şekilde içeride tutulduklarını anlatan Aktaş, "Yaşananlar bu hukuksuz, ayrımcı yaklaşımların en büyük göstergesidir" dedi. "En son Anayasa Mahkemesi'nin kararıyla yerel mahkemelerin birçok ayak diretmesine rağmen elbette bir neşter atmıştır" diyen Aktaş, "Bu şimdi yaşanan adaletsizliğin, hukuksuzluğun ve ayrımcı yaklaşımları en iyi bir şekilde açığa çıkarabilmektedir. Bu da bir umut ışığı olarak değerlendirilmektedir. Hiç kimse umudunu yitirmemelidir. Bu sürecin kendisi ve şu an Türkiye'de yaşananlar aslında umutların daha da büyütülmesi gereken bir süreçtir" diye konuştu.

ZİNCİR ŞU ANDA KIRILMIŞTIR

3.5 yıldan bu yana parlamenter seçilmelerine rağmen hukuk dışı bir şekilde yasama faaliyeti yürütmelerine engel olunduğunu belirten Aktaş, "Bu zincir şu anda kırılmıştır. Ama bu küçük bir işarettir. Bizim sevincimiz buruk bir sevinçtir. Çünkü bizler beynimizin yarısını, yüreğimizin yarısını içeride bırakarak çıkıyoruz. Eğer demokratik çözüm sürecinin can ve ruh kazanmasını istiyorsak mutlak surette içeride siyaset yapan arkadaşlarımızın hepsinin siyasi faaliyetlerine dönmesi gerekiyor" şeklinde konuştu.

DEMOKRATİK SİYASETİN YAŞAMI İÇİN ÇALIŞACAĞIZ

Büyük bedel ödemiş ve ödemeye devam eden demokratik siyaset yürütücüleri olarak özgürlüğün değerini çok iyi bir şekilde bildiklerini belirten Aktaş, "Bundan sonra da demokratik siyasetin yaşam bulması ve Türkiye'nin demokratikleşmesi, halklarımızın özgür bir biçimde özlemini duyduğu günlere kavuşmak için edindiğimiz deneyim ve tecrübelerimizle bu sürece katacağız" şeklinde konuştu. Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız da geniş açıklamalarının daha sonra da yapılabileceğini belirterek yaptığı kısa Kürtçe konuşmasında Rojava'daki gelişmeleri selamladı ve cezaevi önüne gelen anneleri kucakladığını söyledi.

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Güncel Osman Baydemir, Tahliye Edilen Vekilleri Kucakladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement