Bitlis'in Hizan ilçesinde dağlık alanlarda doğal olarak yetişen ve hiçbir ekonomik getirisi olmayan menengiç ve bıttım ağaçlarının Siirt'ten getirilen aşılarla fıstığa dönüştürülmesiyle ilçede fıstık bereketi yaşanıyor.
Kentte yetişen menengiç ve bıttım ağaçlarını fıstık ağacına dönüştüren Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, ilçeyi fıstık üretim merkezi haline getirmeyi hedefliyor.
Ziraat Mühendisi Fırat Güven, gazetecilere yaptığı açıklamada, doğada kendiliğinden yetişen ve hiçbir ekonomik getirisi olmayan bıttım ve menengiç ağaçlarına fıstık aşısı yaptıklarını söyledi.
Bu çalışmadan çiftçilerin önemli gelir elde ettiğini ifade eden Güven, şöyle konuştu:
"Bitlis'te yaklaşık 500 bin ile 600 bin arasında menengiç ve bıttım ağacı mevcuttur. Bu ağaçlar Antep ve Siirt fıstığıyla aynı familyadan olduğu için, bunların üzerine aşılama yapılabilmektedir. Menengiç ve bıttım ağaçları daha çok Bitlis merkez, Hizan ve Mutki ilçesinde bulunmaktadır. Ancak ençok bulunduğu yer, Hizan Sağırkaya köyüdür. Yapılan aşılama çalışmalarında oldukça iyi sonuçlar alınmıştır. Bu menengiç ve bıttım ağaçlarına hiçbir gübreleme ve ilaçlama yapılmadan kendiliğinden oldukça yüksek verimler alınabilmektedir."
- "Bu yıl 100 bin ton üretim gerçekleşecek"
Bölgenin fıstık açısından oldukça elverişli olduğunu belirten Güven, bir ağaçtan ortalama 100 ile 150 kilo arasında verim elde ettiklerini belirtti.
Hizan'ın Sağırkaya köyünde üretilen fıstıkların birinci sınıf üretildiğini ve piyasa değerinin oldukça yüksek olduğunu kaydeden Güven, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Fıstık, şuan çiftçinin elinden 20-25 lira arasında satılmaktadır. Bu da çiftçilere iyi bir gelir kapısı sağlıyor. Bu yıl sadece Hizan'ın Sağrıkaya bölgesinde 10 ton üretim beklenmekte. Bitlis genelinde 100 bin tona yakın fıstık üretimi gerçekleşecektir. Fıstık diğer ürünlere göre katma değeri fazla olan bir üründür. Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü olarak bu yıl 2 bin 700 ağaca aşılama çalışması yaptık. Doğu Anadolu Kalkınma Ajansına sunduğumuz projeyle önümüzdeki yıllarda da 10 bin adet bıttım ve menengiç ağacının budama ve aşılama çalışmasını yapacağız."
Sağırkaya köyü muhtarı Muhsin Gülmak ise yapılan aşılama çalışmalarında iyi sonuçlar elde ettiklerini ve büyük verim elde ettiklerini söyledi.
Devlet desteğinin artmasıyla verimi daha üst rakamlara çıkarabileceklerini ifade eden Gülmak, "Tarım Bakanlığına ve İl Müdürlüğüne bu projeden dolayı teşekkür ediyoruz. Ama destek artarsa verim de artar. Köyümüz 40 haneli. Her hane fıstık işiyle uğraşıyor. Köyümüzde daha aşılanmayan ağaçlar var. Eğer devletimiz desteğini sürdürürse bu ağaçların tümünü aşılayıp önemli bir ekonomik gelir elde edebiliriz" diye konuştu.
Son Dakika › Güncel › Bitlisli üreticiye 'fıstık' gibi gelir - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?