Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, "Çözüm Süreci Çerçeve Yasa Tasarısı"yla ilgili, "Şiddetin bitmesi, insanların dağdan silahını bırakarak inmesi ve normal toplumsal hayat içinde rehabilitasyonu yapılarak yaşaması safhasına yaklaşılıyor" dedi.
Başbakan Yardımcısı Atalay, AA ve TRT muhabirlerine yaptığı açıklamada, taslağı Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı ile Adalet Bakanlığı tarafından hazırlanan "Terörün Sona Erdirilmesi ve Toplumsal Bütünleşmenin Güçlendirilmesine Dair Kanun Tasarısı"nın, muhtemelen önümüzdeki hafta TBMM'de Anayasa Komisyonu'nda görüşülebileceğini bildirdi.
Meclis tatile girmeden önce, son yasa olarak "Çözüm Süreci Çerçeve Yasası"nı çıkarmayı düşündüklerini anlatan Atalay, "Şu anda doğrusu, bu konuda bir olgunlaşmaya ulaşıldığını, biz hükümet olarak görüyoruz. Bu çalışmalar olgunlaşma safhasına gelmiştir. Çözüm sürecine, bu son 2 yıl içinde hem hamdolsun can kayıpları olmamıştır hem bölgeye huzur gelmiştir hem de bölgedeki ekonomik hayat canlanmıştır. Bölge insanı terörle, şiddetle varılacak yer olmadığını görmüştür" diye konuştu.
"Bu çerçeve yasa, hükümetin, devletin çözüm süreciyle igili ne kadar kararlı olduğunun da ifadesidir" diyen Atalay, "Şunu görüyoruz, inşallah sonuca doğru yaklaşılmaktadır. Bu sorunların çözülmesi, şiddetin bitmesi, insanların dağdan silahını bırakarak inmesi ve normal toplumsal hayat içinde rehabilitasyonu yapılarak yaşaması safhasına yaklaşılıyor" şeklinde konuştu.
-"Çerçeve yasa, daha genel çerçeve çiziyor"
Bu kanun tasarısının, çözüm sürecinde bugüne kadarki olgunlaşmanın tam bir sonucu olduğunu dile getiren Atalay, şunları kaydetti:
"Çözüm sürecinin milli niteliği, bugüne kadarki ulusal uluslararası deneyimler dikkate alınarak hazırlanan tasarı, ülkemizdeki çözüm sürecinin daha güçlü bir yasal dayanağa kavuşturulmasını ve daha ileriye taşınmasını amaçlamaktadır. Bu genel bir düzenlemedir ve tasarı bundan sonraki çalışmalar için genel perspektif sunmaktadır. Devlet kurumlarının topyekün sürece katkı vermelerinin hukuki zeminini oluşturmaktadır. Bu çerçeve yasa halen çalışmaları devam eden sürece ilişkin daha detaylı somut adımlar içeren yol haritası ve eylem planına temel teşkil edecektir. Bu kapsamda yeni tasarıların da gündeme gelmesi söz konusu olabilir. Şu anda biliyorsunuz bir yandan da somut bir yol haritası bir eylem planı çalışmamız devam ediyor. Çerçeve yasa, daha genel çerçeve çiziyor ama bizim bu yol haritası somut, ne zaman hangi adımların atılacağı konusunda daha net, daha zamanlı bir plan çıkaracak bu yasadan sonra o çalışmamızı tabi yürüteceğiz, devam ettireceğiz."
"Bu yasa bizim bugüne kadarki köklü paradigma değişimimizin daha bir metne*** yasal bir ifadeye kavuşturulmasıdır" ifadesini kullanan Atalay, sözlerini şöyle sürdürdü:
"AK Parti olarak ülkemizde şiddeti sona erdirmek, terörü sona erdirmek, toplumsal bütünleşmeyi sağlamak için köklü bir paradigma değişikliği yaptık. Yani sadece güvenlik çalışmalarıyla bunların bitirilemeyeceğini hep düşündük. Onun için de alternatif pekçok çalışmayı birbirine paralel olarak yürüttük. İşte bu çerçeve yasa da bu alternatif çalışmaların hepsine yeniden bir vurgu yapılmaktadır. Bir anlamda şiddet biterek ve ülkemizde her türlü sorunun tartışılarak çözüm perspektiflerinin geliştirilmesi, siyasetin bir anlamda sorun çözme platformu olarak değerlendirilmesinin işte tam anlamıyla bir önünü açıyoruz."
Atalay, söz konusu yasa tasarısını hazırlarken uluslararası örnekleri de çok yakından incelediklerine işaret ederek, "Diğer ülkelerde de bu manada şiddetin bitirilmesi toplumsal bütünleşmenin sağlanması yönünde yapılmış çalışmalar var. Hemen hemen her ülkede sonuçta böyle bir yasal zemin oluşturulmuş. Doğrusu o çalışmalarının hepsinden de biz faydalanmış olduk" şeklinde konuştu.
-"Olgunlaştı, sona doğru gideceğiz"
Atalay, çözüm sürecinin geldiği aşamanın nasıl tanımlanması gerektiğine ilişkin bir soru üzerine de şunları söyledi:
"Biz çözümün son safhasına doğru yaklaştığımızın tespiti içindeyiz. Bu konular tabi bütün ülkelerde olduğu gibi kolay konular değil, kökleri derinlerde onun için hem her kesimi ikna, toplumsal algının olgunlaşması anlamında zaman istiyor. Sabırlı olmak lazım, kararlı ve sabırlı samimiyet içinde çaba sarfetmek lazım. Bizim bu konudaki politikamız o. Şu anda doğrusu bölge insanı da ülkemizin her kesimi artık bunun sona erdirilmesi yönünde, daha somut adımların gelmesi yönünde bir beklenti içinde. Toplumsal beklenti, çözüm sürecini yürütenler için çok önemli. O beklentileri karşılamak anlamında biz daha ileri adımları atacağız. Olgunlaştı, sona doğru bu çalışmalarla gideceğiz."
-"Herhangi bir seçimle irtibatlı bir şey değil"
Tasarının, TBMM'ye cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde sevk edilmesinin seçim yatırımı olarak değerlendirilmesi yönünde yapılan yorumlarla ilgili soruyu da yanıtlayan Atalay, şöyle konuştu:
" Türkiye'de her zaman seçimler yapılıyor. Her zaman bu tür yorumları yapabilirler. Bizim yürüttüğümüz çalışmalar belli. Yürüttüğümüz çalışmaların tarihini açıkladım. 12 yıllık bir çaba ve onun sonucunda geldiği noktadır. Esasen çözüm süreci yeni başlamadı. 2 yılı buluyor ama işte olgunlaşma safhasında, bu safhada neticede birkaç aydır çalıştığımız bir tasarıyı getiriyoruz. Yani bu herhangi bir seçimle irtibatlı bir şey değil. Aslında bir yandan bakarsanız AK Parti cesaret gösteren, riskler alan bir partidir. AK Parti hükümetinin özelliği budur. O sorulara cevap için şu da söylenebilir, yani böyle kritik, hayati öneme sahip düzenlemeler, seçim yaklaşıyor diye belkide seçimden sonralara ertelenir. Onlara cevap olarak söylüyorum, biz o çalışmayı bu süreci çok önemli görüyoruz. Biz bu çalışmayı, bu süreci seçimden ayrı yürütülmesi gereken önemli bir görev olarak görüyoruz."
-"Bütün kamu görevlileri için geçerli bir güvencedir"
Atalay, çözüm sürecinde bundan sonra MİT yetkililerinin dışında diğer kamu görevlilerinin de etkin rol üstlenip üstlenmeyeceğine ilişkin soruya da şu yanıtı verdi:
"Türkiye'de hamdolsun devletin bütünlüğü, bütün bu kurumlarda koordinasyon en yüksek noktasında. Bütün bu kurumlar hiç bir istisna olmadan bir araya gelip bu konuları paylaşıyorlar. biliyorsunuz koordinasyonda Başbakanımız var ama bu konuların koordinasyonunu daha çok ben yürütüyorum. Bütün kurumlarımızın bu çalışmalara ne kadar samimi katıldığını görüyorum. İyi bir koordinasyon var."
"Genel manada bu çalışmaları yapanlarda şöyle bir endişenin olmaması lazım" diyen Atalay, Başbakan Erdoğan'ın talimatıyla bu süreç kapsamında yaptığı görüşmelerden dolayı savcılık tarafından MİT Müsteşarının ifadeye çağrılmasıyla ilgili olayı hatırlatarak, bu tür sorunların yaşanmaması gerektiğini ifade ederek, "Bu tür endişeler olursa, kamu görevlileri üzerinde tabi onların cesaretleri kırılır. Onun için böyle yasal güvenceye ihtiyaç var. Hem siyaset kesimi için hem güvenlik birimlerimiz için savcılar, hakimlerimiz için hem de bütün kamu görevlileri için geçerli bir güvencedir" şeklinde konuştu.
Dağdan inişlerle ilgili sürecin nasıl yönetileceğine ilişkin soruyu da yanıtlayan Atalay, "Somut yol haritası üzerinde çalışıyoruz. İhtiyaç olursa yeni yasal düzenlemeler olabilir. Tabi sadece belirli yaşlarda olanlar için değil bizim bu sürecin amacı, ana amacı dağdaki herkesin normal hayata inmesidir" diye konuştu.
Atalay, çözüm sürecinin hangi aşamada tamamlanmış olacağının sorulması üzerine de "Şiddetin bittiği silahın bırakıldığı, bütün dağdakilerin uygun şartlarda kendi evlerine, ailelerine dönmeleri, hedef budur. Oraya ulaşıldığında amacına ulaşılmış olacaktır. Yani bu süreleri ne kadar kısaltırsak o kadar kazançlı oluruz" diye konuştu.
(Bitti)
Son Dakika › Güncel › Beşir Atalay: 'Çözümün son safhasına doğru yaklaştığımızın tespiti içindeyiz' - - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?