Bitlis'te Vakıf Eserleri Onarılıyor - Son Dakika
Güncel

Bitlis'te Vakıf Eserleri Onarılıyor

Bitlis\'te Vakıf Eserleri Onarılıyor

Bitlis Vakıflar Bölge Müdür Vekili Said Sancar, şu ana kadar 18 eseri onardıklarını ve 14 eserin de ihale ve inceleme aşamasında olduğunu söyledi.

23.07.2015 11:23

Bitlis Vakıflar Bölge Müdür Vekili Said Sancar, şu ana kadar 18 eseri onardıklarını ve 14 eserin de ihale ve inceleme aşamasında olduğunu söyledi.

Restore edilecek eserler arasında bulunan ve Bitlis'in simgesi olan Ulu Cami başta olmak üzere Aynalbarit Cami, Kale Altı Cami, Kureyşi Cami, Gökmeydan Cami ve Nemrut kalderasına çıkan yolda bulunan Küçük Ayasofya olarak da bilinen Çekmece Cami'nde onarım devam ediyor.

Bitlis'te 1589 yılında yaptırılan ve zamana yenik düşen 426 yıllık Şemsiye Mescidi'nin aslına uygun olarak restore edilip ibadete açıldığını belirten Bitlis Vakıflar Bölge Müdür Vekili Said Sancar, "Şu anda bulunduğumuz mekan Bitlis'in en önemli eserlerinden biri olan İhlasiye Medresesi'nin bahçesindeki ve bu yıl restorasyonu tamamlanan Şemsiye Mescidi'nin önündeyiz. Bitlis tarihi ve kültürü ile çok zengin bir geçmişe sahip olması hasebiyle camilerimizin hemen hemen yüzde 80'i eski ve tescilli eserlerden oluşmaktadır. Biz Vakıflar Genel Müdürlüğü olarak bugüne kadar 60 tane eserden 18 tanesini restore ettik. Bu 60 eserden 14 tanesinde ise ihale ve inceleme aşamasına gelindi. Yani toplamda 34 tane eseri restore edip tamamlayacağız. Halen Vakıflar Genel Müdürlüğü Bitlis'te birçok eserin onarımına devam etmektedir. Bunlardan en önemlisi Ulu Cami, Aynalbarit Cami, Kale Altı Cami, Kureyşi Cami, Gökmeydan Cami ve Nemrut Kalderası'na çıkan yolda bulunan ve Küçük Ayasofya olarak da bilinen Çekmece Camisi'dir. Bu camilerimizin restorasyonlarında harcanan para yaklaşık olarak 5,5 milyon liradır. Bunlardan en önemlisi olan Ulu Cami'de restorasyon esnasında bahçesinde çıkan bulgular ışığında hazırlanan revize projesini 1,5 yıldan sonra koruma kurulundan geçirdik. Nisan ayında kuruldan geçen Ulu Cami'de inşaata başlanıldı. Bir aksilik çıkmazsa 2016 yılı içerisinde hizmete almayı düşünüyoruz. Bu cami için önemli olan tuvalet sorunu da PTT ile yapılacak alım sonrasında çözüme kavuşacaktır. Başka bir önemli camimiz olan Kureyşi Cami'miz de aşırı nemden dolayı çok kötü durumdaydı. Nemden korumak için drenajlar yapıldı. Bu caminin de revize projesi devam ediyor. Revize projesi kuruldan geçer geçmez en kısa zamanda çalışmalara başlayacağız. Kale Altı Cami'mizi ise bu yıl onarımını tamamlayıp hizmete alacağız. Ancak buradaki minare briketle yapılmıştı, biz ise aslına ve mimarisine uygun olarak Bitlis taşı ile yeniden inşa edeceğiz. Aynalbarit Camisi'nde ise aşırı derecede tahribat vardı. Bu camimizde ise şu anda restore çalışmaları devam ediyor. Bu camimizi de diğerleri gibi bu yıl hizmete alacağız. Yaklaşık 1,5 yıldır revize projesi devam eden Gökmeydan Cami de kuruldan geçerek bu hafta orada da çalışmalara başlanılacak. Takribi 3 ay içinde, yani Kurban Bayramı olamasa da bayramdan sonra ibadete açmayı düşünüyoruz" diye konuştu.

Bitlis merkezdeki eserlerin yanı sıra Ahlat ilçesinde de kümbetlerde onarım yapacaklarını ifade eden Sancar, 14 adet kümbetin ihalesini yaptıklarını söyledi. Sancar, "Ahlat bizim için çok önemlidir. Burada bulunan kümbetler zaman içinde çok fazla yıpranmışlardı. Bunlarla ilgili geçen ay ihale yaptık. Bu ihalede 14 tane kümbetin çevre düzenlemesi, aydınlatma ve kapı pencerelerini aslına ve mimarilerine uygun olarak elden geçireceğiz. İnşallah bittikten sonra Bitlis turizminde önemli rol oynayan Ahlat'a ve turizme sunacağız" dedi.

2016 yılında da birkaç cami onarmak istediklerini dile getiren Sancar, "Tabi bundan sonraki hedefimiz 2016 yılı içinde ne yapabiliriz diye düşünüp, 2015 sonlarına doğru programlarımızı ona göre ayarlayıp en önemli ve en fazla tahrip olan camiler hangileri ise biz bunları tespit edip vatandaşı da mağdur etmeyecek şekilde inşallah birkaç tane daha cami onarmayı düşünüyoruz. Bugüne kadar bizim yaptığımız faaliyetler çerçevesinde tabii ki zaman zaman özellikle tuvalet anlamında sıkıntılar meydana geliyor. Ancak vatandaşlarımızdan istirhamımız şudur ki. Biz bu eserleri yeniden aslına uygun olarak onarımı yapıp güzel Bitlis'imize bunu armağan ederken sıkıntı yaşayabiliriz. Ancak bu sıkıntıları hep beraber yaşarken biraz daha anlayış bekliyoruz. Çünkü bu camilerimizin ödenekleri varken yapmazsak, eğer ödenek yokken onarmamız imkansız olur" şeklinde konuştu. - BİTLİS

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Bitlis'te Vakıf Eserleri Onarılıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement