Bergama "Unesco Bereketi" Yaşadı - Son Dakika
Güncel

Bergama "Unesco Bereketi" Yaşadı

İzmir turizminde yaşanan durağanlığa karşın, Bergama'daki müze ve örenyerleri ziyaretçi sayısını artırdı Geçen yıl İzmir'deki müze ve örenyerlerini ziyaret edenlerin sayısı 2013 yılına kıyasla sadece binde 2 oranında artarken, 2014 yılında "UNESCO Dünya Mirası Listesi"ne giren Bergama'daki 1 müze ve 3 örenyerinin ziyaretçi sayısında önemli ölçüde artış gözlendi Bergama'daki Bazilika (Kızılavlu), yüzde 298'lik oranla İzmir'de bir önceki yıla göre ziyaretçi sayısını en fazla artıran örenyeri oldu.

12.01.2015 11:31

UFUK KIRABALI - UNESCO tarafından 2014 yılında "Dünya Mirası Listesi"ne alınan Bergama, İzmir'de turizmde yaşanan durağanlığa rağmen müze ve örenyerleriyle ziyaretçilerin öncelikli tercihi oldu.

AA muhabirinin İzmir Kültür ve Turizm Müdürlüğü verilerinden derlediği bilgiye göre, Efes antik kentinin de aralarında bulunduğu kentteki 15 müze ve örenyeri, 2014 yılında bir önceki yıla kıyasla sadece binde 2'lik artışla 1 milyon 945 bin 886 kişi ziyaret etti.

İzmir'de müze ve örenyerlerinin ziyaretçi sayıları, 2012 yılıyla kıyaslandığında ise turizmde yaşanan düşüş trendinin devam etiği gözlendi. 2012 yılında 2 milyon 168 bin 987 kişinin gezdiği müze ve örenyerlerinde ziyaretçi sayısındaki düşüş oranı yüzde 10,29 olarak gerçekleşti.

Bergama Bazilika ile rekor kırdı

Kent turizmindeki durağanlığa rağmen Bergama'daki müze ve örenyerleri ziyaretçi sayılarını artırmayı başardı.

UNESCO tarafından 2014 yılında "Dünya Mirası Listesi"ne alınan Bergama'da, Bazilika (Kızılavlu), Akropol, Asklepion örenyerleri ile Bergama Müzesi, İzmir merkezdeki Agora örenyeri ve Arkeoloji Müzesi ile 15 müze ve örenyeri içinde ziyaretçi sayısında artış görülen yerler oldu.

Bu müze ve örenyerleri içine ise Bergama Bazilikası, ziyaretçi sayısını en çok artıran turizm merkezi oldu. Bir önceki yıl 5 bin 157 ziyaretçi çeken Bazilika'yı, 2014'te yüzde 298 oranında artışla 20 bin 540 kişi ziyaret etti.

Bergama'daki diğer örenyerleri Asklepion'un 2014'teki ziyaretçi sayısı yüzde 1,2 artışla 130 bin 484, Akropol'ün yüzde 4,9 artışla 234 bin 565, Bergama Müzesi'nin ziyaretçi sayısı ise yüzde 3,1 artışla 23 bin 67 kişi oldu.

İzmir'de ziyretçi sayısı artan diğer turizm merkezleri Agora 73 bin 84, Arkeoloji Müzesi de 35 bin 540 ziyaretçi çekti.

Efes antiki kentinin ziyaretçi sayısı azaldı

İzmir'in dünyaca ünlü en önemli turizm merkezi konumundaki Efes antik kentinin ziyaretçi sayısında ise az da olsa düşüş yaşandı. Efes antik kentini 2014 yılında gezen ziyaretçi sayısı, bir önceki yıla oranla binde 3 oranında gerileyerek 1 milyon 823 bin 548 olarak gerçekleşti.

Efes antik kenti içinde yer alan ve ayrı ücretlendirmeyle gezilebilen Yamaç Evleri örenyerindeki ziyaretçi sayısındaki düşüş oranı ise yüzde 9,3'e ulaştı. 2013 yılında 184 bin 356 kişinin ziyaret ettiği Yamaç Evleri'ni, geçen yıl gezen turist sayısı 167 bin 120'de kaldı.

"Müzeler hayatın içine katılmalı"

Yaşar Üniversitesi İktisadi ve İdari Bölümler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İge Pırnar, müze ve örenyerlerinde ziyaretçi sayısındaki düşüşe ilişkin AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, müzelerin daha fazla ziyaretçi çekebilmesi için klasik anlayıştan uzaklaşarak, topluma hizmet için yaşayan, sürdürülebilir ve aktif yerler haline dönüştürülmesi gerektiğini söyledi.

İzmir'de müzeleri ziyaret edenlerin sayısının her geçen yıl düştüğü gerçeğiyle karşı karşıya bulunulduğunu ifade eden eden Pırnar, şunları söyledi:

"İzmir, elindeki tarihi varlıklarının yüzde 90'ını depolarda tutup sergileyemiyor. Bir an önce mega müze projesini, kentin simgesi olacak bir yapıyla birlikte hayata geçirilmeli. Bu alan sadece tarihi eserlerin sergilendiği değil, butik müzelerin, kültür ve sanatın da bulunduğu bir kampüs şeklinde yapılmalı." - İzmir

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Bergama 'Unesco Bereketi' Yaşadı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement